Een internetverbinding delen

0
25

In Windows 98 ‘Second Edition’ zit een onderdeel dat ‘Internet Connection Sharing’ heet (in de Nederlandse editie ‘gedeelde Internet-verbinding’). Het is misschien de beste reden om te upgraden naar SE.
icswin98
Je installeert Win98SE ICS via het softwarepictogram in het configuratiescherm op het systeem dat de modem en de ene Internetverbinding heeft. Daarbij verschijnt er een installatiewizard die vrijwel alles voor je doet en zelfs een diskette aanmaakt waarmee je makkelijk de internetinstellingen van andere Windows-pc’s kunt aanpassen. Het is wel alleen zo makkelijk als je eerst zorgt dat je systeem al met een modem, ISDN-adapter of netwerkaansluiting contact kan opnemen met Internet. Dan hoeft de ICS-wizard alleen nog de internetdeling aan te vullen.

DHCP
Microsofts ICS-systeem heeft geen volwaardige DHCP-server aan boord, maar wat Microsoft een DHCP-allocator noemt. Het is in elk geval voldoende voor het doel: IP-adressen toewijzen aan elk netwerkstation dat daarom vraagt. Adresvertaling (NAT of IP-maskering), automatisch bellen voor dial-on-demand en bandbreedte op aanvraag met ML-PPP, het wordt allemaal ondersteund. Bij wijze van slagroom op de taart is er niet eens een beperking op het aantal gebruikers.

Conclusie
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om iedereen thuis of op kantoor te laten surfen. Bovendien valt de snelheid nog reuze mee ook.
Systeemvereisten
ÉZelfde als voor Windows 98. Voor de ICS: een werkende internetverbinding en een werkend lokaal netwerk met minimaal twee computers.
Vorig artikelEen internetverbinding delen
Volgend artikelEen internetverbinding delen