Duveltje in een doosje

0
58

Het leek wel Moskou in de tijd dat de communisten het nog voor het zeggen hadden. Een lange rij wachtenden trotseerden stampvoetend de vroege kou voor de deuren van de plaatselijke Aldi. Niet omdat er een lading nieuwe schoenen was gearriveerd. Nee, de Aldi had een ‘Multimedia-Internet-pc’ aan dumpprijs in de aanbieding en niet zomaar de eerste de beste. Voor een Pentium III 667 MHz met 128 MB geheugen en met nog een hoop toeters en bellen liep het storm. In minder dan geen tijd overspoelden kooplustigen de winkel. Een medewerker van DiskIdee stond zijn mannetje in het helse gedrang en kwam ongehavend uit de strijd. Mét een pc onder de arm. Was deze Aldi-pc wel al die heisa waard? Een testverslag.
aldipc
Op papier valt er weinig aan te merken op de Aldi-pc die onder het merk Lifetec wordt verkocht. Je krijgt dus een stevige Pentium III 667 MHz Flip Chip, 128 MB SDRAM PC133 (Siemens!) en een 20 GB harde schijf van Seagate. Kwaliteitsonderdelen dus die het beste laten verhopen. Enkel de 40-speed cd-romlezer van LiteON valt in dat opzicht wat tegen maar is voor normaal gebruik meer dan voldoende. Ook de spelfanaten worden niet vergeten met een snelle TNT2 Pro grafische kaart met 32 MB videogeheugen van een verder onbekend merk. De grootste verrassing is nog wel dat deze pc volledig geïnstalleerd en geconfigureerd wordt verkocht, zelfs met extra software! Zo krijg je een 56K modem, luidsprekers en de softwarepakketten Word 2000 en Works 2000. En voor gratis internet hoef je ook al niet de deur uit want er zit een cd-rom van provider World Online bij. Het volledige systeem komt met twee jaar garantie en een helplijn waar je terecht kan met vragen en problemen. Ook beginners kunnen de Aldi-pc overwegen.

Kwaliteit
Op de kwaliteit van de componenten valt alvast weinig aan te merken. Zowel het toetsenbord als de muis voldoen en ook intern is alles netjes afgewerkt. Wat betreft uitbreidingsmogelijkheden is het echter minder goed gesteld: slechts één vrije geheugensleuf en twee vrije pci-sloten. Wie dus van plan is veel kaarten bij te proppen zal snel tegen de beperkingen van het moederbord aanlopen. Overigens is de chipset een Apollo Pro 133A van Via en dat blijkt een goede keuze te zijn zoals blijkt uit onze snelheidstesten met Sysmark 2000. Met een gemiddelde score van 136 situeert de Aldi-pc zich zelfs op het niveau van pc’s met de snellere Athlon 700 MHz-processor. Toch wel een prestatie voor een budgetsysteem! Ook de grafische kaart houdt zich goed recht en zet een 3D Markscore van 3021 neer. Je hoort het, de Aldi-pc is snel en staat meer dan z’n mannetje tussen (veel) duurdere systemen.

Conclusie
Aldi doet het hem: dit is gewoonweg een supercomplete en krachtige pc die voor een prikje wordt verkocht. Wat kunnen we daar nog aan toevoegen? Koopje! Hopelijk kun je er nog eentje vastkrijgen…

Rapportcijfers:

Internet Content Creation: 138
Office Productivity: 135
Sysmark: 136
3D Mark 2000: 3021

Adviesprijs
1115,40 euro
Vorig artikelWorks in nieuw millennium
Volgend artikelMay the force … jawel!
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.