Geen Big Brother die meekijkt

0
70

Anoniem surfen. Het lijkt sinds 11 september wel verder weg dan ooit. Zijn het niet de marketingbedrijven die je surfgedrag willen in kaart brengen, dan staat dit op het verlanglijstje van de overheid. Je wordt dus van twee kanten belaagd en anoniem surfen lijkt meer dan ooit een utopie.
denda_internetsporenwisser
Inderdaad, vergeet het maar. Anoniem surfen is praktisch onmogelijk geworden. Wat je wel kunt doen, is je Windows configuratie en browser zó instellen dat je zo anoniem mogelijk surft. Zo bepaal je in zekere mate zelf welke gegevens anderen over jou mogen weten en welke niet. Je kunt natuurlijk een heleboel instellingen manueel wijzigen of tips volgen die je her en der hebt opgevist. Je kunt het jezelf ook wat gemakkelijker maken en een programmaatje gebruiken zoals Internet Sporenwisser van Denda.

Stealth
Internet Sporenwisser is rechttoe rechtaan. De interface heeft een Outlook-achtige ‘look≠ met een aantal knoppen links en verschillende tabbladen voor het instellen van verschillende opties. De Snelstart laat je toe om direct in de standaardinstellingen het programma zijn ding te laten doen en sporen te zoeken van vroegere internetsessies. Het is echter aan te raden om toch wat verder te zoeken wat het programma zoal kan opsporen. Dat doe je in het Overzicht. Verder zijn er nog knoppen voor opties en het on line registreren van het programma.
Wat kan het programma zoal opsporen en wissen? In de eerste plaats kan het je cache wissen, verder ook de vermaledijde cookies en ook nog de browsergeschiedenis en Windows-geschiedenis. Ook verwijzingen naar recent geopende documenten kunnen worden gewist. Een aantal functies zoals het wissen van de browsercache en browsergeschiedenis kun je natuurlijk ook vanuit Internet Explorer zelf aanspreken. Het leuke is dat alle functies nu samen in één interface zijn ondergebracht. Bovendien kun je ook sporen laten wissen van programma≠s die niks met surfen te maken hebben, zoals het wissen van verwijzingen naar de recentst geopende bestanden in Office 2000 of Office XP en de Windows Media Player. Handig is de mogelijkheid om het programma in stealth-modus te laten werken. Zelfs een pictogram in de systeembalk rechtsonder is

Conclusie
Denda Internet Sporenwisser laat je op een heel eenvoudige manier snel een heleboel sporen van internetsessies wissen van je harde schijf en doet wat het moet doen. Wel is het zo dat vele van de functies ook al her en der elders te vinden zijn en met wat handigheid kun je ook manueel hetzelfde resultaat bereiken. De verdienste van dit soort programma≠s is dat je snel een heleboel sporen kunt wissen, maar het geeft je ook een vals gevoel van veiligheid. Volledig anoniem surfen zul je er niet mee bereiken. Bedenk ook dat Internet Sporenwisser slechts achteraf zijn werk doet en niet preventief optreedt.
Adviesprijs
14,95 euro
Systeemvereisten
Pentium 100 MHz of hoger, 64 MB Ram of meer, Windows 95 of hoger of Windows NT 4.0/2000/XP.
Vorig artikelMeer USB 2.0 poorten nodig?
Volgend artikelStel zelf je gratis utilities suite samen!