Evolutie, geen revolutie

0
20

Het gaat niet goed met Palm Computing, het bedrijf dat met de Palm-reeks zo’n driekwart van de markt voor personal digital assistants (PDA) in handen had. Te lang teren op het verworven succes en de opkomst van de vele Windows CE-machines zijn waarschijnlijk voor een stuk verantwoordelijk voor de slechte financiële resultaten. Maar ook het feit dat de Palm m500-reeks door productieproblemen lang op zich liett wachten, heeft geleid tot de huidige hachelijke situatie. Alle ogen staan dus gericht op de Palm m500 (monochroom) en m505 (kleur) waarvan DiskIdee de laatste onder ogen kreeg.
palmm505
De m500-reeks wordt Palms nieuwe vlaggenschip en moet de nog altijd uiterst geslaagde ‘vijf’ vervangen. Op uiterlijk vlak viel er aan deze laatste weinig te verbeteren en dus steekt de m505 in quasi hetzelfde kleedje. Een tikkeltje dikker, dat wel, maar nogal superdraagbaar en dus gemakkelijk in de binnenzak te steken. Bovendien druipt de uiterlijke klasse er nog altijd vanaf en dat is iets waar menig Windows CE-toestel een puntje aan kan zuigen. Qua bedieningsknoppen is er ook al niet veel veranderd, enkel de knop voor de contrastinstelling vinden we op de m505 niet meer terug.

Kleur
Wat is er nu echt nieuw aan deze Palm? Om te beginnen is dit de tweede Palm die beschikt over een kleurenscherm. Was dat bij de IIIc nog beperkt tot 256 kleuren, bij de m505 krijg je de beschikking over 64.000 kleuren. Foto’s zien er zeer goed uit op de m505 en zelfs stukjes film halen hem niet onderuit. Toch zijn we niet helemaal optimistisch over dit kleurenscherm. Vooral de leesbaarheid is in vergelijking met een monochroom scherm veel minder en dat komt hoofdzakelijk door de beperkte mate van contrast (je kan het contrastniveau overigens nergens meer instellen). Dit nadeel uit zich vooral op slecht verlichte locaties waar het gebruik van de energieverslindende schermverlichting een must is. Op goed verlichte plaatsen stelt zich geen probleem maar ideaal wordt het echter nooit. Heb je geen behoefte aan kleur, dan kies je best voor de monochrome m500 die overigens wel uitstekend afleesbaar is.

Uitbreiding
Om zich van succes te verzekeren, koos Palm — in navolging van concurrent Handspring — voor een speciale uitbreidingsgleuf die zogenaamde SD-kaartjes kan bevatten. SD-kaarten zijn vergelijkbaar met SmartMedia en bijgevolg zeer klein. Ondanks hun beperkte afmetingen valt er toch behoorlijk wat te verwachten van deze kaarten: naast geheugenuitbreidingen kunnen ze namelijk ook heuse apparaten zoals een modem, global positioning systeem of gsm bevatten. Vooralsnog zijn dergelijke uitbreidingskaarten niet beschikbaar zodat we dit niet hebben kunnen testen.Verder vinden we bovenaan de Palm m505 de oude vertrouwde infraroodpoort terug net zoals een vernieuwde USB cradle waarvan we echter wel vinden dat het in- en uitklikken van de m505 nu wat moeizamer verloopt. Helemaal nieuw is het PalmOS versie 4.0 dat echter maar weinig nieuws onder de zon biedt. De bekende applicaties zijn aanwezig met een aanvulling van enkele internetgerelateerde pakketten. Wel leuk vinden we de ingebouwde triller van de m505/m500 die je waarschuwt voor aankomende afspraken.

Conclusie
Bezitters van een Palm III of V hebben momenteel weinig redenen om te upgraden: het (tegenvallende) kleurenscherm en de uitbreidingsmogelijkheden van de Palm m505 bieden te weinig toegevoegde waarde. Of daar op termijn verandering in zal komen, is nog maar de vraag want de Palm m505 kan men moeilijk beschouwen als een multimedia-pda. En misschien is dat wel wat het grote publiek wil?
Adviesprijs
m505: 669,06 euro
m500: 569,91 euro
Vorig artikelVan Napster, Robin Bloor en de dingen die voorbij gaan
Volgend artikelCameraatje
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.