Een zalige mp3-speler

2
34

Apple staat erom bekend op de markt te komen met producten met een gewaagd uiterlijk. Kijk maar naar de nagelnieuwe iMac die door velen wat smalend wordt bestempeld als een veredelde bureaulamp. Wie echter verder kijkt dan het uiterlijk zal merken dat Apple op technologisch vlak een wereldspeler is want weinigen krijgen het voor elkaar om een dergelijke computer in een zodanig krappe behuizing te stoppen. Met de iPod mp3-speler zet het die status van vernieuwer nog eens extra in de verf.
apple_ipod
We hebben bij DiskIdee al veel mp3-spelers onder handen mogen nemen en altijd valt er wel iets op aan te merken: ofwel zijn ze te groot en te plomp ofwel bieden ze een veel te beperkte opslagcapaciteit. Zelfs onze persoonlijke topper, de Creative Jukebox, heeft zo zijn nadelen en daarmee doelen we vooral op het grote formaat. Je neemt hem dus niet zo maar mee in de binnenzak van je jas. De ideale mp3-speler is wat ons betreft klein maar beschikt wel over ettelijke gigabytes aan opslagcapaciteit. En aan deze eisen lijkt de iPod van Apple precies te voldoen. Dit spelertje meet amper tien bij zes centimeter en bevat een harde schijf met een capaciteit van 5 gigabyte. Genoeg voor duizend liedjes, aldus Apple. Heel goed uitgedokterd is de bediening van de iPod: met behulp van een draaiwieltje navigeer je flitsend snel doorheen de menu’s. Het is de eenvoud zelve. Je kunt nummers selecteren op basis van de titel of de artiestennaam en via de meegeleverde iTunes 2 software stel je afspeellijsten samen. Elke keer je de iPod aansluit zorgt iTunes 2 voor een automatische synchronisatie van de nummers en afspeellijsten. Handig, evenals de witgekleurde achtergrondverlichting en de Nederlandstalige schermmenu’s.

Firewire
Misschien wel de grootste troef van de iPod is zijn Firewire-interface. Standaard worden immers alle Apple-computers uitgerust met zo’n supersnelle connectie die een maximale snelheid haalt van 400 Mbit/s (of zo’n 50 MB/s). Het gevolg laat zich raden: het uploaden van een volledige cd duurt amper enkele seconden. Dat is nog eens een vooruitgang ten opzichte van usb! Slim gevonden van Apple vinden we dat de Firewire-interface meteen ook de batterijen van de iPod oplaadt. Apple claimt een afspeeltijd van tien uur. Een paar kleine nadelen van de iPod zijn de voor vettige vingers en krassen gevoelige achterkant en de afwezigheid van preset-geluiden. Ook kunnen we de iPod niet bepaald een lichtgewicht noemen.Door de Firewire-interface zullen de slimmeriken onder ons al door hebben dat je deze iPod ook gewoon op een saaie desktop-pc kunt aansluiten. En inderdaad, op onze test-pc met OrangeLinke PCI Firewirekaat wordt de iPod keurig herkend onder Windows 2000 Professional. Er wordt zelfs een driveletter aan toegekend! De hoop is echter van korte duur want dubbelklikken op de drive geeft een foutmelding dat het apparaat niet geformatteerd is. Gelukkig komt het bedrijf Mediafour met een oplossing in de vorm van Xplay. Dit stukje software geeft je toegang tot de mappenstructuur van de iPod en laat je toe bestanden over te hevelen. De downloadbare ‘public preview’ van Xplay is echter nog een zeer vroege versie en bevat nog niet alle functionaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld geen bestanden wissen van de iPod. Maar het werkt dus wel en we hopen dat Mediafour binnenkort de volledige versie introduceert zodat werkelijk iedereen met de iPod aan de slag kan.

Conclusie
De iPod durven we met een gerust hart de beste draagbare mp3-speler van het moment noemen. Het ding verenigt draagbaarheid, bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid met een enorme opslagcapaciteit. Zelfs de prijs vinden we gezien wat wordt geboden niet echt overdreven. Enkel jammer de Apple niet vanaf het begin ondersteuning voor het Wintel-platform geeft; nu moet je terugvallen op oplossingen van derden.
Adviesprijs
555,00 euro
Vorig artikelBalen van Symantec
Volgend artikelHigh-end speakers voor pc-audio
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

2 REACTIES

  1. > Enkel jammer de Apple niet vanaf het begin ondersteuning voor het
    > Wintel-platform geeft; nu moet je terugvallen op oplossingen van
    > derden.

    Of gewoon een Mac kopen natuurlijk! 😉

Reacties zijn gesloten.