Een internetverbinding delen

0
35

AsusCom is een dochteronderneming van de Taiwanese moederbordenfabrikant Asus. AusCom bracht een reeks toestellen op de markt onder de naam ISDNLink Router. De naam zegt al waar die toestellen voor dienen. Wij bekeken het type INET-850.
icsasus
In de ISDNLink Router reeks van AsusCom bestaan de modellen INET-810, 820, 830 en 850. Al deze modellen bieden ISDN-toegang en vier Ethernet poorten. Daarenboven hebben de 820 en 850 extra analoge RJ11-connectoren voor het aansluiten van een gewoon telefoon- of faxtoestel en vind je bij de 830 en 850 aan de zijkant ook nog een parallelle poort voor het delen van een printer in het netwerk. Dat laatste werkt wel alleen maar met Windows 95/98 of NT, terwijl de hubfunctie en de Internettoegang via ISDN met alle soorten besturingssystemen werkt. In feite had AsusCom de printerfunctie algemener kunnen maken door de typische TCP/IP printerdiensten te ondersteunen: LPD en LPR.

Duur en goedkoop
Wij kregen van de verdeler het model INET-850 voor onze test en hoewel dat het duurste model van AsusCom is, blijkt het de goedkoopste ISDN-router te zijn in onze test. De INET-850 zit in een leuke witte kast met een soort van golfvorm in de bovenkant.

Configuratie
Qua bediening is dit toestel al even eenvoudig als dat van 3Com. Er is een DHCP-server aan boord, zodat hij de aangesloten pc’s zelf een IP-adres kan toewijzen (hij gebruikt daarvoor de private klasse C adressen van het type 192.168.0.x waarbij hijzelf x=1 heeft en de aangesloten pc’s vanaf 2 verdernummert). Als je dus een Windows pc configureert zoals in ons achtergrondartikel wordt beschreven en dan op een van de Ethernetpoorten inplugt, kun je na de systeemstart gewoon met de Internet Explorer naar adres http://192.168.0.1 gaan en krijg je een configuratiescherm te zien. Je vult de gegevens van je Internet account in plus het telefoonnummer van het inbelpunt van je provider en je bent vertrokken! Uiteraard kun je daarnaast nog alle mogelijke parameters in verband met ISDN of analoge lijnen instellen.

Prestaties
Uit onze snelheidstest blijkt dat je met de INET-850 met drie pc’s tegelijk kunt surfen aan 56% van de snelheid die je op je uppie haalt.

Conclusie
Hoewel niet het snelste toestel in deze test springt de AsusCom INET-850 boven het testveld uit omdat hij zo goedkoop is.
Vorig artikelEen internetverbinding delen
Volgend artikelEen internetverbinding delen