Meer dan een MP3-speler

0
40

Ook al bestaat er heel wat commotie rond MP3, het neemt niet weg dat hard- en softwarefabrikanten steeds nieuwe producten uitbrengen in dit marktsegment. Een nieuwigheid is nu een mp3-speler die mp3-files kan afspelen van een cd-r of cd-rw.
mp3 diskman
De Portable MP3-diskman kan ook gewone audio cd’s afspelen met de daarbij horende functies. De look en de interface ervan komen overeen met die van de gewone audio-cd discman. De functies van de MP3-diskman zijn toch ietsje geavanceerder. Je kan het toestel gebruiken met 2 gewone AA of oplaadbare batterijen die je door middel van de bijgeleverde adapter kan opladen. Over de duurzaamheid van de batterijen wordt nergens gesproken. Maar na enkele uren uitvoerig testen ervan, staat de batterij indicator nog altijd op het maximum.

langer muziekplezier
Eén van de belangrijkste pluspunten is de mogelijkheid tot het afspelen van een groter aantal liedjes per MP3-cd dan met een gewone cd. Een muziek-cd kan maximum 80 minuten duren. Terwijl deze machine 512 MP3 files kan verwerken, die maximum 196 Kbps en minimum 32 Kbps mogen zijn, in ten hoogste 256 verschillende mappen. Dus aan één MP3-cd heb je wel ettelijke uren meer muziekplezier, omdat een cd van 650 MB gemiddeld 175 liedjes kan bevatten. Dit is ook een groot voordeel ten opzichte van de draagbare MP3-spelers die met CompactFlash of Smartmedia geheugenkaarten werken. Die kaartjes zijn namelijk beperkter in megabytes en veel duurder dan een cd-r(w). Dit brengt ons dan ook bij een nadeel van dit apparaat. Je moet zelf cd’s met MP3’s kunnen bakken of ten minste erover kunnen beschikken om van deze speler gebruik te kunnen maken. Het is niet mogelijk, zoals bij de draagbare spelers, om de MP3 Diskman aan te sluiten op een usb- of parallelle poort om de gewenste liedjes te uploaden.Juist omdat het aantal beschikbare songs veel groter is, is het gebruik ook iets ingewikkelder dan bij een gewone cd-speler. Daarom is het ook aangeraden om de MP3’s te verdelen in aparte mappen, zodat het zoeken van het gewenste liedje iets vlotter kan gaan. De MP3-diskman biedt wel hulpmiddelen, maar die zijn niet altijd even doeltreffend. Ze zijn zeker voor verbetering vatbaar. De functietoetsen op de diskman vragen in het begin een beetje aanpassing en geven het gevoel van goedkoop te zijn. Maar eenmaal dat de muziek speelt, vergeet je dit alles en ben je er snel mee weg.

shockproof
Je kan met de MP3 Diskman rustig gaan joggen, fietsen of autorijden. Door het antishocksysteem van 50 seconden vangt de speler plotselinge schokken op. Het systeem speelt de muziek dan vanuit een buffergeheugen totdat het afspelen van de cd kan verdergaan. Wij hebben het muziekverloop in ieder geval niet kunnen laten verspringen. Er is ook een line-out uitgang voorzien. Hierdoor kan je deze speler overal aansluiten, ook op je hifi-toren om zo iedereen mee te laten genieten. Het klein LCD scherm toont de track die speelt, de verstreken tijd, afspeelmode en het batterijniveau. De afspeelmodes bevatten “all”, “intro”, “random” en “dir” mode. Met die laatste speel je alleen de liedjes af in een bepaalde map. Programmeren van liedjes, het maken van een eigen playlist, is ook mogelijk. Spijtig, dat er geen mp3-tags worden ondersteund. Wel mogelijk is het kiezen tussen vijf verschillende instellingen van de equalizer. Hiermee kan je de afspeelwijze naar je eigen voorkeur afstemmen. Dit gaat dan van normaal tot super woofer.Op het eerste zicht heeft de Diskman nog een leuke functie. Het is mogelijk om gesproken berichten op te nemen, mits het aansluiten van een externe microfoon. Het berichtje wordt bewaard in een intern geheugen. Het kan maximaal 500 seconden duren. Spijtig genoeg overschrijven opeenvolgende berichtjes elkaar. Maar dat is niet het enige probleem: door de gruwelijk slechte kwaliteit van de opname versta je het ingesproken bericht waarschijnlijk toch niet.

Conclusie
De Portable MP3 cd speler is overduidelijk tot op zijn laatste frank of euro zijn geld waard en hij zal je zeker enkele uren muziekplezier bezorgen. Doordat hij aansluitbaar is op een hifi-toren, kan hij misschien de gewone cd-speler op termijn zelfs vervangen.
Adviesprijs
151,71 euro
Vorig artikelArmageddon in 183 dagen!
Volgend artikelNieuwe kleurenlaserprinter van Epson