Handspring in ’t veld

1
72

Personal Digital Assistents (PDA) zijn ‘in’ en het aanbod wordt alsmaar groter. De Palm-reeks van Palm Computing blijft evenwel het grootste marktaandeel behouden. Sinds een tijdje echter probeert Handspring daar met de Visor een flink stuk vanaf te snoepen. We zetten de drie duurste Visors (van de vier beschikbare) naast elkaar om te zien welke de meeste waar biedt voor zijn geld.
handspring_visor_deluxe
Handspring biedt momenteel vier verschillende Visors aan waarvan wij de drie duurste bekeken, namelijk de Visor Prism met kleurenscherm, de Visor Platinum die een zakelijker publiek moet aanspreken en de Visor Deluxe voor de jeugd. Zoals je wellicht weet is de Visor een Palm-kloon: hij maakt gebruik van het PalmOS – weliswaar een iets verbeterde versie – en biedt quasi dezelfde mogelijkheden. Gelukkig zijn er ook extra’s te bespeuren met als meest opvallende nieuwigheid de Springboard uitbreidingsmodules waarmee je je PDA kunt voorzien van allerlei extra functionaliteit. In een apart kaderstukje lees je daarover meer.

Synchroniseren
Alle drie de Visors komen in een mooie retaildoos die alles bevat om meteen aan de slag te gaan. Een cradle (letterlijk: wieg) – om de pda te synchroniseren met de pc – zit er standaard bij, waarbij die van de Visor Deluxe voorzien is van een doorzichtig tintje. Kwestie van het jeudige doelpubliek nog wat meer te plezieren. Zeer positief zijn we over het feit dat elke cradle beschikt over een USB-connectie wat garant staat voor snellere synchronisaties. Ook grotere bestanden zoals afbeeldingen worden zo vlotter uitgewisseld. Voor ‘life on the road’ krijg je verder een keurig draagtasje en een beschermplaatje dat echter niet de meest elegante oplossing vormt. Enkel de Visor Deluxe is verkrijgbaar in meerdere trendy kleuren.

PalmOs
Zoals we reeds vermeldden, draaien de Visors op het PalmOS besturingssysteem maar de versies verschillen wel: de Deluxe moet het stellen met versie 3.1 terwijl de Prism en de Platinum al over versie 3.5 beschikken. Qua functionaliteit is er echter weinig of geen onderscheid tussen de versies en upgraden is altijd mogelijk. Wel een groot verschil is er tussen de gebruikte processoren. De Platinum en de Prism beschikken over een snellere 33 MHz Motorola Dragonball cpu en dat kan voordelen hebben bij iets zwaardere applicaties. Afgaande op ons gevoel vonden we echter niet dat de reactietijden danig uiteen lagen dat je daarvoor de tragere Deluxe zou moeten laten liggen. Waarschijnlijk een belangrijkere factor is de hoeveelheid intern geheugen die bij de Visors ligt op 8 MB. Meer dan genoeg voor de dagdagelijkse agendatoepassingen en ook voor het bekijken van websites volstaat dit. Volstaat 8 MB voor jou niet dan kun je dit nog altijd uitbreiden middels een Springboard-geheugenmodule.

Afmetingen & gewicht
Een PDA zou geen PDA zijn als je hem niet in je binnenzak kan steken en alle Visors beantwoorden dan ook aan die vereiste. De onderlinge verschillen zijn heel klein – de Deluxe en de Platinum zijn inzake gewicht en afmetingen volledig identiek. Enkel de Prism is een beetje een dikkerdje en dat komt natuurlijk door het kleurenscherm. Met een gewicht van 200 gram lijkt deze laatste een lichtgewicht maar geloof ons dat dit relatief gezien kan doorwegen in een binnenzak. Overigens vinden we geen enkele van de Visors een ranke verschijning, iets wat je van concurrent Palm V wel kan zeggen.

Scherm
Het gebruiksgemak van een PDA valt of staat voor een groot deel met de kwaliteit van het scherm. En gelukkig valt er weinig op de Visors aan te merken: het contrast is prima en de beelden zijn haarscherp. Bij de Prism met kleurenscherm hebben we wel enkele bedenkingen. Dit scherm is duidelijk beter dan dat van de Palm IIIc – het ondersteunt maximaal 65 000 kleuren – maar heeft wel vergelijkbare tekortkomingen. Zo ligt er een diepte tussen het schermglas en de beelden en is er een duidelijk raster aanwezig. Ook is de beeldopbouw bij het kleurenscherm trager dan dat van de monochrome versies, maar dat is natuurlijk een normaal fenomeen. Om optimaal van de kleuren te kunnen genieten, moet je wel speciaal daarvoor geschreven software gebruiken.

Adviesprijs
Visor Prism: 741,2 euro
Visor Platinum: 493,31 euro
Visor Deluxe: 369,36 euro
Systeemvereisten
Win9x, 486 processor, 8 MB RAM
Vorig artikelDoelpuntje meepikken
Volgend artikelSony verdubbelt productie Playstation 2
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

  1. Hey mensu ik heb zelf de handspring visor prism.
    Alles wat jullie daarboven beschrijven klopt zo\’n beetje wel alleen weet ik niet waar ik de rest van de hardware kan halen zoals meer geheugen de mp3 speler en zelfs een camera.

    En ik heb ook nog een vraagje?
    kan ik doormiddel van mijn palm als ik heb op de wig zet ook het internet op via netwerk?

    Dat wou ik verder weten.

Reacties zijn gesloten.