Home Reviews

Boekenplank op zilveren schijfjes

2
491

Naar jaarlijkse gewoonte vernieuwt Microsoft zijn reeks Encarta encyclopedieën en in dit nieuwe millennium is dat niet anders. De reeks Encarta encyclopedieën deint steeds verder uit. Je kunt nu gemakkelijk een hele boekenplank op een paar cd-tjes vinden.

Uiteraard beginnen we met de paradepaardjes Encarta Standaard & Deluxe Encyclopedie 2001 die ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Grote nieuwigheid is hier de opsplitsing van de Encarta Winkler Prins Encyclopedie in twee versies. De standaardversie is nu opnieuw op één schijfje geperst en werd uiteraard geactualiseerd. De nieuwe editie telt nu zo’n 57.000 artikels en honderden multimediafragmenten zoals video’s, animaties, foto’s, illustraties en geluidsfragmenten. De geboden informatie krijgt verder een aanvulling door de meer dan 4.000 internetkoppelingen. Elke maand kun je een update ophalen vanaf de MSN Encarta website.

Luxe!
Volledig nieuw is de Deluxe-versie van de Encarta/Winkler Prins encyclopedie. Deze versie is uiteraard duurder, maar je krijgt nog meer waar voor je geld. De Deluxe-versie staat op drie cd-roms en bevat 11.000 foto’s, illustraties, kaarten en tabellen tegenover 6.500 voor de standaardversie. Het aantal video’s en animaties is zowat verdubbeld en het aantal panoramaoverzichten is vermeerderd tot 50. Ook het aantal interactiviteiten is meer dan verdubbeld. De Deluxe-versie heeft verder nog een tijdslijn, virtuele rondleidingen, honderdvijftig kantlijnartikelen en verschillende verwijstableaus. Beide nieuwe encyclopedieën hebben een ‘onderzoekscentrum’. Dit is een verzamelbak van allerlei informatie die je tijdens een zoeksessie op de encyclopedie tegenkomt en die je denkt te kunnen gebruiken. Bij het zoeken stop je de informatie in het onderzoekscentrum en nadien krijg je er netjes in HTML-formaat een overzichtje van. Dit onderzoekcentrum vervangt het projectbeheer uit eerdere Encarta-versies en gebruikt de Internet Explorer 5.5 in plaats van een eigen Encata-interface.

Encarta Wereldatlas 2001
Het spreekt vanzelf dat ook de Encarta/Winkler Prins Grote Wereldatlas een facelift onderging en werd geactualiseerd. We vinden niet minder dan 21 soorten kaarten terug op deze dubbele cd-rom en meer dan 1,8 miljoen plaatsen. Met de nieuwe dynamische plaatsnamen hoef je maar de taal van de kaart in te stellen om lokale spellingen te zien en met de nieuwe platte kaartprojectie kun je gemakkelijker zonder vervormingen wereldoverzichten en andere kaarten afdrukken. Heel handig is de mogelijkheid om alle onderdelen van deze wereldatlas op je harde schijf te kopiëren zodat je niet meer moet wisselen tussen beide cd-roms. Het spreekt vanzelf dat je dit slechts kunt als je een stevige harde schijf hebt want je verliest zo’n kleine 900 MB schijfruimte! Ook hier heeft de projectbeheerfunctie plaats moeten maken voor het beter toegankelijke onderzoekscentrum op basis van IE 5.5.

De rest van de aardkloot
Is Engels geen probleem, dan kun je nog altijd meer informatie vinden in de Encarta Reference Suite 2001. Dit is niets anders dan de Engelse versie van de Encarta Deluxe encyclopedie, de Engelse Interactive Atlas en de Encarta World English Dictionary in één bundel. Dit laatste zilveren schijfje bevat de Encarta World English Dictionary, Encarta Thesaurus, Encarta Book of Quotations en Harrap’s Concise Dictionary voor Frans en Duits. Deze Reference Suite 2001 kun je krijgen op zes cd-roms ofwel één dvd-rom. Je kunt de afzonderlijke onderdelen ook apart verkrijgen.

Out of Africa
Het is wel eens het vergeten continent genoemd. Zeer ten onrechte. Voordat de Europeanen de Afrikanen massaal als slaven naar Amerika voerden en later schroomloos koloniseerden en tiranniseerden, bloeiden er grote rijken in het Zwarte Continent. Wie wist er dat Congo voor Leopold II en de Belgische kolonisatie een machtig koninkrijk was van de trotse Luba? Deze en andere vergane glorie van Afrika vind je op de dubbelcd-rom Encarta Africana, waarvan versie 2001 meteen de derde editie. Dit is zeker weten een onwaarschijnlijke bron van nieuwe informatie die hopelijk voor velen definitief een einde maakt aan onze westerse koloniale visie.

Conclusie
Wie een deugelijke encyclopedie op cd-rom zoekt, vindt ongetwijfeld zijn gading tussen de vele Encarta-titels.
Systeemvereisten
De minimum systeemvereisten kunnen voor de verschillende pakketten een ietsje anders liggen, maar over het algemeen genomen moet je minstens beschikken over een multimedia-pc met een Pentium 133 of hoger, Windows 95/98/SE/Me of Windows NT 4.0/2000 met 32

2 REACTIES

  1. Gaarne wil ik op de hoogte gehouden wanneer de nieuwste uitgave van de encarta op cd weer leverbaar is.

    Henk van Aken

Comments are closed.