Betaalbare laptop met volwaardig toetsenbord

Dynabook Satellite Pro C50/C50D laptop review

0
1011

Dynabook Satellite Pro C50D-B-112

€ 959,-
5.8

Diskidee Performance Rating

5.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.9/10

Pros

  • Full-sized keyboard
  • Ethernet port
  • RAM expandable tot 32 GB

Cons

  • Dull design
  • No WiFi 6
We testen de Dynabook Satellite Pro C50D-B-112, een 15,6-inch Windows 11-laptop met AMD Ryzen 7-processor en volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier.

Dynabook, een onderdeel van de Sharp Group, is het merk van de vroegere Toshiba-laptops, maar de modelnamen zoals Satellite Pro, bleven dezelfde.

In de betaalbare Satellite Pro-serie heeft Dynabook laptops met een schermgrootte van 11,6- tot 15,6 inch, naar keuze met Intel- of AMD-processoren.

Van de eerste soort testten we eerder de Satellite Pro L50 met tiende generatie Intel Core-CPU’s, die intussen opgewaardeerd werd met elfde generatie processoren, zonder dat er veel wijzigde aan de rest van de hardware.

De Satellite Pro C50D is voorzien van AMD Ryzen APU’s met geïntegreerde Radeon graphics, tot 32 GB DDR4 RAM in twee sleuven, USB Type-C verbindingen en SSD-opslag. De C50 is identiek, maar heeft elfde generatie Intel Core CPU’s en geïntegreerde Iris Xe graphics.

Een opvallend verschil tussen beide series is dat de accu’s van de AMD-varianten volgens de fabrikant zelf het ruim twee uur langer uithouden in de BPA MobileMark 2018 benchmark (met Windows 10). De opgegeven autonomie voor de D-variant is bijna elf uur, terwijl dit voor de gewone variant rond de acht uur schommelt.

 
Kenmerken

De bijna twee centimeter dunne behuizing is verkrijgbaar in lichtgoud of donkerblauw en weegt rond de 1,9 kg. De randen rond het 15,6-inch ontspiegelde IPS LCD LED-scherm zijn wat breder dan we intussen gewend zijn bij de meeste merken laptops, vooral dan boven- en onderaan. De verhouding tussen behuizing en scherm is nipt tachtig procent. Daardoor heeft deze laptop een ietwat ouderwetse, zakelijke uitstraling.

De behuizing is voldoende groot om een enorm ClickPad, brede polssteunen en een volwaardige toetsenbord met smal, maar volledig numeriek toetsenblok te accomoderen.

De stroomknop is rechtsboven in het toetsenbord geïntegreerd. Het toetsenbord met ‘chiclet’-stijl toetsen typt vlot, met een voldoende grote Enter-toets en aparte navigatietoetsen.

Sommige modellen hebben een kleine, rechtsboven in het aanraakvlak geïntegreerde vingerafdruksensor, maar die ontbrak bij ons testmodel. Interessant voor liefhebbers van een externe muis is dat je het aanrakvlak met een functietoets kan uitschakelen.

Ook interessant is de uitgebreide verzameling poorten, met daarbij een microSD-kaartlezer en een Gigabit Ethernetpoort in de vorm van een klepje dat je naar onderen trekt om er de netwerkkabel in te steken. Drie 5 GBit/s USB-poorten, waarvan één van het omkeerbare Type C, een HDMI-poort, een analoge audiopoort en een beveiligingsslot vervolledigen het lijstje van aansluitingen.

Een minpuntje is wel de Realtek RTL8822CE- in plaats van een meer gebruikelijke Intel AX200/201 WiFi-chip, want die ondersteunt niet het snellere WiFi-6.

Op de 512 GB Toshiba SSD is vlak na de ingebruikname van Windows 11 nog 415 GB ruimte vrij.

Dynabook Satellite Pro C50D

Dynabook Satellite Pro C50D (© Dynabook ; licentie: Dynabook )

 
Behuizing

De behuizing, van matte kunststof, oogt eerlijk gezegd ietwat goedkoop, waarmee niets gezegd is over de stevigheid, want die lijkt meer dan in orde, al wiebelt het scherm een beetje wanneer je het bij de randen beetpakt.

Sommige modellen hebben een Windows Hello-compatibele webcam met gezichtsherkenning, maar op ons testmodel ontbrak deze functie. Ook het privacyschuifje waarmee je de webcam afdekt en dat aanwezig is bij sommige Satellite Pro’s, ontbrak bij ons testexemplaar.

 
Software

Het Dynabook Support Utility geeft informatie over de configuratie en heeft een knop om op updates te controleren.

Er is een menu om de oplaadmodus van de accu te wijzigen van de standaardinstelling, namelijk honderd procent opladen, tot tachtig, zeventig procent of automatisch opladen. In die laatste configuratie schakelt de oplaadmodus voor de accu automatisch tussen honderd en tachtig procent opladen, afhankelijk van de resterende gebruiksduur van de accu en de accutemperatuur.

Minder dan honderd procent laden verlengt de levensduur van de accu en is steeds een goed idee wanneer je een laptop meestal aan de netadapter laat hangen.

 
Prestaties

Dynabook vermeldt voor het geteste model een accuduur van bijna elf uur.

In de UL PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van 8,5 uur tijdens kantoorwerk, 7,5 uur bij het bekijken van video’s en bijna twee uur tijdens het spelen van games. Dat is behoorlijk lang, maar niet zo lang als Dynabook vermeldt. Bij normaal gebruik zal je wel een acht-urenwerkdag toekomen met een volle accu.

De overige prestaties zijn normaal voor het uitrustingsniveaus. De Toshiba SSD presteert behoorlijk goed voor een laptop van dit prijsniveau.

Dynabook Satellite Pro C50D-B-112 (AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB, 512 GB) Dynabook Satellite Pro L50-G-13Q (i3-10110U, 8 GB, 256 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 514 495
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 449 519
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 5732 3438
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1228 2068
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 198,74 252,88
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 12666 4202

 

Conclusie
Zoek je een betaalbare 15,6-inch laptop met een volwaardig toetsenbord dan doe je niets verkeerd met deze Dynabook Satellite Pro C50/C50D. De ethernetpoort is vermeldenswaard, maar dat WiFi 6 ontbreekt is dan weer een minpuntje.
Foto van Dynabook
Website: Dynabook België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelElegante 2-in-1 Windows-laptop met Qualcomm CPU
Volgend artikelSmartphone die je met één hand bedient
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.