Home Reviews

Windows, Windows of Windows?

8
48

Microsoft wil natuurlijk dat iedereen binnen de kortste keren overstapt naar Windows XP, maar is het wel verstandig? Is Windows XP echt zoveel sneller dan zijn oudere broertjes?

Verschillende ook nieuwe computers zul je de eerste weken na de introductie van Windows XP nog met Windows Millennium geleverd krijgen. Windows 98 Second Edition wordt door velen als een van de stabielste versies van Windows beschouwd, stukken beter dan Windows Millennium. Miljoenen mensen werken nog steeds met Second Edition of Millennium, het is dus de normaalste zaak beiden te vergelijken met de definitieve versie van hun opvolger, Windows XP Home Edition.

Benchmarks
Nog niet alle benchmarks werken feilloos met Windows XP. Als alternatief voor SysMark 2001, dat toen we de test deden XP nog niet luste (ondertussen is dit gecorrigeerd), kozen we voor Ziff Davis Winstone 2001 en Winstone Content Creation 2001, beiden versie 1.02 en aangepast aan Windows XP. Om te zien hoe de besturingssystemen omgaan met de grafische functies van DirectX werd MadOnion 3Dmark 2001 gebruikt. Voor de grafische functies van OpenGL gebruikten we ViewPerf 6.2.1. Deze laatste benchmark bestaat uit verschillende onderdelen waarvan we het gemiddelde namen als eindcijfer.Als testsysteem gebruikten we een zelfbouw-pc met een AMD Athlon 1 GHz 200 MHz met 128 MHz SD-Ram en een Elsa Gladiac grafische kaart (GeForce 2 Ultra) met 64 MB DDR-Ram. Verder bestond het systeem uit een MSI K7T Pro met Via KT133 chipset inclusief geluidskaart, 12X Creative Labs DVD-Rom en een Plextor 16x10x40x cd-schrijver.De Ziff Davis Winstone 2001 test (Kantoorwerk) simuleert het gebruik van de meest gebruikte toepassingen in een kantooromgeving zoals Word 2000, Excel 2000, PowerPoint 2000, Access 2000, FrontPage 2000, Microsoft Project 98, Norton Antivirus 2000, Netscape Communicator 4.73, WinZip 7.0 en Lotus Notes Release 5.0. De Winstone 2001 Content Creation benchmark simuleert het werken met Adobe Photoshop 5.5, Adobe Première 5.1, Macromedia Director 8.0, Macromedia Dreamweaver 3.0, Netscape Navigator 4.73 en Sonic Foundry SoundForge 4.5. Zowel Winstone 2001 als Winstone 2001 Content Creation geven elk één eindcijfer als resultaat, dat wordt aangevuld met een 3D Mark 2001 cijfer en een ViewPerf eindresultaat dat aangeeft hoe snel de verschillende versies van Windows presteren op grafisch gebied.

Windows 98 Second Edition
Wanneer je Windows 98 Second Edition vergelijkt met Windows Millennium of de nieuwe XP Home Edition, dan valt meteen de gematigde systeemeisen op. Nochtans is er niets dat niet met Windows 98 kan dat je wel kunt doen met Windows Millennium. Toegegeven, nieuwe gadgets zoals Windows Movie Maker en Systeemherstelling moet je missen, maar dit doet niets af aan de intrinsieke werking van Windows en er zijn in de grabbelton van freeware en shareware wel alternatieven te vinden. Heb je nog een oudere pc met beperkt geheugen, dan doe je er goed aan om in dit geval te kiezen voor Windows 98 SE. Het is immers vlotter werken met een besturingssysteem met minder franjes en minder systeemeisen, dan met het nieuwste systeem vol toeters en bellen dat niet vooruit te branden is. Bovendien is Windows 98 Second Edition zowat de meest stabiele versie van Windows 9.X die er ooit is geweest, voor zover Windows stabiel kan zijn natuurlijk.Voor wat oudere computers kan Windows 98 SE nog heel goede diensten bewijzen. Dit besturingssysteem is zeker nog niet afgeschreven. Werk je met Windows 98, dan hoef je zeker nog niet te hollen naar de winkel voor een update naar Windows XP. Voorwaarde is wel dat het de Second Edition betreft van Windows 98.

Windows Millennium
In Windows Millennium heeft Microsoft nog wat meer verouderde 16-bit code en MS-DOS bijna volledig weggemoffeld, maar dit heeft de stabiliteit zeker niet bevorderd. Bovendien is het een publiek geheim dat Windows Millennium op sommige iets oudere systemen pas goed functioneert wanneer er ook van het BIOS de recentste versie is geïnstalleerd. Nu doe je er goed aan om de laatste BIOS-update te installeren voor elke nieuwe versie van Windows die je installeert, maar dit geldt zeker voor Windows Millennium. Windows Millennium is ook niet altijd de beste maatjes met oudere stuurbestanden van randapparatuur, al zijn er daarvan ondertussen voor de meeste randapparatuur nieuwe versies op het web te vinden. Opvallend bij onze test is dat Windows Millennium in de Winstone Content Creation veel trager is dan onder Windows 98 SE, ongeveer tien procent. Voor de snelheid hoef je Windows Millennium dus zeker niet aan te schaffen.Deze versie van Windows heeft opvallend veel kinderziektes gehad, maar lijkt nu ook eindelijk vrij stabiel. Werk je met Windows Millennium en ondervind je weinig of geen problemen, dan geldt hier zeker het devies te wachten met een upgrade totdat je zeker bent dat er van al je randapparatuur geschikte stuurbestanden voorhanden zijn voor Windows XP. Heb je met Windows Millennium regelmatig problemen, dan ben ik eerder geneigd aan te raden om voorlopig over te stappen op Windows 98 SE in plaats van Windows XP.

Windows XP Home Edition
En nu het moment suprême: Windows XP Home Edition. Is Windows XP echt zoveel sneller als Microsoft en sommige testlabs je willen doen geloven? Ik vrees van niet. De test met standaard kantoorapplicaties levert een score op die praktisch gelijk is aan Windows 98 SE of Millennium. Wel gaat het werken met zwaardere ‘content creation’ applicaties zoals Adobe Photoshop een flink stuk sneller, zowat 18% tegenover Windows 98 SE en maar liefst 32% tegenover Windows Millennium. De 3D Mark 2001 DirectX test laat het onder Windows XP Home Edition dan weer wat afweten: ze is ongeveer drie procent trager. Niet echt veel dus, maar spelfanaten die alles uit hun pc willen puren, zullen het wel niet leuk vinden. Moraal van het verhaal: om de snelheid moet je Windows XP zeker niet aanschaffen, al moet ik er wel bij vertellen dat Windows XP zich pas kiplekker voelt met 256 MB intern geheugen. Ik heb opzettelijk de lat op 128 MB gelegd om de vergelijking met de andere Windows-versies niet in hun nadeel te vertekenen.Windows XP is in tegenstelling tot verschillende verhalen op het web niet echt sneller dan de ‘oudere’ versies, behalve dan op één punt, het werken met zwaardere applicaties als Photoshop voor het maken van ‘content’, een algemene term voor multimediatoepassingen, die vooral webgebaseerd zijn.

Conclusie
Onderschat nooit oude knarren. Ze kunnen nog heel fris uit de hoek komen. Windows 98 SE bewijst dit maar weer. Het staat tegenover de nieuwe Windows XP Home Edition nog steeds zijn mannetje, behalve dan in de Content Creation test. Windows Millennium blijft het zwakke broertje van de drie, al is het verschil met Windows 98 of Windows XP niet overal even groot. Windows 98 SE komt als snelste uit de test, op de voet gevolgd door Windows XP en daarna pas Windows Millennium. Natuurlijk is snelheid niet alles. Windows XP is het eerste volledig 32-bits besturingssysteem voor thuisgebruik van Microsoft. Het zou dus in theorie stabieler moeten zijn dan zijn 16-bit voorgangers. Het is echter nog te vroeg om hierover uitspraken te doen. In het verleden is het dikwijls zo geweest dat kinderziekten in nieuwe versies van Windows pas verdwenen na het eerste “service pack”, zeg maar na versie 1.1. Als je geen héél goede reden hebt om over te schakelen, kijk je dus beter even de kat uit de boom, totdat Microsoft alle kinderziekten uit Windows XP heeft gehaald. Daarna kun je, als je hardware het toelaat en als je voldoende geheugen in je pc hebt steken, wellicht toch de overstap wagen.
Adviesprijs
125,00 euro
Systeemvereisten
Minimum een 300 MHz pc (Pentium II of AMD K6-2) met 128 MB of hoger. Een werkbaar minimum (met extra applicaties) in de praktijk is eerder een Pentium III 600 MHz of hoger met 256 MB Ram.

8 REACTIES

  1. ik draai al jaren lang windows me

    op een pentuim3 1.0ghz 256ram 32mb geforce2mx(nu fx5200)
    zat voor een 16 jarige jongen je kan er nog goed op game!

  2. Installeer eerst 98, daarna XP, krijg je vanzelf een bootmenu, waaruit je kan kiezen welke OS je wilt opstarten, 98 voor gamesz en xp voor apps en dergelijke 😉
    fixed

  3. Nou dat weet ik zonet nog niet ik heb XP maar bij mij draait alles perfect ik heb nergens last van.

    Maar linux is ook wel goed

  4. Dat niet werken van games op XP slaat nergens op, je moet ze alleen in de compatibiliteids modus draaien, maar dan werkt alles. Ik heb alle unreal\’s, en alle tombraiders, en ze doen het allemaal op XP (de oude tombraiders draaien gewoon in de dos box, en die zullen het zowieso op XP doen).

    Verder ben ik het er wel mee eens dat er een echte concurent van microsoft mag komen, zodat ze gedwongen worden een fatsoenlijk product te leveren.

  5. ook ik heb windows xp profecional gepakt , maar nu wil ik terug naar 98 dat niet wil lukken. wie kan me helpen . B.V.D.

  6. Gamers moeten zeker bij W98SE blijven –> draait stukken sneller. Ik heb P4 1800 GF4ti200 en Battlefield 1942 Draait voor geen meter met XP, Het is wel een stabiel systeem en niet gamers zouden de aanschaf nog wel eens kunnen overwegen, zeker als je vaak last hebt van vastlopers met W98SE. Windows sucks sowieso dus het wordt tijd dat er eens een ander bedrijf met een goed besturingssysteem op de markt komt!

  7. geen een spel werkt op xp, alleen die ingebouwde brander is wel fijn. XP ziet er ook mooier uit maar ik blijf toch mooi bij 98 SE die doet het stukken beter

  8. Hier ben ik het helemaal mee eens.
    Ik heb ontzettend veel spijt dat ik Windows XP zo snel heb gekocht.
    Meer dan de helft van mijn Games zoals Unreal, Tomb Raider (hele serie) diverse Racegames draaien gewoon weg niet en veroorzaken crashes met reset als gevolg.
    Komt ook nog eens bij dat de soundblaster live onmdersteuning veel te wensen over laat, met de nieuwste XP drivers wordt XP snel instabiel.
    Ik ben dus weer mooi teruggegaan naar Windows 98SE, en alles draait weer perfect.
    Wat werken met normale applicaties zoals Photoshop, Office en degelijke was ik wel erg tevreden onder XP, totaal geen vastlopers meegemaakt. Het loopt lekker behalve met Games en diverse hardware.

    Het is dus zeker aan te raden niet over te stappen totdat deze problemen de wereld uit zijn.
    Windows XP is mooi en draait lekker, maar zeker niet foutloos.
    Het meeste spijt heb ik van het bedrag wat je voor XP moet neertellen, zeker als achteraf blijkt dat een hoop software niet of niet goed werkt. Die 90% van Microsoft is echt zwaar overdreven, eerder draait van alle software van de laastste 3 jaar 40% probleemloos.
    Voor de Meeste applicaties heb je updates nodig die opnieuw geld gaan kosten zoals Virusscanners.

Comments are closed.