Eén e-mailaccount delen tussen meerdere gebruikers

0
78

Je kunt via ICS meerdere gebruikers via één enkele Internetaccount laten werken, maar meestal is aan zo’n Internetaccount ook maar één e-mailaccount verbonden. Er is dus maar één gebruikersnaam voorzien, waardoor je standaard niet voor verschillende mensen e-mail kunt ontvangen. Nu bieden sommige Internetproviders bij bepaalde soorten abonnementen toch meerdere e-mailidentiteiten per account en dan is er natuurlijk geen probleem, maar meestal is dat niet het geval. We bekijken mogelijke oplossingen voor dit probleem.
De makkelijkste oplossing voor het delen van e-mail is een externe e-mailserver die via webpagina’s werkt, zoals die van Ad Valvas Mail for Life, Yahoo Mail, HotMail of FreeMail (links openen een nieuwe pagina).

Echt delen
Het zou echter vaak nog veel handiger zijn als je werkelijk die ene e-mailaccount kon delen tussen meerdere gebruikers. Het probleem is echter dat alle post gericht is aan EenNaam@adres, waarbij beide elementen aan weerszijden van dat apestaartje vastliggen en toegekend werden door de provider.

We moeten dus een manier hebben om andere mensen e-mails te laten richten aan aparte gebruikers en dat dan allemaal te laten doorsturen aan EenNaam@adres, waarna we zelf al die e-mails intern naar de juiste gebruiker kunnen sturen. Met andere woorden: een forwardfunctie voor e-mail.

Forwarden maar
Laten er nou verschillende diensten op het Internet zijn die dit gratis aanbieden. Het Amerikaanse Iname biedt zo’n dienst aan en schrijver dezes gebruikt dat tot zijn volle tevredenheid. Dichter bij huis doet Ad Valvas echter hetzelfde. Bij hun “mail for life” dienst (link hierboven) – die gratis is – kun je kiezen tussen e-mail via het web of e-mail die naar een bepaalde e-mailserver doorgelust wordt. Bij dat laatste kun je bijvoorbeeld een e-mailadres ElkeNaam@advalvas.be laten doorsturen naar EenNaam@adres.

De oplossing is elke gebruiker in je netwerk zo’n e-mailadres bij Ad Valvas te laten aanvragen: zo kun je johanzw@advalvas.be, claudiazw@advalvas.be, wimzw@advalvas.be, ericzw@advalvas.be en nog veel meer identiteiten aanmaken en allemaal laten doorsturen naar die ene e-mailaccount van je provider. Al die berichten voor al die gebruikers komen dan nog steeds in die ene mailbox binnen, maar ze zijn wel allemaal aan andere namen gericht in het TO-veld van een bericht.

POP3 server
Wat je nu nodig hebt is een POP3-server. Het Internet werkt met twee hoofdprotocollen voor het versturen van e-mail: SMTP en POP3. SMTP is bedoeld voor het versturen van post als de bestemmingsserver continu bereikbaar is. Post wordt dus altijd meteen verstuurd en nooit opgeslagen. Kan de post om wat voor reden dan ook niet afgeleverd worden, wordt ze teruggestuurd met een foutboodschap.

POP3 is juist wel bedoeld voor het afleveren van post als de bestemming niet bereikbaar is. De post wordt dan bijgehouden in een speciale mailbox voor die e-mailaccount en kan daar afgehaald worden. Dit verklaart meteen waarom jouw e-mailprogramma met deze twee protocollen tegelijk werkt: je gebruikt SMTP voor het verzenden van je post en POP3 voor het ontvangen. Bij het verzenden stuur je alles naar de e-mailserver van je provider en die is immers continu bereikbaar, dus mag en kun je SMTP gebruiken.

Bij ontvangst moet je POP3 gebruiken omdat jij immers niet noodzakelijk on-line bent als er post voor je bij je provider binnenkomt. Je provider moet die dus opslaan in een mailbox en dat verklaart meteen de verplichting tot POP3.

Hoe configureren?
Normaal gebruik je met je e-mailprogramma een POP3-client om post af te halen. Nu willen we echter een ietsje meer, want als we de post afhalen met een normale POP3-client hebben we alle berichten voor alle gebruikers @advalvas.be in één enkele inbox staan en dat is niet de bedoeling. Je moet dus op de Internetgateway in je netwerk (als dat tenminste een pc is, of op een van de pc’s in het netwerk als dat niet zo is) een POP3-server installeren. Je moet er wel een zoeken die ook POP3-gebruikt voor het afhalen van zijn post, want die moet hij natuurlijk gaan halen in jouw mailbox bij je provider. De POP3-server configureer je om alle @advalvas.be-gebruikers te herkennen en hun post in aparte mailboxen klaar te zetten. Op elke pc in je netwerk configureer je de e-mailclient om e-mail zoals vanouds via SMTP naar je provider te sturen, maar voor het ontvangen kies je je eigen POP3-server. Geen enkele e-mailclient mag dus zelf naar de POP3-server van de provider gaan, want dan zou deze natuurlijk alle berichten meekrijgen in plaats van alleen degene die voor hem bestemd zijn.

Overigens kan het zoeken van een geschikte POP3-server wel wat tijd kosten, want er zijn er nogal wat die wel de POP3-dienst naar je gebruikers toe verlenen maar zelf geen post afhalen en dus verwachten dat alle post al klaar staat in verschillende mailboxen voor elke gebruiker. In dat geval moet je nog een aparte POP3-client gebruiken om de post af te halen en in de juiste directory’s per gebruiker te zetten. Een gewone e-mailclient zoals Outlook Express kan dit niet!

Software
Voor Windows kun je dergelijke software vinden bij Download.com. Vul in het zoekveld maar eens “POP3” in en klik op de knop, dan krijg je een hele lading shareware en freeware producten te zien waarvan er vast wel enkele bruikbaar zijn.

Voor Linux, Unix en OS/2 zijn er letterlijke hele vrachtwagens vol van dergelijke programmatuur te vinden. OS/2-gebruikers kunnen hun gading vinden bij LEO (Link Everything Online) of Hobbes. Linux en Unix hebben deze functionaliteit normaal standaard aan boord.

Vorig artikelEen internetverbinding delen
Volgend artikelEen internetverbinding delen