Home Reviews

Krachtig en betaalbaar

17
53

‘Photoshop voor de armen’ wordt JASC Paint Shop Pro wel eens genoemd. Je kunt dit zien als een belediging, maar eigenlijk is het een compliment. Paint Shop Pro bevat zowat alle belangrijke functies van Photoshop, maar dan wel voor bijna een derde van de upgrade-prijs. Paint Shop Pro is nu aan versie zeven toe en gaat meer en meer op zijn grote voorbeeld lijken.
paintshoppro7_doos
Dat zie je al aan de vernieuwde interface waarbij verschillende functies schuilgaan achter een heleboel ‘rollover’ dialoogvensters. De webgereedschappen zijn niet zo sterk geïntegreerd en zitten verspreid over het programma. Dat neemt niet weg dat er heel wat handige functies voor het maken van webpagina’s verscholen zitten in deze nieuwe Paint Shop Pro. De Image Slicer bijvoorbeeld om grotere afbeeldingen in stukjes te hakken zodat een en ander sneller ingeladen wordt in de webpagina, of de Image Mapper. De grote kracht van Paint Shop Pro blijft de gebruiksvriendelijke manier waarop zelfs vrij complexe zaken worden aangepakt. De nieuwe Enhance Photo functieset is daar nog maar eens een bewijs van. Functies als contrast, verzadiging, kleurenbalans en het wegwerken van het fameuze ‘rode ogen’ effect zijn gemakkelijk aan te passen, soms zelfs met één muisklik. Probleem is evenwel nog steeds de verwarring die kan ontstaan tussen raster- en vectorlagen. De functies om met vectorafbeeldingen te werken zijn dan weer uitgebreid.Beschadigde foto’s kun je oplappen met de ‘Scratch Removal Tool’ functie. Ook andere oplapfuncties zijn voorhanden om video en gescande afbeeldingen op te lappen. Voor webdesigners is er de nieuwe PNG-optimizer en vooral de mogelijkheid om voorbeelden van je site te bekijken in tot drie webbrowsers. Paint Shop Pro is steeds een kei geweest in het ondersteunen van vele grafische formaten en in deze versie 7.0 is dit niet anders. Zo’n vijftig formaten zijn mogelijk.

Geanimeerd
Samen met Paint Shop Pro 7.0 stopt JASC ook nog Animation Pro 3.0 in de doos. Dit programma laat je toe om geanimeerde GIF-bestanden voor het web te maken en dit op een zeer eenvoudige manier. In de nieuwe versie 3.0 is de Paint Shop Pro browser geïntegreerd in Animation Pro om gemakkelijk grafische bestanden te selecteren, te bewerken en in animaties te gebruiken. Een nieuwe videorecorder-achtige interface laat je gemakkelijk toe om animaties af te spelen, terug te spoelen of verder te draaien. Nieuw is ook de mogelijkheid tot morphing effecten en Animation Pro kan nu ook overweg met MPEG-videobestanden.

Conclusie
Paint Shop Pro heeft lang niet alle snufjes van Adobe Photoshop, maar heeft toch voor de doorsnee gebruiker een heel krachtige werkset die die van Photoshop tot op zekere hoogte benadert en dat voor bijna een derde van de upgrade-prijs. Adobe heeft dat natuurlijk in de smiezen en brengt in dezelfde prijsklasse nu ook apart een iets beperktere versie van Adobe Photoshop 5.0 op de markt als Photoshop LE (Limited Edition), een versie die je tot voor kort enkel bij scanners in OEM-versie kon vinden. Toch kan Paint Shop Pro 7.0 daar nog fier tegenover staan, zeker wanneer je ook de gebundelde Animation Pro meerekent. Een Nederlandse versie van Paint Shop Pro zou beschikbaar moeten zijn wanneer je dit leest.
Systeemvereisten
Pentium of hoger, Windows 95/98/SE/Me of Windows NT 4.0/2000, 32 MB Ram (64 MB voor Windows NT/2000), 75 MB vrije ruimte op de harde schijf, 32-bit grafische kaart (500 MHz processor en 128 MB Ram aanbevolen)

17 REACTIES

  1. Goede middag,
    Ik kwam  U reactie tegen over Paint shop 7.
    Ben al een tijdje aan het zoeken,en wou U vragen of U het nog kwijt wilt?
    ik heb psp 7 wel alleen in een evaluatie versie voor 30 dagen,en ik gebruik het samen met annimatie shop 3. 
    M.v.g.
    H.R.
    hjem.rombouts@kpnplanet.nl
     

  2. Waar kan ik Animation Shop 3 in het Nederlands vinden, In het Engels hebt ik het al maar verstaan er niets van?

  3. Wie kan mijn helpen ik zou graag Jase Paint shop Pro 8 +Animation Shop 3 maar wel in het Nederlands hebben?waar kan ik dat kopen, graag inlichtingen AUB en Adressen zijn ook welkom

  4. zeg sukkeltje er zijn tegenwoordig genoeg downlouds van software en dergelijke op internet eventueel met crack !!
    zoals ik zelf ook heb mote zoeke zult ge da zelf ook mote daar is internet voor …..

  5. Hee mail me ff als je een site weet waar je DUILIJK jacs paint shop 8 . kan downloade ik zoek al heel lang !!

  6. HALLO WEET IEMAND WAAR IK PAINT SHOP PRO 7 EN 1O KAN DOWNLAODEN IK ZOEK AL HEEL LANG DOMBO\’S DIT IS TOGH EEN VORUM DIEN MESNEN HEPLT OF NIET DAN SJEE BAH.. IK WORD ER EEN BEEJE MOE VAN DAT NIEMAND HIER HELPT MET ZOEKEN

  7. Ik heb psp 9 en wil graag psp 7 en animation shop 3 willen, kan iemand mij helpen waar kan ik dit vinden, ook dat het duidelijk is wat en hoe het moet.

  8. Haj,
    ik wil ok graag psp 7 hebben.. alst kan
    animation shop 3 heb ik al
    Daag

  9. Ho0y!
    ik z0u graag paint shop pro 8 & 7 willen hebben….
    ik heb psp 9 al en ook animation shop 3……..
    alvast bedankt!

  10. ik zoek een simpel progamma om zelf plaatjes, animaties en meer mee te maken. maar het moet er wel professioneel uit zien

  11. jah of kun je psp 7 en/of 8 niej tijdelijk ergens probere weet iemand dit geef muh die site please!! dankbaar 😛

  12. Ik zou graag de versie paint shop pro 7.0 aanschaffen in het nederlands, dit voornamelijk ,omdat dit bij het boek hoort \”Visual Steps\’\”.Kunt u mij aan een adres helpen,waar ik het eventueel kan kopen.

Comments are closed.