Home Hardware

Vervuiling binnenshuis controleren en regelen

Ikea Vindstyrka E2112 review

0

Ikea Vindstyrka E2112

€ 40,-
8

Diskidee Rating

8.0/10

Pros

  • Easy to use
  • Cheap
  • Works with Ikea Home Smart

Cons

  • No battery
  • No CO2 sensor
  • Power supply not included
We testen de Ikea Vindstyrka, een sensor die de vervuilingsniveaus binnenshuis meet. Hoe goed werkt die luchtkwaliteitssensor?

Ikea Vindstyrka E2112 is een compact rechthoekig apparaatje waarmee je schadelijke verontreinigende stoffen binnenshuis meet.

 
Kenmerken

De Vindstyrka meet 52 x 59 x 87 mm. De luchtkwaliteitssensor is klein en licht genoeg om overal in huis mee te nemen.

Het kleurenscherm van de Vindstyrka toont de PM2,5-niveaus, de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de TVOC.

TVOC betekent “Total Volatile Organic Compounds”. Dat is een sensor die gasvormige stoffen (vluchtige organische stoffen) meet, zoals bijvoorbeeld het totaal aan vluchtige organische stoffen van bijvoorbeeld schilderen, koken of schoonmaken en huishoudproducten.

De Vindstyrka toont de TVOC niet in de gebruikelijke mg/m3 of ppm, maar in de vorm van drie pijlen die respectievelijk stijgende, stabiele of dalende TVOC-waarden tonen.

PM2,5 zijn kleine adembare deeltjes met een maximale afmeting van 2,5 micrometers. Een hoog niveau van dergelijke deeltjes is schadelijk voor de gezondheid.

De Vindstyrka toont het niveau van deze vervuilende deeltjes in µg/m3 en geeft daarnaast ook drie kleurcodes: groen voor een veilig niveau (0-35 µg/m3), oranje voor een waarschuwingsniveau 35-120 µg/m3) en rood voor een alarmniveau (alles hoger dan 120 µg/m3).

Ikea Vindstyrka luchtkwaliteitssensor (© Ikea; licentie: Ikea)

Deze sensor toont ook nog de temperatuur en de luchtvochtigheid. Helaas ontbreekt een CO2-sensor, die voor een dergelijk apparaatje toch een nuttige aanvulling zou zijn geweest.

De Vindstyrka heeft achteraan een USB-C stroomaansluiting. Een USB-C naar USB-A stroomkabel is meegeleverd, maar voor een USB-C voeding van minstens 1.0A moet je zelf zorgen.

 
Werking

De Vindstyrka werkt zodra je hem in een stopcontact steekt. Een korte druk op de grote ronde knop aan de bovenkant schakelt de achtergrondverlichting van het scherm uit.

Een lange druk op die knop opent het instellingenmenu. Je kunt dan achtereenvolgens de helderheid van de achtergrondverlichting wijzigen in drie verschillende niveaus en de temperatuur wijzigen tussen Celsius en Fahrenheit.

 
Smart home

De Vindstyrka werkt samen met het Ikea Smart Home-platform. Je kunt deze sensor draadloos koppelen aan de Starkvind luchtreiniger en aan de Dirigera en/of Trådfri hubs.

Je kan dan de luchtkwaliteitsmeting bekijken in de Ikea Home smart app voor Android en iOS of de Starkvind luchtreiniger automatisch inschakelen wanneer de sensor een slechte luchtkwaliteit detecteert.

De “pairing”-knop om het Ikea-smart home platform te koppelen vind je bovenaan, naast de grote ronde knop die naar het instellingenmenu leidt.

Bij een succesvolle verbinding verschijnt een klein pairing-symbool op het Vindstyrka-scherm. Als een luchtreiniger gekoppeld is, wordt dit door een ander klein pictogram getoond. Zijn meerdere luchtreinigers gekoppeld dan staat er een extra plusteken bij dit pictogram.

Conclusie
De Ikea Vindstyrka is een goedkope en gebruiksvriendelijke manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te controleren. Samen met het Ikea smart home-platform kan dit ook via een app, of door automatisch een Ikea luchtreiniger in te schakelen bij een slechte luchtkwaliteit. Jammer genoeg zit er geen CO2-sensor in de Vindstyrka.
Ikea
Categorieën: Hardware en software, Producenten
Update 3 jaar geleden.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten