Hogere muziekkwaliteit

50
331

SACD (Super Audio Compact Disc) is de door Philips en Sony gepromote opvolger van compact discs. SACD’s bieden een hogere kwaliteit dan cd’s en zijn er toch compatibel mee. Hierna leggen we je uit hoe SACD werkt en wat je ervan mag verwachten.
sacd-lagen
Super Audio CD (SACD) biedt een hogere kwaliteit dan de gewone CD en zelfs, zo blijkt uit onze testen, dan het concurrerende DVD-Audio formaat. (Lees onze test van Kenwood DVF-R7030 (DVD-Audio, de Sony SCD-XB770 (SACD) en de Philips SACD-1000.) SACD discs kunnen tot zes keer de hoeveelheid informatie bevatten van gewonde cd’s. Een schijfje biedt plaats aan een hogekwaliteitsstereosignaal én een dito multikanaalsignaal van elk 74 minuten per laag, net zoals bij cd. Elk kanaal biedt een frequentiebereik van 100 kHz (tegenover 20 kHz voor de cd) en een dynamisch bereik van 120 dB (96 dB voor de cd). Om al deze informatie op de schijf te krijgen, gebruikt men een “losless” (zonder verlies) compressietechniek die de het aantal bits met vijftig procent reduceert zonder het signaal ook maar in de geringste mate aan te tasten. De hybride SACD bestaat uit twee lagen: naast de sacd-laag is er ook een gewone cd-laag, waardoor je de disc in je gewone cd- of dvd-speler kunt afspelen. Hybride SACD discs herken je aan het speciale “hybrid disc” logo.

PCM
SACD’s maken in tegenstelling tot cd’s en dvd’s geen gebruik van PCM (Pulse Code Modulation) voor het converteren van analoge geluidsignalen naar digitaal schema. In de plaats daarvan gebruiken ze het 1-bits Direct Stream Digital (DSD) systeem. Hierbij hoort een woordje uitleg. Een digitale opname wordt normaliter gemaakt via het systeem van de 64x digitale oversampling delta-sigma modulatie van analoge signalen. Zo ontstaat een 1-bit digitale representatie van het audiosignaal. PCM maakt samples van die 1-bit representatie met een bepaalde frequentie (44,1 kHz voor een cd) en resolutie (16-bit voor een cd). Het signaal wordt letterlijk gedecimeerd, of juister gekwantiseerd in een multi-bit PCM-code. De kwaliteit van het resulterende audiosignaal kan men verhogen door de frequentie en de resolutie te verhogen tot, bijvoorbeeld, 192 kHz en 24-bit voor DVD-Audio. Een DVD-Audio disc bevat daardoor duizend keer meer informatie dan een gewone cd.

Andere benadering
DSD gebruikt een totaal andere benadering voor het converteren van analoog naar digitaal. Bij PCM heb je filters nodig: een decimatiefilter aan de opnamezijde en een oversampling filter aan de afspeelzijde. Deze filters verminderen de geluidskwaliteit. Bovendien beperken ze de mogelijke resolutie die men met PCM kan behalen. (Bij traditionele 44,1 kHz sampling moeten de filters een audiosignaal van 20 kHz doorlaten, maar eentje van 22,05 kHz blokkeren, iets wat technisch erg moeilijk is.) DSD neemt de 1-bit pulsen van de digitale opname direct op: er is dus geen modulatie meer zoals bij PCM. Dit systeem doet een één op één conversie van elk bit waardoor er geen filters nodig zijn. Het is dus een 1-bit systeem, maar met een zeer hoge sampling frequentie, namelijk 2,8224 MHz ofwel 64 keer 44,1 kHz. De bit rate per kanaal ligt op 2.822.400 bits per seconde, tegenover 705.600 bits per seconde voor gewone cd’s. De bitrate van SACD’s is dus “slechts” vier keer beter dan die van een gewone cd. Dit genereert zeer grote bestanden, maar gelukkig biedt een eenlagige SACD disc 4,7 GB opslagruimte, terwijl een tweelagige zelfs plaats biedt aan 9 GB opslagruimte. Een hybride SACD combineert een eenlagige SACD van 4,7 GB met een traditionele cd. Op die traditionele cd wordt het 1-bit DSD-signaal weergegeven via de techniek van de Super Bit Mapping Direct (SBMD) processing, die resulteert in een hogere geluidskwaliteit dan mogelijk is met traditionele cd-processing technieken. Hybride SACD’s klinken dus ook beter op gewone cd-spelers. Nog een opmerking over filters: hoewel DSD geen filter gebruikt tijdens de opname, gebruikt het wel filters om de SNR (Signaal-ruis verhouding) te verbeteren: door middel van een trucje wordt alle digitale opnameruis naar een hogere, onhoorbare frequentie geconverteerd.

Kopieerbeveiliging
SACD’s zijn sterk tegen kopiëren beveiligd. Zo kunnen platenmaatschappijen een zichtbaar en/of onzichtbaar watermerk op de disc aanbrengen dat niet digitaal kan worden gekopieerd en een garantie van echtheid biedt. Deze techniek heet Pit Signal Processing. Als deze informatie ontbreekt, zal de SACD-speler weigeren de disc af te spelen. Op de meeste spelers ontbreekt bovendien een digitale uitgang, zodat je de gegevens niet digitaal kunt naar buitensturen of kopiëren. Een analoge opname kun je natuurlijk wel nog maken. Nadeel is dat je door het ontbreken van een digitale uitgang niet je eigen DAC (Digitaal/Analoog Convertor) kunt gebruiken, iets wat bezitters van een high-end hifisysteem soms wel in huis hebben.

Vorig artikelV met ingebouwde DVD-speler
Volgend artikelSupersonisch
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

50 REACTIES

  1. Wie wil er nu relatief gezien heel veel geld neertellen voor een product van superiere kwaliteit, als je onbeperkt hetzelfde produkt ook gratis kan krijgen in aanvaardbare kwaliteit ?

    Persoonlijk lijkt me de SACD leuk als je geld te veel hebt en iemand bent die Perrier verkiest boven Spa.

    Maar mijn individuele mening is niet echt relevant. Uiteindelijk zullen macro-economische factoren bepalen of de SACD rendabel is voor deze bedrijven. Is dit niet het geval, dan zal ook deze kampioen net als de DAT,CCD,Betamax,Video-CD en alle andere produkten die destijds met kop en schouders boven de bestaande uitstaken, een roemloze dood sterven.

    Dus nog maar even afwachten voor je je zuurverdiende centen in Sony of Philips pompt.

  2. ikk, je hebt een speler nodig die SA-CD\’s kan afspelen. Als je hem dan ook nog \’s via multi-channel kan afspelen op een versterker die deze ingangen heeft, haal je er het maximale uit. Aanrader is bijv. Frankie goes to Hollywood met hun verzamel-CD, track 5 en 6

  3. Ik heb een Super Audio Cd, maar waar moet je m eigenlijk in afspelen :S Ik weet het niet, hij doet het nergens in en hoeveel kost een super audio cd speler?

  4. na veel reacties gelezen te hebben, wil ik toch ook eens reageren.
    Mijn man heeft een aantal maanden geluisterd, gelezen, bekeken, op internet, bij geluids-studio; en uiteindelijk zijn we samen gaan luisteren.
    Je kunt zeggen wat je wilt, maar de mn gemodificeerde Marantz is echt de moeite waard om te luisteren en….al heb ik geen super-gevoelig-gehoor, toch merk ook ik dat een cd in de gewone (lees Arcam) cd-speler echt anders klinkt dan in de Marantz.
    Laat staan de Super Audio CD, die klinkt waanzinnig.
    Of het nu klassiek is, of de Stones, ik geniet!!!!
    Erna.

  5. Momenteel bij de MediaMarkt een heleboel SA-CD\’s te koop voor nog geen €4! Zo te zien ruimt Sony haar magazijnen op en meteen misschien ook hun SA-CD systeem? Ik hoor zelf geen verschil met een goede CD. Wedden dat hetzelfde gebeurt met BlueRay/ HD-DVD? Inderdaad: niemand heeft behoefte aan de zoveelste strijd tussen formaten (op onze kosten) noch aan dure, nieuwe apparatuur. Als de grote bazen dat maar eens zouden snappen…

  6. Ik lees hierboven enkele keren dat SACD qua kwaliteit gelijk zou staan aan de DTS? Ahum. Luisteren deze mensen eigenlijk wel naar muziek?
    Alleen al het feit dat DTS een hogere bitrate heeft en een extra geluidspoor zou voldoende moeten zijn om geen enkele SACD aan te schaffen. De meeste zijn de standaard CD\’s die door Sony in hun eigen geluidstudio met de originele mastertape\’s zijn geremixed en geremasterd. Enkel en alleen een upgrade dus van de reeds bestaande CD\’s. Zonde van het geld dus. Als je thuis een gewone 192-320 CD op Dolby-ProLogic af zou spelen, bereik je bijna hetzelfde resultaat dan wanneer je de SACD uitvoering zou kopen. Niet doen dus en gewoon wachten op de DTS.

  7. SACD is over echt. De groep audiofielen die er maar aan blijven hangen verdoen hun tijd. Een format word alleen wat als de overgrote deel van de consumenten het gaat kopen. Nou er zijn nu zoveel andere erg goede formats (let op DTS audio) die op de tegenwoordige apparatuur kan worden afgespleeld dat we geen, ons door sony opgelegde, niet eens door iedereen hoorbare SACD format meer laten aansm….. Met SACD dacht sony een nieuwe markt te kunnen creeeren maar dat is niet gelukt. Allemaal ouwe troep van 20 jaar geleden, en klassiek voor een veels te hofe prijs.
    Nee gewoon een betaalbare cd voor iedereen met een gewoon goede kwaliteit. En dat gezeur over kopieeren moet echt stoppen nou zolang ze zelf al de apparatuur op de markt hebben gebracht om dat te doen.

  8. Voor iedereen die niet goed weet waarin het verschil in dynamiek ligt: ik heb een pagina gevonden die op een heldere manier het verschil uitlegt tussen sacd en cd, en het is dus echt niet alleen de 5.1 mogelijkheid die een belangrijk verschil / verbetering is.

    Kijk eens op: http://www.xs4all.nl/~pj090367/sacd.htm

    Verder zeg ik: ga eens luisteren. Geluid is moeilijk uit te leggen.

  9. Ik ben het zeer eens met Dick (dick@triodedick.com),

    je kunt wel gaan miepen dat er \”weer eens iets nieuws is\”, en klagen dat je alles opnieuw moet gaan kopen, maar de cd is ondertussen wel al weer 20 jaar oud! Ik heb zelf sinds een maand een sacd speler, en ben weer helemaal opnieuw verliefd op muziek, terwijl ik net voor de aanschaf klaar was met het omzetten van mijn 4000 cd\’s naar MP3. Alles wordt zo plat en de liefde voor muziek wordt er met het downloaden en kopieren niet beter op. Muziek wordt daardoor een wegwerpproduct, je luistert een download 1 keer en daarna vertel je alleen maar tegen je vrienden hoeveel duizenden mp3\’s je wel niet hebt.

    Wat betreft het geluid van de sacd: ik ben helemaal overtuigd, het klinkt echt schitterend en brilliant, soms moet je even kijken wat je beter bevalt, de 5.1 of stereo, maar het klinkt super.

  10. Als ik het stukje aan het begin allemaal zo gelezen heb is dit gewoon in feite een \”opgewaardeerde CD\” in een ruimere jas.
    Wees eerlijk en kijk om je heen in filialen zoals Dixons, Mediamarkt, BCC, noem maar op; de portable MP3-speler is op dit moment vet terrein aan het winnen en de verkoop van de discman de laatste tijd steeds geringer. Willen we dit? nee, maar toch is de MP3 een gedeelte van de toekomst en gaat het de CD-speler/discman op termijn vervangen.

  11. Ik vind het geweldig dat de technische ontwikkeling door blijft gaan.
    Net zoals de LS een nep-echtheid weergeeft, blijft gereproduceerde muziek altijd een benadering van de echte uitvoering.
    Wat niet wegneemt dat SACD een giga stap vooruit is, en voor audiofielen zoals ik een welkome verbetering! Dat het flink duurder is is best jammer, maar de komende jaren zullen de prijzen weer dalen, zodat meer mensen er van kunnen genieten!!

  12. Keb de Marantz SA-8400 sacd/cd speler, top!
    Mits met een een bovengemiddelde installatie wordt muziek
    zoals het bedoeld is.
    Mensen die beweren dat sacd weinig meer biedt weten niet waar ze
    het over hebben, of het zegt iets over hun installatie.
    Zelfs oude *niet* DSD opgenomen muziek klinkt nu brilliant!
    Het is voor de ware liefhebber bedoeld, net als met vinyl.
    Enneu…laat je niks wijs maken met technisch geneuzel, gebruik
    je oren, dat is de enige referentie die telt!

  13. Ik heb een groot deel van mijn cd collectie omgezet naar LPCM
    (dvd audio),96 khz,24 bits,perfect afspeelbaar op m\’n bluesky dvd-speler,die aan de stereo gelinkt is.Het geluid overtreft ver dat van een compact disc.Hoe goed is SACD dan wel,vraag ik me af?Ik heb het nog niet gehoord…

  14. Wat Super Audio CD betreft: echt verkeerd klinkt het niet. Maar ik heb gelukkig ook een heel goede CD-speler, en die geeft de kwaliteit van de conventionele CD zo goed door, dat het verschil met SACD zeer zeer klein is, in ieder geval nog niet de prijs rechtvaardigt. Ik prefereer overigens SACD in 2-channel, want het surround-gebeuren overtuigt mij niet. Bij jazz en klassiek kan de toegevoegde (of bij nieuwe opnamen in het gunstigste geval opgenomen) zaalakoestiek nog een voordeel zijn, bij popmuziek is surround soms smakeloos. Onlangs een paar opgepoetste Dylan\’s gehoord. In surround. Yak! Gitaren achter je…. Leuk hoor, even, zo\’n plaats tussen de Bandleden…. Maar niet voor lang. Nee, surround vind ik alleen bij films leuk… Succes met SACD, van een redelijk tevreden, doch kritische gebruiker…

  15. Veel reacties hier gaan over de toekomst en het verleden van muziekdragers…
    De DTS Audio CD zal de zelfde ontwikkeling gaan doormaken als MP3. Eenvoudigweg doordat DTS-CD\’s wél eenvoudig te kopieren en te downloaden zijn en wbt geluidskwaliteit (voor het oor) gelijk zijn aan SACD, daarnaast heb je geen speciale apparatuur nodig om het te kunnen afspelen… Een gemiddelde homecinema set met DTS kan het!
    – DTS Audio CD\’s zijn niet afspeelbaar met een gewone CD speler.
    – Een beperkt aantal platenmaatschappijen hebben DTS Audio CD\’s uitgegeven.
    – DVD, DVD-A en SADC kunnen vrij eenvoudig worden omgezet naar DTS-cd.
    – Een DTS copy van een SACD past op een gewone CD-R.
    – DTS-CD\’s worden al in grote hoeveelheden op Internet aangeboden. (ik heb zo\’n 85 titels gevonden)
    – Meer informatie kun je vinden op: http://www.dtsentertainment.com/music-featured.php

  16. Ik ben weer eens zoals altijd veel te voorbarig geweest met mijn conclusie; ik heb nog niet zo lang geleden een Sony cinema-set aangeschaft en meteen een SACD erop afgespeeld met een zo gunstig mogelijke positie van de luidsprekers en het klinkt echt grandioos! ik moet alleen wel zeggen dat eerder de mogelijkheid t.a.v. de 5 speakers voor mij het streepje voor krijgt. Ik ben dan ook erg benieuwd welke nieuwe releases we in de toekomst kunnen verwachten. Excuses voor het eerdere oordeel.

  17. ik ben in het bezit van een sacd 1000 van phillips die wel uitgerust is met een digitale uitgang .ook ik heb een minidisk speler met digitale ingang .mijn probleem is echter dat ook met normale cd,s het niet lukt om op te nemen .dit gebeurt via een coaxverbinding .misschien heeft iemand van jullie of evt .de redaktien een oplossing voor dit probleem.met dank .

  18. Om op de reactie Michel terug te komen. De frequentie van 100kHz is de opnamesnelheid. Niet de maximale frequentie die wordt vrijgegeven via de luidsprekers. De 100kHz wil zeggen dat 1 seconde muziek in 1 00 000 stukjes per seconde wordt omgezet of verdeeld en elk stukje bestaat uit (bij sacd) 24 of 32 bits (diepte). Dit wil zeggen dat de muziek met grotere presiesie wordt opgenomen en gelezen. Dit verklaart de betere audio prestaties van een SACD t.o.v. een convetionele audio cd.

  19. Beste Mensen
    ih heb het voor elkaar gekregen mijn sacd op mijn pc te schrijven digitaal.!!
    hoe ?
    gewoon met Exact Audio Copy
    Ik heb een vrij moderne PC met een sacd chip
    Al besaat het op papier nog niet ze zijn er al wel.
    ik heb een geluids kaart van theretac 119 euro 7.1 kanaal
    heeft digital in als uit maar dooer deze soft ware ziet mijn pc dus geeoon mijn SACD het wil overgens echt aleen met Exact Audio Copy
    werken probeeren maar groeten van MARTIN GRUBNEPI@HOTMAIL.COM voor vraagen

  20. Twintig jaar lang bleef de muziekliefhebber op zijn honger na het verdwijnen van de natuurlijke klanken van de analoge vinylplaat. Het geruis en gekraak was op de cd misschien verdwenen, de muziek ook. Voor het eerst hoorde ik terug muziek zoals die hoort te klinken tijdens een opendeurdag bij Hifi-home Brugge, believers van SACD vanaf de eerste seconde. Ik ben meerdere keren teruggegaan. Nu ben ik gelukkige eigenaar van een Marantz multi-speler (DVD-V, DVD-A, SACD, CD,…), een Marantz surround versterker en B&W luidsprekers. Van Borsato, Pink Floyd tot Mahler, Tsaikovsky, … het aanbod SACD is groot en groeit elke dag. Sorry voor de DVD-A believers, maar nog steeds heb ik geen enkele opname gehoord die mij kon bekoren. Luister eerst, oordeel daarna.

  21. Ik vraag me weleens af waarbij de mensen hun prioriteiten stellen: geluidskwaliteit? compactheid? mobiliteit? wat dacht je van een combinatie ervan? dan lopen de meningen misschien wat minder uiteen.

  22. Komen er in de toekomst ook Discmans die compatibel zijn voor SACD\’s? dat zou helemaal te gek zijn!

  23. Mijn collega heeft een SACD-speler, toen had ik meegeluisterd naar de nieuwste van Blof. Misschien dat het aan mij ligt .. maar … ik ben niet vet onder de indruk, sorry.

  24. Lekker Hollands, al dat gemekker!
    En wie begon er nou over kopiëren? Daar ging het toch niet over?
    Dat heeft toch met geluidskwaliteit niks te maken!!??

    SACD is fantastisch! Ik heb net mijn eerste luisterervaringen met mijn nieuwe (inderdaad vrij dure) Denon-set achter de rug en ik ben zeer verrast. Platen van vroeger die nu allemaal op SACD uitkomen (Police, Pink Floyd, etc.) klinken zoals je ze nog nooit eerder hoorde!
    Verbluffende geluidsdefinities, perfecte nuances, geweldige plaatsing: het is net alsof je met 6 oren i.p.v. 2 zit te luisteren.
    Dus niet zeuren mannen: dit is het echt!

  25. SACD lijkt wel erg sterk op de introduktie van Quadrophonie destijds, en dat is ook een vroegtijdige dood gestorven…

  26. Al eens afgevraagd wat de bron is wat op een SACD komt te staan ?
    – Analoge bandrecorder ?
    – Digitale bandrecorder ? Hoeveel Bits ? Samplefrequentie ?

  27. Ik ben het er helemaal mee eens dat de geluidsdragers elkaar wel erg snel opvolgen, de mensen laten zich alleen maar gek maken door het eerste het beste wat er op de markt komt, met computers idemdito. Wees eens tevreden met wat er is.

  28. Ikzelf ben ook geen voorstander van kopieren, maar wie koopt er vandaag de dag nog CD\’s in de winkel? nog even en je kunt via internet aangeven welke CD je wilt hebben, vervolgens stuurt deze de volledige enen en nullen naar je toe, waarbij er een code aan vastzit dat je hem éénmalig kan branden en dat hij beveiligd is tegen kopieren, en dat grote muziekaanbieders zoals Kazaa, Grokster, Imesh, enz. zich (wel zullen moeten) legaliseren. Ik weet zeker dat het binnen nu en tien jaar niet anders meer is. Waarom moeilijk doen?

  29. op zich is er op de huidige cd-kwaliteit heel wat aan te merken.
    zeker de \’ details \’ , het onderscheid tussen de verschillende instrumenten laat nog steeds behoorlijk te wensen over, in het bijzonder bij grote bezettingen. De SACD heb ik nog niet gehoord.
    Ik ben met velen van mening dat de opvolging van de geluidsdragers wel erg snel elkaar opvolgt. Als het zo door gaat heb je straks van
    een en dezelfde uitvoering: LP, tape bandrecorder, cassette, mini disc, oude en nieuwe cd. Dat is toch wel teveel van het goede !
    Indien de CD\’s niet aanmerkelijk goedkoper worden, zal het kopieeren echt niet afnemen, vrees ik.

  30. Het is jammer om te merken dat de meeste mensen vrij negetief zijn over SACD. Ik ben zelf in het bezit van goede apparatuur en ik bezit ongeveer duizend \”oude\” cd\’s. Ik vind een cd echt tekort schieten in het geluid. Een SACD geeft mij weer het gevoel naar muziek te luisteren zoals het is bedoeld. Ik ben ervan overtuigd dat SACD de standaard gaat worden. En duur? Ach kom nou. Voor perfecte muziek? Moeten we allen maar eens ophouden met kopiëren van cd\’s.

  31. Ik trap nergens meer in, tenzij iets jarenlang goed verkoopt. De meeste mensen weten amper wat het is. Het kopiëren is nu de vruchten die we plukken van waar we al die jaren voor al die systemen moesten betalen: de LP, Muziekcassette, CD en nu willen ze dat je voor de vierde keer dezelfde muziek aanschaft! ik hou het bij de gewone CD, vind je \’t erg?

  32. Een CD blijft slechts een CD, de minidisc is een veel interessanter medium; dat is kleiner en permanent beschermt, en is nog digitaal opneembaar ook, met alle handige foefjes vandien. En als dat in de nabije toekomst nog meer verbetert gaat worden, kan dat ook weer meer capaciteit bevatten voor zowel data als muziek.

  33. Over dat frequentiebereik van SACD ten opzichte van gewone CD: bij SACD gaat het tot 100 Khz. Het gehoor gaat echter maar tot 20 Khz, en de duurste Philips versterker (mede uitvinder van SACD!!) gaat ook maar tot 20 khz. Verder zijn er praktisch geen speakers te vinden met een freq. bereik boven de 30 Khz. Dan lijkt mij dat het grootste deel van de toegevoegde waarde al weg is toch??

  34. Dit is typerend voor als er iets nieuws uitgevonden wordt, dan wordt de gewone CD afgeschilderd als “ouderwets” en is dan meteen niet goed genoeg meer, terwijl als de SACD niet uitgevonden was, was de gewone CD hetzelfde als twintig jaar geleden, en konden we nog tien jaar vooruit, je weet dan niet beter. Bovendien: als leek let je toch niet op de geluidskwaliteit. Dit is alleen een must voor de “freaks”.

  35. waarom maken ze de sacd’s niet goedkoper ?
    Ik heb van dark side of the moon 2 LP’s (1 was versleten) 2 CD’s
    (de orginele en de opgewaardeerde) gekocht.
    Moet ik nu voor de 5e keer deze muziek gaan aanschaffen?
    zo worden muzikanten rijk zonder muziek te maken

  36. Het zijn niet de kopieerbeveiligingen die een systeem de das omdoen, maar de kopieerders die geen cent voor een stukje muziek overhebben. Die nekken de muziekmarkt. Wie SACD en DVD-A gehoord heeft kan vertellen hoe groot de vooruitgang ten opzichte van de al twintig jaar oude CD is. Dan praat je toch niet meer over ‘ik kan wel achter iedere ontwikkeling blijven aanlopen’. TWINTIG JAAR! Een kwart mensenleven. Dan mag er toch eindelijk wel weer eens wat nieuws, iets veel mooiers? Je rijdt toch ook niet meer in een Opeltje uit 1983? In ieder geval niet omdat er daarna geen betere auto’s meer zijn gemaakt.

  37. nieuw model van Panasonic DVD S75 (mei op de markt)
    heeft DVD Video EN Audio voor +/- 269-299 € (al winkel gevonden voor 225 €).
    je hebt ook Pioneer DVD 656 A (DVD Video/Audio/SACD)
    kost wel dubbel zo duur (380 – 450 € in Duitsland, netto prijs)
    België +/- 700 €

    naar het schijnt zijn de goedkopere combi players (DVD Video/Audio/SACD) niet zo denderend. Vooral in het audio base management loopt het verkeerd….
    zie ook het forum

  38. SACD lijkt mij een geweldig iets, ik ben nu aan het uitzoeken wat ik moet kopen, maar in iedegeval moet het SACD hebben. Over het kopieeren: Jongens hou toch op met het kopieeren, legaal is veel beter en als iedereen gewoon weer gaat kopen, dan worden ze weer iets goedkoper, want dan komt er weer concurrentie!!!

  39. Zo kun je alles wel achterna blijven lopen natuurlijk, je wilt niet weten wat die schijfjes kosten. Geen wonder dat de mensen hun muziek van internet af blijven halen en de verkoop van CD’s daalt. Dit systeem gaat gewoon de CD-I achterna.

  40. Droefff, bij Amazon (uk of us) hebben ze zat sacd’s. Dit soort spul koop je het gemakkelijkst en goedkoopst via het internet.

  41. ik heb een sony -suround-set gekocht en kwam er een half jaar later pas achter dat hij ook super audio cd,s afspeelde. ik heb een sacd gekocht en geluisterd. FANTASTISCH geluid!!!!! het enige probleem is dat er weinig winkels zijn die ze verkopen. en er zijn relatief weinig sacd,s met goede en recente nummers in de handel.

  42. Ik heb net de sony dvp-ns905v aangeschaft, beetje duur maar die heeft gewoon een digitale uitgang en geen enkel probleem met kopieren naar minidisk of pc!

  43. Hallo “ronse@tijd.com,

    mogen we dan nooit vooruitgang maken? Of rij jij nog altijd met paard en kar?

  44. Rob, je kunt gewoon via de analoge uitgang kopieën maken op MiniDisc. Je kunt echter geen digitale kopieën maken, dat is het enige verschil.

  45. Ik gebruik voor muziek opnames een Sony MDS-JB980 MiniDisk speler.
    Ik was van plan om eem SACD speler aan te schaffen maar als een digitale uitgang ontbreekt is het niet meer mogelijk om digitaal muziek te kopieren naar een MD Deck.

    Ik koop dan dus GEEN SACD Player.
    Al deze kopieerbeveiligingen doen hun de das nog eens om.

  46. Hoeveel cd systemen gaan we nog krijgen, eerst cd, dan dvd in alle soorten en nu een nieuwe soort cd, en wat komt er morgen ?

Reacties zijn gesloten.