Uitbreiding van het SI-eenhedenstelsel

7
67

We zijn allemaal gewoon KB en MB en GB te gebruiken als eenheden voor het aantal bytes. Het probleem hierbij is: bedoelen we met 1 KB 1000 bytes of 1024 bytes?
KB, MB en GB zijn onduidelijke begrippen. Neem nu MB. Is dat 1.000.000 bytes of 1.048.576 bytes (dat is 1024×1024)? Alle eenheden die we gebruiken, zoals milli, centi, kilo, mega, giga, tera en nog veel meer, zijn die van het decimale SI-eenhedenstelsel (links openen een nieuw venster. Je kunt op het internet uiteraard een lijst van decimale SI-eenheden vinden zoals we die gewoon zijn.

Uitgebreid
Wat minder bekend is, is dat dat SI-eenhedenstelsel ondertussen uitgebreid werd met zogenaamde binaire eenheden voor machten van 2 (waaronder veelvouden van 1024) in plaats van machten van 10 (waaronder veelvouden van 1000). Zo definieert het SI-stelsel 1 kB (ja, met kleine letter k net zoals km voor kilometer) als exact 1.000 bytes en 1 KiB als exact 1024 bytes. Je spreekt KiB uit als ‘kibi-bytes’ en hierbij staat die ‘ki’ voor ‘kilo’ en de ‘bi’ voor binair. De kleine i in Ki duidt dus op een binaire eenheid. Op dezelfde manier heb je 1 MiB (één mebi-bytes) voor 1024×1024 = 1.048.576 bytes en 1 GiB (één gibi-bytes) voor 1024x1024x1024 = 1.073.741.824 bytes. Als je het RAM-geheugen van een pc bedoelt moet je dus zeggen en schrijven dat je 128 MiB hebt, want je bedoelt 128 * 1024 * 1024 = 131.072 KiB of 134.217.728 bytes. Bij harde schijven daarentegen geeft men om marketingredenen wel degelijk veelvouden van 1000 op (omdat het méér lijkt) en is een schijf van 20 GB dus inderdaad 20 miljard bytes groot. Op dezelfde website vind je een volledige lijst van binaire SI-eenheden met uitleg.

Vorig artikelY2K: vijf voor twaalf
Volgend artikelDe digitale muze

7 REACTIES

  1. Als student burgerlijk ingenieur elektrotechniek aan de universiteit Gent kan ik bevestigen dat de nieuwe termen door de professoren worden gebruikt, en dus snel ingang zullen vinden in de professionele computerwereld.

  2. Als fysicus ben ik blij dat er een oplossing voor het SI is bedacht en ik zal mij uiteraard vanaf nu houden aan deze eenduidige internationale standaardnotatie.

    Ik concludeer echter dat bedrijven en het gewone volk er helaas nog niet in voldoende mate aan meedoen, waarschijnlijk omdat ze niet op de hoogte zijn (ikzelf wist het ook niet tot nu toe).

    Ik lees op de site dat de eenheden al in december 1998 zijn ingevoerd, maar in “in het echte leven” ben ik de termen Ki, Mi, Gi etc.
    nog nauwelijks tegengekomen.

    Vanaf nu zal ikzelf dus wel consequent deze notatie gebruiken zodat er geen misverstand mogelijk is over de hoeveelheid data in bits of bytes.

    Interessant is dat de officiele notatie voor een bit en een byte mij nu ook eindelijk duidelijk is:

    – bit is gewoon bit (dus voluit met kleine letters)
    – byte is B (hoofdletter)

  3. Eindelijk eens een duidelijke uitleg over wat k en Ki is!
    Proficiat, dit is puik werk!
    Ik zal uw uitleg gebruiken om te bewijzen dat anderen niet duidelijk zijn.
    Hartelijk dank.

  4. Hopelijk leidt dit tot eerherstel voor nauwkeurigheid; er wordt wat afgeklooid in de zogenaamd exact ingestelde computerwereld.
    Om te beginnen al met bits en bytes. Iedereen haalt ze door elkaar en het scheelt toch een factor 8.
    Bij de voorvoegsels zie je M en m door elkaar en dat scheelt wat meer (Mega of mili). En de afwijking door “binair of decimaal” is niet eens constant, maar wordt steeds gekker met de toename van opslagruimte!
    1 kB (of 1Kb of 1KB; welja) is 1.024; dus +2,4 %
    1 MB (je ziet ook mb; dus millibytes of bits?) is 1.048.567; dus + 4,9 %
    1 GB is 1,0737 miljard; dus + 7,4 %
    1 TB is 1, 0999 x 10E12; dus + 10 %
    Wat mij betreft dus: prima initiatief.
    (P.S. Waarom zijn reacties altijd onder schuilnaam???)

  5. MiB ??
    Die mannen van de si zijn zeker dees met enkel zwarte kleren in hun kast? Men in Black …..

  6. Piet Snot is dus duidelijk Jan-met-de-pet, die de laatste nieuwe P-magazine verkiest boven enige algemene kennis.
    Piet Snot heeft dan ook helemaal niet begrepen dat zijn soortje door hun vadsigheid en zelfvoldaanheid waarschijnlijk nu reeds aan ’t degenereren zijn. Dit is dan weer bijzonder slecht nieuws voor hun kinderen, die in een omgeving vervuld van absurde domheid moeten trachten te evolueren tot intelligente wezens (en dan hopelijk intelligenter dan hun ouders).

    Los daarvan kan wel gesteld worden dat dit artikel interessant is. Het gebeurt ook niet alle dagen dat er SI-eenheden bijkomen.

Reacties zijn gesloten.