Sneller mobiel surfen met GPRS

0
70

Over GPRS (General Packet Radio Services) is al veel gezegd en geschreven, maar ooit komt er een moment dat de theorie – of is het eerder de hype? – moet worden omgezet naar de praktijk. Die tijd lijkt aangebroken. Op het zaligmakende UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) is het nog even wachten, maar met GPRS kunnen we nu al aan de slag. DiskIdee ging na hoe het staat met GPRS in België.
Sneller mobiel surfen met GPRS
Het huidige gsm-netwerk biedt een maximale datadoorvoersnelheid van 9.600 bits per seconde. In deze wereld van mega- en terabits is dat natuurlijk verre van toereikend en dus bestaan er al langer dan vandaag plannen om dit op te voeren naar meer werkbare waarden. In afwachting van UMTS moet GPRS de communicatiebehoeften van de mobiele mens nu al bevredigen.

Voordelen
GPRS biedt nogal wat voordelen ten opzichte van het traditionele gsm-netwerk: een snellere datacommunicatie tot 40.000 bits per seconde (afhankelijk van de operator) en een constante verbinding met het netwerk met daarbij de mogelijkheid tot facturering naargelang de hoeveelheid gedownloade informatie. In theorie kan GPRS zelfs snelheden halen tot meer dan 170.000 bits per seconde, maar omwille van netwerkbeperkingen en beschikbare capaciteit zal dit niet gebeuren.

België
De drie Belgische gsm-operators bieden allemaal één of andere vorm aan van versnelde gegevensoverdracht via het gsm-netwerk. Orange houdt het als enige op de HSCSD-technologie (High-Speed Circuit-Switched Data) die snelheden aankan tot 43.200 bits per seconde, naargelang het toestel en de toestand van het netwerk. Orange ziet dan ook het nut niet om het eigen netwerk nu al aan te passen aan GPRS. Daarvoor wacht het af tot de samenwerking met het Japanse I-Mode – een variant van

1
2
3
4
5
Vorig artikelMotorola zet in op GPRS
Volgend artikelTik dan 797 204… (*)
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.