Video killed the radio star

1
27

Pc’s worden alsmaar krachtiger en bijgevolg de mogelijkheden uitgebreider. Vooral het werken met videobeelden komt dankzij snelle processors en grote harde schijven binnen het bereik van de doorsnee computeraar. Ook het feit dat de prijzen van videocamera’s – zowel digitaal als analoog – in dalende lijn verlopen, draagt er toe bij dat de vraag naar videobewerkingsmogelijkheden toeneemt. Als we aannemen dat je al over de juiste hardware beschikt, is het nog slechts een kwestie van de juiste software te kiezen. DiskIdee ging als een volleerd regisseur aan de slag met drie videobewerkingspakketten. Action!

Adobe Premiere 6.0
We gaan meteen van start met het zwaargewicht onder de videobewerkingspakketten, want zo mag je Premiere van Adobe toch wel noemen. In de versie 6.0 van Premiere zitten naast heel wat bugfixes natuurlijk ook een resem handige toevoegingen. Eerste nieuwigheid is de Project Bin. Dit is een verzamelplaats voor alle beelden en geluiden die je nodig gaat hebben bij het samenstellen van je film. Bedoeling is dat je met de Project Bin alle media terug kunt vinden. Je moet echter wel de tijd nemen om elk item te voorzien van een korte uitleg of omschrijving. Vooral voor grotere projecten is de Project Bin een zegen.Wie als leek voor het eerst Premiere opstart zal toch even slikken. Het aantal vensters is behoorlijk groot en het geheel lijkt bijgevolg onoverzichtelijk. Toch valt het best wel mee en eigenlijk zitten er quasi dezelfde functies in als bij de andere pakketten. Maar eerlijk is eerlijk: wij waren met de interface van Premiere 6.0 niet meteen weg en zelfs met behulp van de dikke handleiding blijft het een behoorlijke klus om alle mogelijkheden te ontdekken. Wie echter alle aspecten van het videobewerken in de vingers wil krijgen en ieder frame onder controle wil hebben, zal met Premiere 6.0 zijn geluk niet opkunnen, ook al is daar dan een doorgedreven training voor nodig. Premiere 6.0 is jammer genoeg niet verkrijgbaar in het Nederlands, de uitgebreide handleiding is in het Engels. Ook Mac-gebruikers kunnen aan de slag met Premiere.Wie naar het prijskaartje kijkt dat aan Premiere 6.0 hangt, weet meteen naar welk soort gebruikers Adobe lonkt. Dit is stevig werkmateriaal voor de professional!

Microsoft Windows Movie Maker
Microsoft zag al langer dan vandaag in dat videobewerking een ‘hot item’ is. Het viel dus te verwachten dat een videobewerkingsprogramma standaard bij het besturingssysteem zou zitten en sinds de introductie van Windows Me is dat ook zo. In Windows XP vinden we Movie Maker weer terug, maar veel nieuws valt er niet te vertellen. Video en geluid invoeren kan zowel digitaal als analoog en verschilt in wezen niet echt van de pakketten Pinnacle Studio versie 7 en Adobe Premiere. De opbouw van het Movie Maker werkscherm is nog altijd vrij logisch: links staat de verkenner met alle videobestanden, in het midden zie je thumb nails van de verschillende scènes en helemaal rechts is er een venster om films en fragmenten meteen te bekijken. Onderaan vinden we de verplichte tijdsbalk terug waarop je filmfragmenten dropt en rangschikt. Qua mogelijkheden moet je van Movie Maker niet al te veel verwachten. Titels toevoegen kent het programma zelfs helemaal niet en er is slechts één – maar wel een mooi – fade-overgangseffect. Voor het overige kun je fragmenten inkorten en nog wat afbeeldingen of geluiden toevoegen, maar daar blijft het dan ook bij. Eenmaal de beelden bij elkaar geklust, moet je nog beslissen in welk formaat je je filmpje wilt opslaan. Microsoft geeft je weinig mogelijkheden: ofwel voer je uit naar het AVI-formaat en dan krijg je veruit de beste kwaliteit, ofwel voer je uit naar WMV-formaat (Windows Media Video) wat hogere compressieratio’s hanteert, maar ook geschikt is voor gebruik via het internet of in e-mails. In het laatste geval worden de beelden wel heel erg grof – er treedt afhankelijk van de mate van compressie duidelijke blokvorming op – met als resultaat dat een aangebracht overgangseffect niet om aan te zien is. Toch moeten we Microsoft lof toezwaaien voor de makkelijke manier waarop je met videomateriaal aan de slag kunt en er een bestemming aan geeft. Ach, een gegeven paard kijk je nu eenmaal niet in de bek.Microsoft biedt met Movie Maker een gratis en eenvoudig te gebruiken videobewerkingspakket dat die naam echter amper waardig is. In feite zou je zelfs kunnen stellen dat Movie Maker een conversieprogramma is dat gebruikers zoveel mogelijk hun videobestanden wil laten opslaan in het Microsoft WMV-formaat! Worden we daar wat gepusht?

Pinnacle Studio versie 7
Het gamma van Pinnacle is vrij uitgebreid en biedt video-oplossingen zowel voor professionals als voor thuisgebruikers. Met Studio versie 7 heeft Pinnacle een uiterst betaalbaar videobewerkingspakket in huis dat professionele resultaten belooft. Maar bovenal wil Studio een gebruiksvriendelijk pakket zijn en daar is Pinnacle ons inziens meer dan in geslaagd. Studio werkt volgens een driestappenconcept en de ganse werkomgeving werd daar dan ook aan aangepast. De eerste stap bestaat erin om de analoge of digitale beelden van de camera over te brengen naar de pc. Om schijfruimte te besparen is er de SmartCapture-functie die de beelden in een lagere resolutie op de harde schijf plaats maar tijdens het afspelen wel overschakelt naar bijvoorbeeld DV-kwaliteit. Eenmaal de boel overgebracht zorgt Studio DV zelf voor de herkenning van scènes en plaatst ze in een soort fotoalbum. Zo bekom je een handig scèneoverzicht van de volledige film. Het meest creatieve gedeelte doe je in de mode “bewerken” waar je de film gaat samenstellen. Sleep de scènes in de gewenste volgorde en de pret kan beginnen. Plaats overgangen tussen scènes – je hebt de keuze uit meer dan honderd verschillende mogelijkheden! – of voeg tekst toe waar jij het wil. Er zijn ook bibliotheken vol met knappe overgangseffecten van Hollywood FX, maar als je die zonder watermerk wilt toepassen, moet je ze wel apart aanschaffen. Er worden ook enkele geluidseffecten en achtergrondmuziekjes meegeleverd, maar die zijn qua aantal veel minder uitgebreid.Heel handig is dat er tijdens het bewerken steeds een preview zichtbaar is waarmee je het resultaat snel kunt beoordelen. Hetzelfde geldt voor de geluidseffecten en achtergrondmuziek want ook dat zit verwerkt in de preview. En het moet gezegd: de interface van Studio DV ziet er heel mooi en vooral overzichtelijk uit. De (Engelstalige) handleiding zal je dus amper nodig hebben en dat mag een belangrijke troef genoemd worden. Toch is er één ding dat ons stoort aan de interface: bij een resolutie van 1280 bij 1024 beeldpunten weigert die namelijk het volledige scherm te gebruiken en dat zullen gebruikers met grote monitoren niet weten te waarderen.De laatste stap bestaat erin om jouw kaskraker op te slaan en daarvoor zijn er veel mogelijkheden. Dat kan in de eerste plaats naar een dv- of vhs-band maar veel interessanter is om de film uit te voeren naar de pc in de vorm van avi, mpeg1 of mpeg2, RealVideo8 of het Windows Media Video formaat. Snel een filmpje op het internet gooien wordt zo wel heel gemakkelijk.Het grote voordeel van Studio versie 7 is dat zowat iedereen er mee aan de slag kan; je hebt dus amper voorkennis nodig. Nog nooit hebben we zo simpel een film in elkaar gestoken! Studio biedt dan ook een echte drag & drop omgeving met een behoorlijk uitgebreide selectie beeldovergangen, beeldeffecten en geluiden en muziek. Topper voor wie zijn eerste voorzichtige stappen zet in de wereld van videobewerking.

Conclusie
We bekeken drie videobewerkingspakketten die echter een totaal verschillend doelpubliek voor ogen hebben. Premiere 6.0 van Adobe staat gekend als een echte alleskunner, maar daar tegenover staat wel dat het geen makkie is om het onder de knie te krijgen. Het bij Windows XP meegeleverde Movie Maker is veel te beperkt qua mogelijkheden en daardoor moeilijk aan te raden. Als allereerste kennismaking met videobewerking kun je Movie Maker wel eens uitproberen, het is toch gratis. Met Pinnacle Studio haal je een uiterst gebruiksvriendelijk pakket in huis dat je ruim voldoende mogelijkheden geeft om mooie filmpjes te maken. Wat ons betreft een aanrader voor een niet eens overdreven prijs.
Vorig artikelWebcams met een ietsje meer
Volgend artikelDoe het draadloos
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. ik zal Pinnacle Studio niet echt aanraden het is opzich nog wel een goed programma , maar het is er onstabiel.

Reacties zijn gesloten.