Snelschrift

0
36

We kregen deze maand drie nieuwe cd-herschrijvers binnengegooid in ons testlab. Eén 8-speed model van Creative Labs en maar liefst twee 12-speed vlammers van Plextor en Sanyo. Met deze laatste twee brand je een volle cd in amper zeven minuutjes. Het ging er weer heet aan toe!
cdsanyocdrw2

Creative Labs cd-rw Blaster 8/4/32
We beginnen met de cd-herschrijver van Creative Labs. Wat meteen opvalt is dat de doos volgepropt zit met extraatjes: je ontvangt zo maar eventjes tien cd-r’s en zelfs een echte labeler kit. Bij Creative willen ze de koper blijkbaar meteen aan de slag krijgen en daar hebben wij natuurlijk niets op tegen. Op de meegeleverde cd-rom staan dan ook een hoop templates in verschillende formaten waarmee je snel mooie labels creëert. Zo luxueus als de Creative wordt geleverd, zo problematisch was de bijbehorende Nero-software. Het on-the-fly kopiëren van een cd wilde helemaal niet lukken en de back-uptest verliep tergend traag omwille van de abnormaal lange inleestijd. Een update van Nero hielp niets, zodat we gedwongen werden andere pakketten zoals Easy CD Creator 4 en CeQuadrat te installeren, maar die weigerden de drive van Creative te herkennen! Echt veel vertrouwen boezemt deze Creative Labs ons dus niet in. Aangezien het waarschijnlijk een softwarematig probleem is, verwachten we dat driverupdates de boel zullen redden. Eenmaal dat het geval is heb je met de cd-rw Blaster wel een supercomplete kit voor een goeie prijs.

Plextor PlexWriter 12/4/32
Nog maar net is de PlexWriter 8/4/32 ons testlab uit of Plextor komt al aandraven met een nog snellere drive. Een 12-speed dus en dat komt overeen met zo’n 1800 kilobyte per seconde. Zo’n hoge schrijfsnelheid schreeuwt om SCSI en dat is dan ook het geval bij deze PlexWriter. Meegeleverd zijn één cd-r en één cd-rw schijfje en de schrijfsoftware van dienst is de nieuwste versie van CeQuadrat WinOnCD. Ook een cd-rommetje met Plextorsoftware wordt meegeleverd en dient vooral om informatie over drives op te vragen. We stonden toch wat sceptisch tegenover die 12-speed schrijfsnelheid en we waren dan ook benieuwd hoe de on-the-fly test zou verlopen. Verbazend genoeg ging er niets verkeerd en was het cd’tje op iets meer dan zeven minuten gekopiëerd! Een puike prestatie, zeker als je weet dat de bron dvd-rom een IDE-model is en dus geen SCSI. Deze vertragende factor had blijkbaar geen invloed op de kopieersnelheid van de Plextor. Als gemiddelde leessnelheid maten we 21,4-speed en dat is een goede waarde. De PlexWriter 12/4/32 is een probleemloze drive voor een redelijke prijs die echter veel concurrentie te verduren krijgt vanuit de hoek van Sanyo.

Sanyo CRD-RW2
Sanyo is een wat minder bekend merk op het vlak van cd-rewriters maar toch komen ze op de proppen met een heuse 12-speed SCSI-schrijver. Uiterlijk is deze Sanyo echter een saaie bedoening en we hadden op z’n minst enkele snelheidsaanduidingen verwacht, al was het maar om eens flink te stoeffen! Je krijgt wel een SCSI-kabel alsook twee cd-r’s die goedgekeurd zijn voor de 12-speed schrijfsnelheid. Net zoals bij Creative zit er Nero 4.0 bij maar dat loopt niet goed af: ons systeem weigerde steevast op te starten in Windows 98 SE. Enkel een deïnstallatie van Nero liet de boel weer werken. We kozen dan maar om WinOnCD van CeQuadrat te gebruiken en daarmee kon onze configuratie het wel goed vinden. Een slecht begin maar de Sanyo maakt veel goed op gebied van schrijfsnelheid. Hij overtreft zelfs de Plextor op alle onderdelen en dat hadden we niet meteen verwacht. De verschillen bedragen rond een dikke de 30 seconden en dat met dezelfde schrijfsoftware en met dezelfde brongegevens. Sanyo weet dus duidelijk meer snelheid te puren uit de 12-speed schrijfsnelheid dan Plextor. De leesprestaties liggen op hetzelfde niveau als de Plextor. Kortom, een supersnelle schrijver met een hoogst interessant prijskaartje. Jammer dat de perikelen met Nero roet in het eten gooien.

Conclusie
De Sanyo CD-RW2 komt als sterkste uit de strijd, niet in het minst dankzij een hoogst interessant prijskaartje. Alleen jammer dat de perikelen met Nero roet in het eten gooien. Het zilver gaat naar de cd-rewriter van Plextor: behoorlijk snel en betaalbaar, maar je moet wel over SCSI beschikken. Als dat niet het geval is krijg je met de Creative Labs CD-RW Blaster een behoorlijke bundel.
Vorig artikelMicrosoft geeft Windows 2000 Professional gratis weg
Volgend artikelDrie maal… MP3
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.