Gereviseerde iPhone: slecht of goed idee?

Swappie Refurbished iPhone review

0
1434
Je betaalt minder voor een gereviseerde of “refurbished” iPhone: koop je dan geen kat in de zak? Wij zochten het uit met Swappie, een van de bekendste leveranciers van tweedehands Apple-smartphones.

Een refurbished iPhone is een tweedehands Apple-smartphone die is opgeknapt en verkocht wordt als “nieuw”. Het apparaat is gerepareerd en/of schoongemaakt en wordt verkocht voor een lagere prijs dan een nieuwe iPhone.

 
Testmethode

Eén van de bekendste leveranciers voor gereviseerde iPhones is het Finse bedrijf Swappie. Dit bedrijf verkoopt niet alleen gereviseerde iPhones, maar koopt ze ook. Je kan hier in principe dus niet alleen een goedkopere smartphone op de kop tikken, maar je oude toestel ook aan hen verkopen voor een nog grotere besparing.

Is het betrouwbaar? Dat zochten we uit op verzoek van Swappie zelf. Het bedrijf bezorgde ons een promotiecode zonder verdere bemoeienissen van hun kant. We mochten zelf het bedrag kiezen en een iPhone selecteren uit hun aanbod.

We kozen voor een relatief laag bedrag, namelijk driehonderd euro. Hoeveel iPhone kan je daarvoor kopen, hoe vlot verloopt de procedure en hoe goed draait de aldus aangekochte iPhone?

Voor de duidelijkheid: we stuurden de op die manier aangekochte iPhone na afloop van onze review gewoon terug aan Swappie (wel op hun kosten). De bedoeling is immers om de hele procedure zo waarheidsgetrouw mogelijk en met minimale beïnvloeding te testen.

 
Eerdere ervaring met Swappie

Wat het PR-bedrijf dat voor Swappie dit testaanbod deed niet wist, is dat wij zelf in juni 2022 al eens een iPhone bij Swappie kochten voor een vriend. Het betrof een blauwe iPhone 13 mini 256 GB voor 829 euro.

Twee uur nadat we de bestelling uitvoerden, kregen we bevestiging van de verzending via e-mail, samen met een pdf-factuur. Het toestel werd overigens verzonden vanuit Duitsland. De dag erna werd de iPhone geleverd.

Die ervaring bleek positief: de smartphone werd vlot via DHL Express geleverd, was in de beschreven “als nieuw”-toestand en werkt tot op de dag van vandaag (meer dan een half jaar later) probleemloos.

De expreslevering kostte toen overigens 10,90 euro bovenop de prijs van de iPhone 13 mini. Onze vriend zou zonder aarzelen opnieuw een Swappie-toestel kopen mocht dat nodig zijn.

Swappie-bestelling juni 2022: e-mailbevestiging

Swappie-bestelling juni 2022: e-mailbevestiging (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Swappie geeft twee jaar garantie op het toestel (twaalf maanden op de batterij) en je krijgt een bedenktijd van veertien dagen: dit zijn de normale wettelijke voorwaarden bij een online aankoop in ons land.

Als je de telefoon wilt retourneren of deze gerepareerd wilt krijgen onder de Swappie-garantie, dien je wel eerst een retourlabel in te vullen op hun website. Je ontvangt dan per e-mail een vooraf betaald retouretiket.

We zijn benieuwd of we onze positieve ervaring kunnen herhalen.

 
Swappie-website

De Swappie-website leidt je direct naar het land van je keuze. Ze werkt bij ons gewoon in het Nederlands. Je kan zowel voor particulieren als voor bedrijven (met btw-nummer) bestellen. Je kan een iPhone kopen of er een verkopen.

De keuze aan iPhones is zeer uitgebreid, met zowel nieuwere als oudere modellen. De meer gezochte varianten zijn beperkt verkrijgbaar: de website vermeldt duidelijk hoeveel apparaten er nog over zijn voor de aangeboden prijs.

De klantentevredenheid is volgens Trustpilot goed, met een score van 4.6/5 op basis van 26.316 reviews op het ogenblik dat wij de test uitvoeren. Volgens Swappie is 96% van zijn klanten tevreden met hun service.

Ook oudere iPhones blijven volgens Swappie goed werken, omdat het Finse bedrijf (zoals Apple het ook vereist) niet alleen de iPhone maar ook de batterij in ieder toestel uitgebreid test. Volgens de normen van Apple verkeert elke iPhone met een batterijcapaciteit van 80% of hoger in optimale conditie.

Is de capaciteit van de batterij lager dan tachtig procent dan wordt ze vervangen. De toestand van de batterij (nieuw, als nieuw of als nieuw vervangen) wordt ook duidelijk vermeld bij elk aangeboden apparaat. Je hebt trouwens veertien dagen de tijd om de iPhone te retourneren mocht je toch niet tevreden zijn. Ook geeft Swappie twaalf maanden garantie voor eventuele defecten aan de batterij (vierentwintig maanden garantie op de iPhone zelf).

 
Keuze van de iPhone

Op datum van onze test (30 januari) vonden we op de Belgische Swappie-website een veertigtal iPhones in de prijsklasse van 250 à 300 euro. Er was keuze tussen iPhone SE 2020, iPhone XR, iPhone 8 Plus en iPhone 8.

Een deel van het aanbod aan iPhones onder €300 bij Swappie

Een deel van het aanbod aan iPhones onder €300 bij Swappie (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

We gaan voor een zo recent mogelijk model, namelijk de iPhone SE 2020. Bij de door Swappie zelf aanbevolen varianten is er een zwart of rood model met 128 GB opslagruimte, met “heel goed” en “standaard batterij” als kwaliteitsbeoordeling.

Binnen ons budget is er nog ruimte voor varianten die iets meer kosten: 279 euro voor een variant met een “uitstekende” kwaliteitsbeoordeling of 289 euro voor een versie met 256 GB opslagruimte. (Beide samen kan ook, maar dan stijgt onze totaalprijs boven ons budget van 300 euro).

 
Bestelprocedure

We kiezen de 128 GB versie met “uitstekend”-beoordeling. (“De telefoon kan lichte gebruikssporen vertonen zoals kleine krasjes, maar geen opvallende markeringen. De telefoon is simlock vrij, volledig getest, en werkt als nieuw.”)

We krijgen daarna nog de optie om een beschermlaagje met gehard glas te laten installeren door Swappie zelf. Dit kost 14,90 euro extra. We slaan dit over.

We vullen onze gegevens in: e-mail- en postadres en telefoonnummer. Een account aanmaken is niet nodig. We krijgen wel de optie om ons in te schrijven op een nieuwsbrief, maar dat slaan we over.

De standaardverzending via DHL kost 6,99 euro en duurt drie à vijf dagen. We zijn gehaast en selecteren de DHL Express verzending die één à drie dagen duurt en 9,99 euro kost.

Het totaalbedrag is uiteindelijk 288,99 euro. We controleren onze adresgegevens nog eens goed en klikken vervolgens op “bestelling plaatsen”. Het is dan bij ons rond de middag.

We krijgen een bevestigingsscherm met een bestelnummer:

Swappie review: bevestiging van de bestelling

Swappie review: bevestiging van de bestelling (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Die gegevens worden ook nog eens per e-mail bevestigd.

 
Levering door DHL

De dag erop om halfacht ’s ochtends ontvangen we de e-mail waarin bevestigd wordt dat de telefoon klaar ligt voor verzending. De DHL Express-trackingcode kunnen we direct aanklikken.

Het verzendetiket is aangemaakt (al de dag ervoor om halfeen ’s namiddags in Leipzig), maar de zending is nog niet opgepikt. Om acht uur ’s avonds krijgen we een e-mail en een SMS van DHL met de melding dat het pakketje onderweg is en de dag erna wordt geleverd. (Je kan de leverdatum en -methode dan zelf nog wijzigen via de link in de e-mail.)

’s Ochtends bevestigt een bijkomende e-mail dat de Swappie-levering dezelfde dag gebeurt. Met behulp van de trackingcode kan je de zending volgen. Je kan daar bijvoorbeeld ook kiezen voor levering op een veilige plaats, zoals de brievenbus of een pakjeskluis. Die instructies worden dan direct naar de DHL-koerier gestuurd.

Swappie-bestelling: afleverinstructies voor de DHL-koerier

Swappie-bestelling: afleverinstructies voor de DHL-koerier (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

Vroeg in de namiddag, amper twee dagen na de bestelling, ontvangen we het pakket.

 
Kwaliteit van de iPhone

De iPhone SE 2020 wordt geleverd in een gewatteerde enveloppe, met daarin een Swappie-doos, de telefoon, de stroomkabel en een kleine brochure met wat uitleg over de werking van Swappie en de mogelijkheid om een oude iPhone via hen te verkopen.

De iPhone ziet er als nieuw uit, zonder voor ons zichtbare gebruikssporen. Hij werkt probleemloos, met een batterij die volgens iOS zelf (via het Instellingenmenu) op 98% capaciteit functioneert.

De Swappie-verpakking

De Swappie-verpakking (© Jozef Schildermans; licentie: CC BY_SA)

We voeren enkele benchmarks uit en ook die vertonen “normale” waarden voor een SE 2020 met 128 GB opslagruimte. De Apple-garantie is logischerwijze vervallen, maar je kan natuurlijk wel rekenen op de Swappie-garantie zoals hoger beschreven.

Conclusie
Onze twee ervaringen met Swappie zijn positief. We zijn in beide gevallen tevreden over de werking van Swappie en de kwaliteit van de gereviseerde iPhones.
Vorig artikelRazendsnelle in verhouding betaalbare Android-smartphone
Volgend artikelDunne laptop met uitstekend toetsenbord
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.