Keizerlijke brandsoftware

19
87

Voeg één lettertje toe aan ROM en je ziet in je verbeelding keizer Nero de lier bespelen terwijl Rome platbrandt (een reputatie die overigens volgens moderne historici totaal onverdiend is). Gelukkig beperkt Nero Burning Rom zich tot het branden van zilveren schijfjes. En dat doet het pakket met verve. Nero Burning Rom is in een vrij korte tijd uitgegroeid tot dé grote concurrent van Roxio Easy CD Creator.
tv-fotoshow_nero5_box
Zowat alles wat Easy CD Creator 5 kan, kun je ook met Nero Burning Rom, waarvan de nieuwste versie 5.5.4.0 nog een aantal extra mogelijkheden heeft. Zo kan de nieuwe versie ook DVD’s branden (DVD+RW, DVD-RW en DVD-R) op voorwaarde dat je over de nodige hardware beschikt.

Eén interface
In tegenstelling tot Easy CD Creator heeft Nero Burning Rom vele functies binnen eenzelfde interface, zoals het maken van een reservekopie. Easy CD Creator heeft hiervoor het aparte programma Take Two. De ingebouwde back-upfunctie van Nero Burning Rom kan ‘bootable’ cd’s aanmaken, waardoor je bij het terugplaatsen van een reservekopie geen diskette meer nodig hebt. Groot nadeel van de Nero-reservekopiefunctie is echter dat ook niet gebruikte sectoren worden gekopieerd. Gelukkig is er een beter alternatief op de cd-rom, het onafhankelijk bruikbare programma Image Drive. Video-cd’s maken kan eveneens met Nero Burning Rom, maar er is geen mogelijkheid om de video-cd te editeren. Wel kun je met de extra insteekmodule MPEG-2/SVCD video-cd’s maken. Met de Nero Wave Editor bewerk je muziekbestanden en CoverDesigner dient om fraaie hoesjes te maken. Wel jammer dat je op dit vlak veel minder keuze hebt in standaardsjablonen. Naast mp3’s kun je via een plug-in nu ook WMA’s op cd branden.

Packet writing
Voor packet-writing gebruikt Nero Burining Rom het meegeleverde InCD. Groot voordeel van Nero Burning Rom tegenover de concurrent Easy CD Creator zijn de vele extra instellingen om beter beveiligde cd’s te kopiëren. Zo is er bijvoorbeeld de ‘overburn’-mogelijkheid voor het geval je echt de laatste bruikbare byte op je schijfje wilt benutten. Deze ‘overburn’-mogelijkheid is wel niet bij elke cd-herschrijver mogelijk en kan gevaarlijk zijn, want het kan de laser onherroepelijk schade toebrengen. De extra functies om moeilijk te kopiëren cd-roms toch te kopiëren zijn natuurlijk wel heel handig. Niet dat we willen dat je je op het illegale pad begeeft, maar je mag wel een reservekopie maken van de cd-roms die je hebt gekocht. Vooral wanneer je kleinere kinderen hebt die dikwijls met cd’s van spelletjes omgaan is zo’n reservekopie geen overbodige luxe.

Interface
Zoals Easy CD Creator is Nero Burning Rom volledig in het Nederlands, behalve het packet writing programma InCD. De Duitse producent Ahead heeft veel ingehaald op zijn rivaal op het vlak van gebruiksvriendelijkheid, al laten sommige ‘geavanceerde’ instellingen de gewone gebruiker toch in het ongewisse. De reden hiervoor is de zeer gebrekkige documentatie. Een volledige documentatie is immers enkel in het Engels en enkele andere talen beschikbaar, maar niet in het Nederlands. De versie van Nero Burning Rom die bij cd-herschrijvers meegeleverd wordt, is meestal beperkt bruikbaar bij dat model schrijver. De winkelversie die in onze contreien wordt verkocht, is de versie met Franse documentatie. Wel staat gelukkig ook de Nederlandse versie op de installatie-cd. Nero Burning Rom is in principe wat goedkoper dan Easy CD Creator, maar daar staat tegenover dat je voor enkele handige functies zoals de MPEG-2 encoder extra moet betalen. De MP3-encoder is slechts een beperkt aantal keer bruikbaar voor je moet bijbetalen.

Conclusie
Nero Burning Rom heeft duidelijk meer mogelijkheden dan Easy CD Creator wanneer je specifieke (beveiligde?) cd-roms wilt kopiëren. Het benadert weliswaar gedeeltelijk de gebruiksvriendelijkheid van Easy CD Creator, maar is uiteindelijk toch complexer door de extra snufjes zoals overburning, het meer kopiëren op een cd dan strikt toegelaten is.
Adviesprijs
69,00 euro
Systeemvereisten
Pentium of hoger, Windows 95/98/SE/Me of Windows NT 4.0/2000, 32 MB, 20 MB vrije ruimte op de harde schijf. Er bestaat ook een Macintosh-versie, maar die hebben we niet getest.
Vorig artikelFijne pixels
Volgend artikelTe kies en te keur

19 REACTIES

  1. Dag. Ik heb een originele cd van Nero 5.5. Tot voor kort had ik met nero enkele mappen gebrand ,deze ook gecontroleerd of ze er ook echt stonden. Enkele weken erna wil ik weer enkele mappen opslaan op dezelfde cd rom, maar ditmaal met een ander brandprogramma. Ook dit lukte en het nieuwe programma stond er op. Het probleem nu is, dat de mappen die eerder gebrand waren, volgens de cd rom er niet meer op staan. Wanneer je de cd rom opend, is alleen het laatst gebrande programma zichtbaar en verder niets meer. Wie heeft er een oplossing voor dit probleem. De cd rom zegt dat er maar 30MB opstaat, maar er stond daarvoor al 200MB op. tevens is het zichtbaar op de cd rom dat er meer dan 30MB op de cd rom staat

  2. Hallo,

    ik heb nero 6 ik krijg het niet voor elkaar om een dvd te branden
    al verschillende keren geprobeert maar nee hoor.
    ik snap er niks meer van help.
    bij een kennis doet de dvd die ik gebrand heb het wel en bij mij niet.

  3. mijn nero is in het frans en nermaal kan dat niet want in het begin dat ik die hat was hijn in het nederlands en ik ben al gaan zien naar taalen maar daar vind ik niets kan iemand mij daar mee helpen aub

  4. ik probeer steeds een audio cd tebranden maar telkens krijg ik de fout brandproces mislukt op 4×600 wat moet ik doen om de brandsnelheid te verhogen.
    ik heb een sony cd rw crx145e en gebruikt de geupdate nero versie 6 geloof ik.

    groetjes judith

  5. Ik kan met nero enkel data cd\’s maken en geen audio\’s.
    hoe komt dat.
    ik heb de volledige officiële versie.

  6. ik heb hetzelfde probleem met imagerecorder kan iemand mij zeggen wat ik moet doen kan denk ik daardoor niet branden

  7. ik heb hetzelfde probleem met imagerecorder kan iemand mij zeggen wat ik moet doen kan denk ik daardoor niet branden

  8. lekker in je kont steken en als ie goed bruin is dan moet ie goed zijn!!
    als ie et da nog nie doet ff lekker overheen spuiten met je joghurtbuks

  9. Hallo, ik heb Nero 5.5.9.14 met serial number 1502-0001-0008-0488-4424-9831 op mijn PC, engelse versie, maar ik zou graag de nederlandse versie willen hebben, maar op de website http://www.nero.com/en/download.htm is alleen de engelstalige versie van Nero 5.5.10.7 beschikbaar.
    Is de nederlandstalige versie van 5.5.9.14 ook te downloaden en zoja hoe en waar??
    Hopenlijk kun je mij verder helpen. Bij voorbaat dank.
    Groetjes

  10. hallo, kan iemand mij misschien uitleggen hoe ik een videocd kan branden op een dvd-rw? Nu krijg ik na het coderen steeds de melding dat ik een cd-r of rw in mijn dvdbrander moet doen.

  11. zou iemand mij kunnen zeggen wat imagerecorder is. bij mij komt het steeds in het begin en als ik wil branden dan zegt nero dat ik image moet op slaan. en als ik dat doe.dan doet hij net als of hij gaat branden maar het is dan niet zo.zouden jullie zo vriendelijk zijn om het me te vertellen. mail me dan naar khosravian_reza@hotmail.com

  12. Zou iemand me kunnen zeggen hoe ik een muziekcompulatie kan maken op een eenvoudige manier van bvb 200 mp3 bestanden.
    Ik bedoel zodanig dat alle liedjes door elkaar opgenomen worden.
    Het lukt me niet, ze blijven steevast alfabetische gerangschikt staan.
    Maw 3, 4 of meer liedjes van dezelfde uitvoerder achter elkaar.

  13. incd doet het niet op mijn pc, die is uitgerust met windows XP home. Alles lijkt normaal tot ik een cdrw wil formateren, na een paar minuten meldt incd een error.
    Heb nochtans de laatste versie van incd (3.5 x). Waar ligt het probleem ?
    alvast bedankt, Francois

  14. nero burning rom ,
    als ik wil branden gaat het weg?
    -nero burning openen
    -2 maal klikken audio-cd
    -cda-opties open klikken
    leessnelheid zet ik op 10maal (1500kb/sec
    -branden
    -nieuw
    -en het program is weg

  15. In de officiële software van Nero 5 (versie 5.5) en InCD vind je via de verkenner de map InCD. In die map vind je de gebruiksaanwijzing van InCD in de vorm van het pdf-bestand: InCD_eng.pdf (of InCD_deu.pdf enz.). Op blz. 9 van deze user manual staat: “The InCD symbol can be found in the Task Bar located on the bottom right edge of the screen. The InCD symbol supplies information relating to the CD in the disk drive, or relating to the disk drive itself.” Vervolgens worden er drie symbolen getoond. Eén daarvan is het door jou gesignaleerde gele uitroepteken. Daarbij staat de volgende uitleg: “No CD-RW recorder which is compatible with InCD is installed.” (In de Duitstalige gebruiksaanwijzing staat op blz. 8 als uitleg: “Es ist kein zu InCD kompatibler CD-RW Rekorder installiert.”)
    Het lijkt me dus dat je andere Packet Writing-software moet gebruiken. Je zou DirectCD kunnen proberen, dat geleverd wordt bij Adaptec Easy CD Creator. Of PacketCD van CeQuadrat. Succes.

    Ad

  16. goede avond

    kunt u mij vertellen hoe ik incd kan opstarten ikheb nero 5599 er op staan en ik heb een incd 337up exe van nero gehaald een er op gezet rechts onder in beeld staat wel een gele uitroepteken maar daar kan ik niets mee alvast bedankt andre

Reacties zijn gesloten.