Home Hardware

Snel laadbare verplaatsbare stroombron

Ecoflow River E4 Portable Power Station review

0

Ecoflow River E4 Portable Power Station

€ 399,-
8.7

Diskidee Rating

8.7/10

Pros

  • Lots of ports
  • User friendly
  • Expansion options

Cons

  • Moveable rather than portable
  • Expensive
  • Not waterproof
De Ecoflow River E4 is een vijf kilogram wegende verplaatsbare batterij met tien aansluitingen voor gewone stopcontacten, usb-laders, zonnepanelen en voertuigen. Je laadt dit power station binnen het uur op tot tachtig procent. Maar hoe vlot verloopt dat? En hoe veilig is het?

Ecoflow is sinds 2017 gespecialiseerd in draagbare batterijen, zonnepanelen en smart devices.

Vooral bekend zijn de grote, zware en dure Delta Series-batterijen met capaciteiten van 3,6 tot 25 kWh. Prijzen starten aan duizend euro en gaan tot vierduizend euro en meer voor de Pro-modellen met vijftien aansluitingen en 3.600 watt stabiel vermogen.

De River-serie gebruikt veel elementen van dezelfde Ecoflow-bms (battery management system)-technologie, maar dan in een lichtere en meer betaalbare verpakking. Capaciteiten gaan van 210 tot 1.440 Wh met 300 of 600 watt stabiel vermogen en tot 1800 watt piekvermogen.

Wij testten de vijf kg wegende Ecoflow River E4 met een capaciteit van 288 Wh, 600 watt stabiel vermogen en 1.200 watt piekvermogen. Alle River-modellen zijn qua gebruik overigens identiek. Alleen hoeveelheid en soort van de aansluitingen, de capaciteit en het vermogen verschillen tussen de kleinste River Mini en grootste River Max.

 
Kenmerken

De zwarte kunststof behuizing van de River heeft bovenaan een vaste zilverkleurige hendel. Draagbaar zouden we het apparaat met de omvang van een grote toaster niet durven te noemen, maar verplaatsbaar — bijvoorbeeld op een campingtrip — is het wel.

De vast gemonteerde 288 Wh Lithium-Ion batterij wordt in de fabriek volledig opgeladen geleverd en houdt zijn lading een jaar lang vast.

Je laadt het power station via een klep aan de voorzijde. Er zijn twee poorten: een zwarte aansluiting voor een standaard vrouwelijke C13-computerkabel en een kleinere, gele poort waarin naar keuze een MC4-laadkabel voor een optioneel draagbaar zonnepaneel of een kabel voor een 12 volt-autolader passen. De benodigde kabels zijn meegeleverd.

Een uur opladen geeft tachtig procent capaciteit. Iets meer dan anderhalf uur laden laadt de batterij helemaal op.

Ecoflow RIVER 600 EU

Ecoflow RIVER 600 EU (© Ecoflow ; licentie: Ecoflow )

 
Aansluitingen

De zijkant bevat twee normale geaarde EU Schuko-stopcontacten. (De Amerikaanse varianten hebben dankzij de compactere poorten drie stopcontacten).

De andere acht laadpoorten vinden we vooraan. De keuze aan poorten is zeer uitgebreid, zodat je zowat alles kan aansluiten, met inbegrip van krachtige usb-drones dankzij de 100 watt sterke usb-c poort. De details van alle poorten vind je in de tabel bij dit artikel.

De voorkant heeft een extra led-lamp die op twee lichtsterktes brandt en die optioneel een SOS-signaal uitzendt.

In het midden is er het kleurrijke lcd-statusscherm dat je terugvindt op alle Ecoflow-modellen. Een drukknop toont de laadtijd, de laadcapaciteit, het laadvermogen en het uitgangsvermogen. Het power station toont in uren of minuten hoelang het duurt om de accu volledig op te laden en schat hoe lang het aangesloten apparaat nog van energie wordt voorzien.

 
App

Dankzij de 2,4 GHz-wifipoort en de Ecoflow-app voor Android en iOS vind je die informatie ook terug op je smartphone, samen met nog uitgebreidere statistieken. Via de app schakel je de verschillende poorten op afstand in- en uit, eventueel met timer. Verder wijzig je de ventilatorsnelheid en verschillende time-outs.

De Ecoflow app vergt een inlog, maar een e-mailadres en een zelf te kiezen wachtwoord volstaan. Vereiste machtigingen zijn netwerktoegang, locatietoegang en toegang tot het opslagsysteem.

Met behulp van het plusteken voeg je een River- of Delta-model toe. Druk op IOT RESET-knop vooraan tot je een biep hoort en het wifi-pictogram op het lcd-scherm van het power station verschijnt.

Zoek dan het ‘EcoFlow_XXX’ wifi-netwerk, voeg via de app aan je eigen wifi-netwerk toe en bevestig het wifi-wachtwoord door “Netwerk onthouden” aan te vinken. Druk op “Verbinden” om de internetconfiguratie van het power station te voltooien. Dat duurt ongeveer twintig à veertig seconden.

Met de ook Nederlandstalige Ecoflow-app regel je meer opties dan mogelijk is via het lcd-scherm. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Firmware

De River werd op deze manier bij ons vlot toegevoegd. De app controleert zelf niet automatisch op firmware-updates, maar doe dit best direct: ons testmodel was uitgerust met de allereerste 0.1.0.0 firmwareversie, terwijl v1.2.4.8 intussen de courante versie is.

De firmwareupdate duurt redelijk lang en de statusupdates van scherm en app zijn niet honderd procent betrouwbaar, zodat je het nodige geduld moet oefenen. Tijdens de update werkt het apparaat niet en voorziet geen stroom, ook niet via het scherm. Wel knippert de witte led van de on/off-knop tijdens het updaten.

Ongeveer halverwege de update weerklinkt een biep en springt het scherm opnieuw op, maar de update is pas echt voltooid wanneer de vooruitgangsbalk in de app op honderd procent staat.

Updates voer je uiteraard niet dagelijks uit, maar de firmwareprocedure zou wel iets duidelijker en vooral sneller mogen verlopen. Nu is het een kwestie van voldoende geduld te hebben en te wachten tot de app de volle honderd procent is bijgewerkt en een groene vink meldt dat de firmware up-to-date is.

 
Extra accu

Optioneel is een extra ‘River Max’-batterij verkrijgbaar voor 269 euro. Die verdubbelt de capaciteit naar een totaal van 576 Wh. Je installeert de extra batterij met vier lange parkerschroeven na het verwijderen en weer installeren van de bestaande bodemplaat. Het is dus geen ‘plug-and-play’-accu die je naar believen in- of uitschakelt. De optionele batterij voegt 2,5 kg toe aan het gewicht en maakt het totale apparaat 5,9 cm hoger.

Het batterijbeheersysteem (bms) van de hoofdmodule gebruikt de extra batterij, dus alles werkt zoals voorheen (met inbegrip van het X-Stream snelladen), alleen met meer capaciteit.

 
Zonnepanelen

Ecoflow gebruikt een MPPT (Maximum Power Point Tracking)-laadregelaar, dus vrijwel elk zonnepaneel is bruikbaar, op voorwaarde dat het een MC4 (Multi Contact 4mm)-connector heeft.

De plooibare Ecoflow-panelen zijn stof- en waterdicht volgens de IP67-normen (met ETFE of ethyleen-tetrafluorethyleen copolymeer-beschermlaag). Ze worden geleverd in een handige, geïntegreerde beschermhoes met kickstand.

De Ecoflow MPPT-regulator functioneert maximaal aan 200 watt. Je hebt dus twee MC4-zonnepanelen met een vermogen van 110 watt nodig om het stroomstation in 1,6 à 3 uur volledig met zonnekracht op te laden. Eén 110 watt-paneel kost 339 euro en meet opengevouwen 158 x 51,4 x 2 cm, dichtgevouwen 42 x 51,4 x 2 cm.

Een 160 watt-paneel kost 399 euro en het grootste en zwaarste model met een vermogen van 400 watt kost meer dan duizend euro. Het weegt 15,5 kg, inclusief beschermhoes met kickstand. De opengevouwen afmetingen zijn 106,8 x 239 cm.  Tijdens goede weersomstandigheden kan dit grootste Ecoflow solar panel dagelijks gemiddeld 2000 Wh aan energie genereren.

Ecoflow zonnepaneel ef-160w (© Ecoflow ; licentie: Ecoflow )

 
Praktijk

De River levert een stabiel vermogen van 600 watt tot nul procent. Allerlei beveiligingscircuits zorgen voor een koele en stabiele werking, zelfs als je iets “verkeerds” doet. Gaat het apparaat toch in veiligheid, dan is er een speciale resetknop achter de laadklep.

Zelfs een toaster, waterkoker of boormachine functioneren, maar de capaciteit van de batterij trekt zulke apparaten hoogstens enkele minuten (bijvoorbeeld maximaal driemaal water koken). Daarvoor is het apparaat ook niet bedoeld: bij dit soort behoeftes kijk je beter uit naar de duurdere en veel zwaardere Delta-modellen.

De River is vooral interessant om onderweg elektronische apparatuur zoals camera’s, smartphones, tablets, laptops en drones meermaals volledig bij te laden. In de tabel tonen we verschillende typische gebruikstijden.

Krachtigere apparaten kan de River dankzij de veilige X-Boost modus voorzien met een ingangsvermogen tot 1.200 watt, maar gezien de beperkte batterijcapaciteit zal bijvoorbeeld een koelkast of een grote tv het niet lang uithouden. Bovendien functioneert X-Boost niet altijd betrouwbaar met zeer krachtige apparatuur zoals een compressor of een verwarmingselement (uitproberen is steeds de boodschap). Ook voor die toepassingen kijk je beter uit naar de duurder Delta-power stations.

Interessant is de mogelijkheid om het power station als noodvoeding te gebruiken. Wanneer je dit via de app configureert schakelt de River de batterij binnen de dertig milliseconden in wanneer het apparaat een stroomuitval detecteert.

Hou er overigens wel rekening mee dat de Lithium-Ion batterij voor een lange levensduur elke drie maanden een ontlaad/laadcyclus nodig heeft van dertig procent ontladen en vijfentachtig procent bijladen.  (Dat is overigens een goede gewoonte om bij àlle soorten Li-ion accu’s uit te voeren.)

Als je de accu constant bijlaadt zonder dat je regelmatig die cyclus uitvoert zal de batterij sneller kapot gaan. Een kapotte accu kan wel worden vernieuwd, maar dit gebeurt in de fabriek.

 
Specificaties
Merk Ecoflow
Product River Portable Power Station 288 Wh – EU versie
Afmetingen (b x b x h) 42 x 51,4 x 2 cm
Gewicht 5 kg
Batterijtype Lithium ion met 500 laadcylci, 80%+/-; 1.000 cycli, 60%+/-
Batterijcapaciteit 288 Wh
Shelf life 12 maanden (maar om batterij te sparen idealiter om de drie maanden ontladen tot 30% en laden tot 85%)
Behuizing Zwarte kunststof, geïntegreerde zilverkleurige kunststof hendel
USB uitvoer 2 x USB-A 5 volt/12 watt per poort (2,4A); 1 x USB-A ‘Fast Charge’ 5/9/12 volt 28 watt; 1 x USB-C 5/9/12/15/20 volt/100 watt (5A)
DC uitvoer 1 x auto-aansluiting 13,6 volt/136 watt (selecteerbaar 8/6/4A); 2 x DC5521 poort 13,6 volt/40 watt, maximaal 3A per poort
230 V uitvoer 2 x AC 230 volt (10A), EU Shuko, totaal maximaal 600 watt continuvermogen, maximaal 1200 wat piekvermogen
DC invoer 2 x AC laadpoort 250 watt max.; 1 x C13, 1 x  zonnepaneel MC4 laadpoort 200 watt (10-25 volt DC), 12A max. of auto-lader 12 volt DC, 10A max.  (AC Langezaam Laden-optie in app om het ventilatorgebruik te verminderen)
Noodstroomvoorziening Ja, 30 ms schakeltijd
Oplaadtijd voor AC 1 uur tot 80%; 1,6 uur tot 100%
Netwerk 2,4 GHz 802.11n wifi; Android en iOS app
Scherm LCD-scherm (kleur, verlicht)
Meegeleverd Power Station; AC-oplaadkabel; Auto-oplaadkabel; Solarkabel (1,5m); DC5521 – DC5525 kabel; Handleiding
Extra’s X-Stream 1200 watt piekstroom met rechte sinusgolf (werkt echter niet met zeer krachtige apparatuur zoals compressor, air conditioner, verwarming of magnetron); Geïntegreerde led-lamp met twee lichtsterktes en SOS-functie; optionele extra 288 mAh batterij, vast te monteren aan de onderkant van de behuizing (2,5 kg, 5,9 cm extra)
Typische gebruikstijden 5 watt beveiligingscamera: twee dagen; 8 watt smartphone: 35 uur; 80 watt laptop: 10 uur; 52-inch ventilator: 4,5 uur; 150 watt tv: 2 uur; 200 watt desktop-pc: 1,4 uur; 250 watt blender of mini stofzuiger: 1,1 uur; 650 watt toaster, waterkoker, boormachine: enkele minuten

 

Conclusie
De Ecoflow River zou je kunnen omschrijven als een uit de kluiten gewassen powerbank die eerder verplaats- dan draagbaar is, maar wel voorzien is van meer kracht en veel meer aansluitingen. Dergelijke power bank is mogelijk interessant op reis, bijvoorbeeld tijdens een campingstrip of bij gebruik in een camper, als back-up en noodvoeding of wanneer je moet klussen op een locatie waar geen normaal stopcontact aanwezig is, bijvoorbeeld in een schuurtje. Deze verplaatsbare stroomvoorziening werkt gebruiksvriendelijk en veilig, maar is prijzig, zeker als je een grotere accu cq. model of een van de optionele, eveneens verplaatsbare zonnepanelen nodig hebt.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten