Snelle veilige robuuste draagbare SSD

Samsung Portable SSD T9 review

0
1139

Samsung Portable SSD T9

Vanaf € 131,-
8

Diskidee Performance Rating

8.0/10

Pros

  • Fast
  • Sustained peformance
  • Robust
We testen de Samsung Portable SSD T9, een kleine, robuuste externe schijf met snelheden tot 2.000 MB/s en capaciteit tot 4 TB. Hoe zit het met de prestaties, het gebruik en de verhouding tussen prijs en kwaliteit?

De Samsung Portable SSD T9 wordt op de markt gebracht als een draagbare oplossing voor gegevensopslag in capaciteiten van 1 TB (€ 133,-), 2 TB (€ 219,-) en 4 TB (€ 414,-) en USB 3.2 Gen.2 2×2-snelheden tot 2 GB/s, mits aangesloten op een daarvoor geschikte computer. In ideale omstandigheden schrijf je 1 TB data in minder dan negen minuten.

 
Ontwerp en draagbaarheid

De Samsung Portable SSD T9 heeft een compact ontwerp, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. Niettemin is deze ssd duidelijk wat groter en zwaarder dan de eerder geteste Crucial Portable SSD X10 Pro, die vergelijkbare prestaties biedt (42 g voor de Crucial X10 Pro tegenover 122 g voor de Samsung T9).

Het aluminium van de T9 is omhuld door een stevige laag zwart rubber. Die geeft niet alleen veel grip, maar de behuizing is ook getest tot op een val van drie meter. Dat geeft deze draagbare ssd een zekere mate van robuustheid, hoewel er in de specs geen officiële IP-waarde wordt vermeld. Wel geeft Samsung vijf jaar garantie op dit product.

De buitenkant van de T9 wordt nooit warmer dan 60°C. Deze ssd voldoet daarmee aan de IEC 62368-1 veiligheidsstandaard voor ‘low temperature burn’. Je kan je dus nooit verbranden door deze ssd vast te nemen wanneer die zeer intensief beschreven wordt.

Samsung Portable SSD T9

Samsung Portable SSD T9 (© Samsung ; licentie: Samsung )

 
Optimalisatie voor video

Dankzij de TurboWrite Cache is deze ssd in staat om de maximum overdrachtssnelheid lang genoeg vol te houden zodat ook 8K- of 12K-hiresvideocamera’s direct naar het schijfje kunnen schrijven zonder dat er videoframes verloren gaan. Deze cache kan je configureren en eventueel ook uitschakelen met behulp van Samsung Magician-software voor Windows, Mac en Android.

De cache-omvang is 22 GB voor de 1 TB-, 88 GB voor de 2 TB- en 180 GB voor de 4 TB-varianten. Om een idee te geven: 180 GB is voldoende om acht uur Netflix-video (HEVC-codec aan 4K@60 fps) te bewaren.

 
Beveiligingsfuncties

Hardwarematige AES-encryptie is ingebouwd, maar om die te activeren heb je aparte software nodig, dit in tegenstelling tot de oudere, eerder geteste, half zo snelle Samsung Portable SSD T7 Touch met ingebouwde vingerafdruksensor. Die is trouwens nog steeds verkrijgbaar.

De Samsung Portable SSD Software die je hiervoor nodig hebt, staat al op het in exFAT-geformatteerde schijfje. De software is beschikbaar voor Windows, Mac en Android. Het is trouwens dezelfde software die ook werkt met de eerder vermeldde Portable SSD T7. De werking is dezelfde, minus de vingerafdruksensor.

Encryptie werkt ook met BitLocker Drive Encryption voor Windows Enterprise, maar dat dien je dan in te stellen via de eerder vermelde Samsung Magician-software, die ook wordt gebruikt om een eventuele firmware-update uit te voeren of om deze ssd op een veilige manier te wissen (‘Secure Erase’).

Samsung Portable SSD T9: Inhoud van de verpakking

Samsung Portable SSD T9: Inhoud van de verpakking (© Samsung; licentie: Samsung)

 
Prestaties

We testten de 1TB versies van de Samsung Portable SSD T9. De door ons gemeten doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door Samsung opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

De hardwarematige AES-256 encryptie in- of uitgeschakeld zorgt niet voor significante snelheidsverschillen.

We hadden geen 20 Gbit/s USB 3.2 Gen.2 2×2-systeem ter beschikking zoals een van de recente Macs met Thunderbolt/USB-C-poort of PC-uitbreidingskaart zoals de GIGABYTE GC-USB 3.2 GEN2X2 PCIe.

Op een 10 GBit/s USB 3.2 Gen.2 laptop haalt de Portable SSD T9 in onze benchmarks, die iets realistischer zijn, een sequentiële bandbreedte tussen de 617 MB/s en 650 MB/s en random bandbreedte tussen 3.523 en 6.252 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

In de UL Futuremark PC Mark 10 Data Drive benchmark haalt de T9 een algemene bandbreedte van 162 MB/s  (1057 score, 152 milliseconden gemiddelde toegangssnelheid).

Conclusie
De Samsung Portable SSD T9 heeft een slank ontwerp, aanzienlijke opslagcapaciteit en fatsoenlijke prestaties. Hoewel de beveiligingsfuncties, de robuustheid en het gebruiksgemak sterke punten zijn, kan het prijspunt budgetbewuste kopers afschrikken, zeker gezien de beschikbaarheid van goedkopere alternatieven op de markt.
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelAutomatisch back-uppen met smartphone en laptop
Volgend artikelDraadloze koptelefoon met zes microfoons en ANC
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.