Speelgoed voor groot en klein

1
383
Dit artikel is deel 6 van 7 in het DiskIdee dossier Speelgoed voor groot en klein
DossiernavigatieSpeelgoed voor groot en kleinSpeelgoed voor groot en klein

Eerst waren er de Tamagotchi’s en nu wordt de wereld overspoeld met Furby’s. Tiger Furby’s zijn ‘intelligente’ knuffeldiertjes. Ze spreken een eigen taal en de babyversie kan zelfs enkele woordjes Nederlands.
speeltjes_furbywit
Vergis je niet, want deze speeltjes hebben wel degelijk technologische snufjes in zich. Zo hebben ze enkele sensoren waardoor ze kunnen voelen wanneer je ze aait (dat hebben ze heel graag, hoe zou je zelf zijn?), kietelt of wiegt. Ze hebben ook een geluidssensor en boven hun oogjes een infrarode sensor waardoor ze licht van duister kunnen onderscheiden. Eten geven doe je door je vinger in hun mondje te steken. Ze zeggen dan ‘jamjam’ of ‘jammie’ en zijn heel blij. Wanneer je Furby een tijdje alleen is of in het donker, dan gaat het beestje slapen. Het is wel de bedoeling dat je er regelmatig tegen praat want anders voelt het beestje zich ongelukkig. Furby’s kunnen ook een boertje laten of erger nog, een windje. Dit laatste is gelukkig reukloos. Zet je twee Furby’s tegenover elkaar op een paar tiental centimeter afstand, dan mag je er zeker van zijn dat ze de eerste uren hun ‘bebber’ niet kunnen houden. Een koppel viswijven is er niks tegen.

Raar
Na een tijdje zal je Furby beginnen raar doen. Dat is een teken dat je de batterijtjes moet vervangen. Wanneer er in het gedrag van je Furby dan nog geen beterschap vertoont, druk dan op de resetknop onderaan. Handig hoor, zo’n resetknop. Moesten sommige mensen ook hebben. Wil je je Furby wekken na een lange slaap, draai hem dan ondersteboven en hij is onmiddellijk weer van de partij met een zondvloed aan woorden waar een buitenstaander kop noch staart aan krijgt. Nu ja, niet iedereen verstaat Furbisch. In het begin jij ook niet, maar met het meegeleverde taalboekje lukt het wel. Het zijn per slot van rekening slechts enkele woordjes.

Conclusie
Of het allemaal verantwoord is weten we niet, maar Furby’s zijn leuke elektronische knuffelbeestjes, zeker voor kinderen die geen echt huisdier mogen of kunnen krijgen.
Vorig artikelSpeelgoed voor groot en klein
Volgend artikelSpeelgoed voor groot en klein

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.