USB 2.0

22
102
Dit artikel is deel 5 van 16 in het DiskIdee dossier Interfaces
DossiernavigatieHoeveel USB 1.0 apparaten kun je aankoppelen?Verlengkabel voor USB 2.0 apparaten

Na de introductie kende USB – Universal Serial Bus – een explosief succes (lees: USB 1.1). Sindsdien stroomde er veel data door de universele seriële bus. USB kreeg concurrentie van het snellere FireWire. Om niet achter te blijven bij dit nieuwe geweld, kwam Intel op de proppen met het snellere USB versie 2.0. Tijd dus om de evolutie op het USB-front opnieuw te bekijken.
usb_stekker
Ondertussen is het wel bekend dat je met USB tot 127 apparaten aan één pc kunt hangen. Toch zien we zelden een USB-apparaat met een doorsluisaansluiting zoals we dat bijvoorbeeld bij SCSI-apparaten gewend zijn. Ook FireWire-apparaten hebben dit. Met zulk een doorlusaansluiting kun je gemakkelijk het ene apparaat koppelen aan het andere. Om de kosten te drukken zijn USB-apparaten zoals externe USB-opslagsystemen (ZIP, ORB en cd-rewriter) en scanners niet voorzien van dergelijke doorsluisaansluiting (in feite het equivalent van een intern usb-hubje). Alleen sommige monitoren hebben al dan niet standaard een USB-hub met vier USB-aansluitingen. Om je toch toe te laten meerdere USB-apparaten aan een pc te hangen zijn er verschillende losstaande USB-hubs te koop.

Heb je meer dan zeven USB-apparaten aan je pc hangen, dan koppel je een tweede hub aan de eerste. Alleen in een piramidestructuur kun je zo tot de theoretische 127 aansluitingen geraken. Wel zijn er meer en meer moederbordfabrikanten die twee USB-aansluitingen standaard op het moederbord te weinig vinden. Je krijgt dan een klein kaartje meegeleverd dat eigenlijk geen slot in beslag neemt en gewoon twee extra USB-connectoren aan boord heeft. Het kaartje heeft wel een kabelverbinding met het moederbord. Sommige computers van bijvoorbeeld Compaq hebben ook twee extra usb-aansluitingen op de voorkant.

USB 2.0
USB is dan wel al een hele tijd een populaire aansluitingsnorm voor Windows-pc’s en Mac-pc’s, het zit in zijn huidige vorm aan het plafond van zijn mogelijkheden. De huidige standaard is versie 1.1, die vrij snel na versie 1.0 bijna geruisloos werd geïntroduceerd. Die versie 1.1 heeft twee bandbreedtes (maximale doorvoersnelheden): 1,5 Mbit/s (of 187 KB/s) voor apparaten als toetsenborden, muizen, joysticks en gamepads en 12 Mbit/s (of 1,5 MB/s) voor apparaten waar doorvoersnelheid belangrijk is zoals netwerkkaarten, externe opslagmedia (ZIP, cd-rewriter), webcams en scanners. Voor cd-rewriters en in mindere mate andere opslagmedia begint het schoentje evenwel te wringen. Waar bij interne cd-rewriters specificaties
geen maat meer staat op schrijven, herschrijven en lezen , moet een externe USB-cdrewriter het nog steeds stellen met een mechanisme dat schrijft en herschrijft aan viervoudige snelheid en het lezen gaat slechts zes keer de oorspronkelijk cd-romsnelheid (4x4x6x). De USB 1.1 specificatie laat nu eenmaal geen snellere apparaten toe.

1
2
Vorig artikelSlimme filmmuziek
Volgend artikelNieuwe interfaces voor pc

22 REACTIES

  1. hoi mensen ik weet niet of ik dit hier kan vragen maar
    ik heb een maand geleden een nieuwe laptop aangekocht met windows 7. Nu ik zit nog met scanner: canoscan D1250U2…
    weet iemand dat ik dit ooit kan installeren op windows 7 want ik krijg dit maar niet in orde..
    groetjes

  2. @Hennie: Er werd toch een cd bijgeleverd neem ik aan? Ga eens naar Mijn Computer, rechtsklikken, Eigenschappen, hardware, Apparaatbeheer en zoek daar je US100 kaart. Mogelijk zie je ze als een vraagteken met \”onbekend apparaat\”. Hierop rechtsklikken, en selecteer stuurprogramma bijwerken. Stuur e wizard naar de cd-rom en dat zou moeten lukken!

  3. WIe heeft een oplossing?

    Ik heb een nieuwe PCI kaart aangeschaft: US001 USB2.0 van SWEEX voor een Compaq 7588 256K (uit jaar 1999) met oorspronkelijk USB1.1 bussen en draaiend onder Windows XP.
    Probleem: Na opstarten computer wordt PCI-wijziging geconstateerd, maar software (driver) wordt niet gevonden

    Hoe kan ik zorgen, dat de kaart wel herkend wordt?
    Bijvoorbaat dank.
    hdboer70@hotmail.com

  4. Voor zover wij weten bestaan er geen Firewire USB convertoren. Zou ook weinig nut hebben wegens te duur. Simpeler is het gewoon een USB-hub te kopen om het aantal poorten uit te breiden. Soms zit een dergelijke hub al in een monitor ingebouwd.

  5. Als je laptop een vrije uitbreidingssleuf heeft (of eentje die je vrij kunt maken, door bijvoorbeeld een modemkaart te verwijderen), dan kun je ook een gewone PCI-kaart met USB 2.0 in je laptop steken. Dat heeft als voordeel dat je dan gelijk vier USB 2.0 poorten krijgt, naast de vermoedelijk twee USB 1.1 poorten.

Reacties zijn gesloten.