Draadloze koptelefoon met zes microfoons en ANC

Poly Voyager Surround 80 UC headset review

0
242

Poly Voyager Surround 80 UC headset

Vanaf € 325,-
7.1

Diskidee Performance Rating

8.1/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.0/10

Pros

  • Comfortable to wear
  • Hearing protection
  • Excellent speech quality

Cons

  • Expensive
We testen de HP Poly Voyager Surround 80 UC, een stereo-headset met zes interne microfoons en actieve ruisonderdrukking die je over het oor draagt. Geen hinderlijke microfoon-beugel dus… Maar werkt dit ‘boomless’ ontwerp goed? Wij zochten het uit.

De Poly (voorheen Plantronics) Voyager 80 UC headset ziet eruit als een stijlvolle stereokoptelefoon en kan uiteraard ook worden gebruikt om bijvoorbeeld mee naar muziek te luisteren.

Maar het is toch op de eerste plaats een draadloze zakelijke headset, bedoeld voor gebruik in unified communication (UC)-toepassingen en om ermee te chatten in Microsoft Teams, Zoom en de belangrijkste andere gecertificeerde communicatieplatformen.

Opvallend is het ontbreken van een microfoonbeugel of ‘boom’. Zes microfoons zijn gewoon in de oorschelpen geïntegreerd; met daarnaast nog vier andere microfoons die zorgen voor de actieve ruisonderdrukking of ANC. Dergelijk ‘boomless design’ verhoogt uiteraard het draagcomfort, maar is de verstaanbaarheid dan nog voldoende? Wij zochten het uit.

 
Specificaties

De Voyager Surround 80 UC werkt via elke Bluetooth-verbinding, maar een extra USB-C Bluetooth 5.3-dongle (Poly BT700) voor PC-gebruik wordt standaard meegeleverd. Een USB-C naar USB-A adapter is meegeleverd.

Beschik je over een BT Class 1 Bluetooth-zender dan is het maximale bereik zelfs dertig in plaats van tien meter.

De Bluetooth-profielen A2DP, AVRCP, HSP, HFP en AVDTP en de AptX-codec voor hires-geluid worden ondersteund.

Twee apparaten kunnen tegelijk met de headset verbonden zijn; daarnaast worden tot acht apparaten door de headset onthouden. Met de aanraakgevoelige zones op de rechteroorschelp zet je een gesprek bijvoorbeeld snel in een wachtrij of pauzestand.

De niet-verwisselbare 1.100 mAh Li-Ion accu laad je via de meegeleverd USB-C kabel in één uur tijd op, wat je 24 uur luisterautonomie en 21 uur spraakautonomie geeft. Een lader daar moet je zelf voor zorgen.

Deze headset is ook bruikbaar zonder batterij. Een USB-C kabel met 3,5 mm analoge audio-aansluiting wordt meegeleverd. Uiteraard is ze dan alleen bruikbaar als gewone koptelefoon en kun je er geen gesprekken mee voeren.

De headset wordt geleverd met een handige case met een speciaal mesh zakje voor de kabels en connectors.

De volledige specificaties vind je op de website van Poly.

Poly Voyager Surround 80 UC headset

Poly Voyager Surround 80 UC headset (© Poly; licentie: Poly)

 
Praktijk

Continu bereikbaar zijn noodzaakt een hoog draagcomfort. Dat is er ook: deze headset draag je ondanks zijn redelijk zware gewicht van 275 gram probleemloos urenlang. De zachte kussens en verstelbare, zachte beugel verhogen het draagcomfort.

De microfoons zorgen voor een heldere geluidsoverdracht tijdens telefoongesprekken of vergaderingen. De geluidskwaliteit is ook goed, zowel voor muziek als voor spraak.

Onze gesprekspartners konden ons perfect verstaan en vonden de spraakkwaliteit goed. Het comfortabele ‘boomless’ ontwerp lijkt de verstaanbaarheid dus niet negatief te beïnvloeden.

Dankzij de ANC-functie schakel je eenvoudig tussen twee transparantiemodi: een voor omgevingsgeluiden en een specifiek voor spraak. Zo kun je nog steeds horen wat er om je heen gebeurt als je dat wilt. Die functie werkt in de Poly Lens-app, maar ook via de rode ‘OpenMic’-knop onderaan de rechteroorschelp. Voor kort overleg of om bijvoorbeeld veilig over een drukke weg te wandelen hoef je deze headset dus niet af te zetten en kun je gewoon de microfoon openzetten om de omgeving te horen.

Een klein beetje misleidend is in dit verband wel het woord “Surround” in de apparaatnaam: dat slaat op de mogelijkheid om omgevingsgeluiden te activeren via de ingebouwde microfoons, maar deze koptelefoon heeft geen functie voor surroundgeluid zoals je misschien verkeerdelijk zou denken.

Poly Voyager Surround 80 in Travel Case

Poly Voyager Surround 80 in Travel Case (© Poly; licentie: Poly)

De Poly Voyager Surround 80 UC is een prima headset voor op kantoor, maar hij is niet goedkoop. Hij kost meer dan 300 euro (de variant met draadloze NFC-laadstand is nog veel duurder), wat meer is dan sommige andere noise-cancelling headsets van bekende merken zoals Bose of Sony. De ruisonderdrukking is ook niet perfect, want je kunt soms nog luide collega’s horen.

De slimme sensoren, waarmee een gesprek bijvoorbeeld aangenomen wordt gewoon door de headset weer op je hoofd te zetten of een video gepauzeerd wordt door de headset af te nemen, zijn meer dan een gimmick: op die manier kun je de koptelefoon rustig afzetten tussen twee gesprekken in, zodat je oren de nodige rust krijgen.

Ook de verschillende beschermmaatregelen zijn positief. SoundGuard Digital beschermt je tegen te harde geluiden. Anti-startle zorgt ervoor dat je niet schrikt van een plots opdoemend hard geluid.

Time-Weighted Average Noise laat je via de Plantronics Lens app (of de systeembeheerder met behulp van de Plantronics Manager Pro software) toe om een maximale gemiddelde geluidsdrukbelasting per dag in te stellen (bv. maximaal 85 db(A) over een periode van acht uur).

De Plantronics Voyager 80 UC headset haalt in onze testmethode een functionaliteitsscore van 83/100 en een praktische testscore van 80/100. Dit resulteert in een prestatiescore van 81/100 en een prijsprestatiescore van 60/100. (We vernieuwden de testmethode, rekening houdend met recente technische ontwikkelingen; resultaten uit het verleden zijn daarom niet vergelijkbaar.)

Conclusie
Als je op zoek bent naar een draadloze stereoheadset met interne microfoons, dan is de HP Poly Voyager Surround 80 UC misschien iets voor jou. Hij biedt een goede balans tussen comfort, functionaliteit en geluidskwaliteit, maar hij is wel aan de dure kant.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle veilige robuuste draagbare SSD
Volgend artikelDraadloos brand- en CO-alarm, ook in keukens
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.