Betaalbare convertibele Chromebook

HP Chromebook x360 14a-ca0005nb review

1
355

HP Chromebook x360 14a-ca0005nb

€ 399,-
6.8

Diskidee Performance Rating

5.9/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.7/10

Pros

  • Affordable
  • Convertible screen
  • Good keyboard

Cons

  • No WiFi-6
  • Keyboard not illuminated
We testen de HP Chromebook x360 14a-ca0005nb, een betaalbare 2-in-1 laptop met Google Chrome OS, Linux en Android.

HP Chromebook x360 14a/b/c-modellen zijn 2-in-1 Chromebooks met kantelende 14-inch aanraakschermen en verschillende processor-, geheugen- en opslagruimtevarianten. Prijzen starten aan ongeveer 300 euro voor een Celeron-model.

De ‘a’-types hebben veel kenmerken gemeen met de duurdere ‘b’- en ‘c’-modellen (zoals de veel duurdere HP Chromebook x360 14c-cc0000nd die we in de toekomst zullen testen), maar met enkele compromissen vanwege de betaalbaarheid.

De goedkopere modellen hebben bijvoorbeeld geen Corning Gorilla Glass-bescherming. Dit heeft overigens als voordeel dat er minder reflecties op het scherm te zien zijn. De toetsenborden zijn niet verlicht en een vingerafdruksensor ontbreekt. Er is ook geen privacy-sluiter voor de webcam. Bovendien ontbreekt WiFi-6.

De behuizing bestaat grotendeels uit zilvergrijze kunststof, maar het toetsenbordframe heeft dezelfde kleur in aluminium. Het geheel oogt stevig en stijlvol.

Wij testten het model 14a-ca0005nb met dualcore Intel Celeron N4120 processor (Q4/2019, Gemini Lake Refresh, 14nm), 4 GB vast gemonteerde RAM en 64 GB eMMC opslagruimte met nog 47 GB vrije ruimte tijdens het eerste gebruik.

 
Scherm

Het 14-inch Full HD IPS-aanraakscherm klapt 360 graden open, zodat je het apparaat ook als 1,49 kg zware en 1,82 cm dikke tablet kan gebruiken.

De relatief lage helderheid van 250 nits betekent dat het scherm onvoldoende helder is om bij fel zonlicht te gebruiken. Bij normaal gebruik is er echter geen probleem en is de schermkwaliteit goed.

(De weergavegrootte is bij Chrome OS zoals steeds ingesteld op een lagere resolutie dan de eigen resolutie van het scherm. Configureer je via het instellingenmenu de “native” resolutie dan is het scherm scherper, maar zijn de karakters en pictogrammen veel kleiner. Je kan dan wel elk scherm individueel vergroten of verkleinen met behulp van de Ctrl+ en Ctrl- toetsen. Ctrl0 herstelt de schaalgrootte.)

Relatief smalle schermranden resulteren in een verhouding tussen scherm en behuizing van ca. 81 procent.

HP Chromebook x360 14a in "tent" modus

HP Chromebook x360 14a in “tent” modus (© HP; licentie: HP)

 
Toetsenbord en poorten

De toetsen zijn voldoende groot en je kan er vlot met tien vingers op typen. Ook het klikkende aanraakvlak is ruim groot. De stereoluidsprekers bevinden zich links en rechts van het toetsenbord, maar zijn niet B&0 getuned zoals bij de duurdere modellen.

Je krijgt twee USB-C en één USB-A poort met een snelheid van maximaal 5 GBit/s en DisplayPort 1.2 ondersteuning voor de C-types. Behalve een 3,5mm audiopoort zijn er verder geen aansluitingen beschikbaar. Een geheugenkaartsleuf ontbreekt dus bij deze goedkopere modellen, waardoor de opslagruimte niet uitbreidbaar is.

Opladen gebeurt via een compacte en lichte 45 watt USB-C lader van het merk HP. Die heeft wel een vaste usb-kabel. Snelladen wordt ondersteund (vijfenveertig minuten tot vijftig procent).

HP geeft twee jaar garantie op deze Chromebook.

 
Prestaties

Volgens de de fabrikant houdt de 47 Wh Lithium-ion accu met twee cellen het gemiddeld tien uur en vijftien minuten uit.

In de CrXPRT Battery-test noteren we echter ruim dertien uur autonomie, wat uitstekend is voor het prestatieniveau. Die zijn goed voor algemeen computergebruik, maar dit is geen machine om mee te gamen.

Conclusie
De HP Chromebook x360 14a-ca0005nb is een betaalbare 2-in-1 laptop voor algemeen gebruik met Chrome OS, Android en Linux, zowel on- als offline. Zoals alle Chromebooks start deze laptop zeer snel op: binnen de twee seconden in de normale slaapstand van Chrome OS, en sneller dan tien seconden wanneer de laptop volledig uitgeschakeld is.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLaptop met OLED-scherm en numeriek toetsenbord
Volgend artikelElegante 2-in-1 Windows-laptop met Qualcomm CPU
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Chromebooks zijn voor mij een goed alternatief op reis en zelfs op verplaatsing voor werk enz. Probleem is de zeer goedkope modellen, Google apps werken nog wel maar andere zoals streaming Netflix of Disney laten het afweten. Waarom er nog steeds dual core worden gebruikt vind ik raar, voor de minimale prijsverhoging van een quad core moet het toch mogelijk zijn Chromebooks te leveren voor concurrerende prijzen. Ik heb enkele in gebruik en 4GB ram is krap, de modellen met 8GB werken beter. De lange accuduur van Chromebooks is wat ik kan appreciëren, opslag is niet zo belangrijk SD slot is meestal aanwezig en anders gebruik je Google drive. Op elke word de Linux omgeving geactiveerd en LibreOffice geïnstalleerd. Trouwens ik koop alleen Lenovo en HP, asus en acer zijn niets waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.