Home Internet / Diensten

Een internetverbinding delen

0
24

Bij het Canadese StarTech bekijkt men het klein. Twee pc’s in huis en één ervan heeft een Internetverbinding? Dan kun je met de Internet Splitter de tweede pc laten meesurfen met de eerste.
icsstartech
In het pakket steekt een seriële kabel en software. StarTech heeft die kabel trouwens prachtig opgelost. Ze leveren een maar liefst zeventieneneenhalve meter lange achtaderige lintkabel met aan beide uiteinden de bekende RJ45-stekkers. In de doos zitten verder twee negenpins seriële connectoren met aan de rugzijde een RJ45-insteekdoos. Daarnaast zijn er nog twee conversiestekkers voor 25-pins aansluitingen. Je kunt dus de connectoren uitkiezen die je nodig hebt. Vervolgens sluit je deze kabel op de beide pc’s aan. Daarna installeer je de Internet Sharing Software op de eerste pc (die de Internetaansluiting heeft) en een speciale setup-utility op de tweede pc.

Paranoïde
Bij dat installeren van de internetdelingssoftware ontdekken we trouwens dat het hier om zogenaamde ‘registerware’ gaat. Je moet namelijk verplicht naar de website van StarTech surfen om daar een speciaal registratienummer op te halen. Zonder dat gaat de installatie van de software niet verder. Wij zijn nogal paranoïde aangelegd en vinden het allesbehalve prettig dat men ons dwingt software te registreren op Internet. Tot overmaat van ramp kiest de webmaster voor het scherm met de ontsleutelgegevens voor een zwarte achtergrond en witte letters. Als je in je browser kiest voor het afdrukken van deze pagina (zoals de tekst op de website je immers ook aanraadt), geeft dit witte tekst op een… witte achtergrond (namelijk het papier). Niet doen dus. Kies voor het maken van een schermafdruk met de PrintScrn-toets, dan wordt het wel goed afgedrukt. Overigens krijg je deze informatie ook een paar minuutjes later via e-mail toegestuurd, dus een groot probleem is het sowieso niet. Eenmaal deze registratie achter de rug gaat de installatie verder en kun je na de ISS ook zonder verder oponthoud die speciale setup-utility op de tweede pc installeren.

Surfen, maar niet spelen
Als dat achter de rug is, kun je op beide pc’s surfen. Als niemand bezig is op de eerste pc, zal die toch automatisch uitbellen als je je browser start op de tweede pc. Het voornaamste nadeel dat we zien aan deze oplossing is, dat het systeem werkt met proxyservers. Dat betekent dat voor elke internetfunctie een proxyfunctie voorzien moet worden. Het aantal ondersteunde functies is dus beperkt. Online games en verschillende andere dingen zijn hiermee onmogelijk.Hoewel deze Internet Splitter voor de rest prima werkt, zal het mogelijk minder zin hebben dit product aan te schaffen bij Windows 98 SE. Als je namelijk zelf een seriële of parallelle kabel tussen twee pc’s hangt, de directe kabeltoegang installeert en tenslotte de internetdeling van de Tweede Editie (zie verderop) inschakelt, heb je namelijk precies hetzelfde.

Prestaties
De StarTech Internet Splitter haalde een snelheidsscore van 65 procent.

Systeemvereisten
Windows 95 of Windows 98.