Multigigabit beheerde switch met 10G

Netgear MS510TX & MS510TXPP switches review

0
159

Netgear ProSafe MS510TX

€ 299,-
8.4

Diskidee Performance Rating

9.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Extensive management
  • Security
  • Build quality

Cons

  • Slightly confusing interface
We testen de MS510TXPP 8-Port Multi-Gigabit Smart Managed Pro Switch met PoE+ en twee 10G poorten, die als MS510TX ook verkrijgbaar is zonder power over ethernet, maar met hetzelfde uitgebreide beheer.

De MS510TX 8-Port Multi-Gigabit Smart Managed Pro Switch is met een prijs van ca. 299 euro een van de meer betaalbare netwerkschakelaars in Netgear’s uitgebreide aanbod van professionele switches. De PoE+ versie met stroom over ethernet (MS510TXPP) kost rond de € 469,-.

Met een totale schakelcapaciteit van 78 Gbti/s is dit een snelle netwerkschakelaar.

 
Kenmerken

In tegenstelling tot de eerder geteste, tragere Netgear MS108EUP 8-port Ultra60 PoE++ Multi-Gigabit (2.5G) Ethernet Plus Switch worden de MS510TXPP en zijn ‘gewone’ broer de MS510TX actief gekoeld met een ventilator.

Die produceert gelukkig weinig lawaai: maximaal een fluisterstille 21 dB(A) voor de versie zonder en een iets luidere, maar nog altijd relatief stille 35 dB(A) voor de variant met PoE.

Zeker de variant zonder PoE kan je daarom perfect in een gewone ruimte gebruiken, maar deze swichtes passen uiteraard ook in een klassiek netwerkrek. Rubberen voetjes en rackbevestigingsmateriaal worden beide meegeleverd.

Een voordeel tegenover de MS108EUP is de interne voeding. Wel is deze switch groter en zwaarder dan zijn passief gekoelde soortgenoot. De opgegeven levensduur is trouwens ook dubbel zo hoog, tot zelfs meer dan honderd jaar voor de variant zonder PoE. Netgear geeft een levenslange garantie op beide switches.

Deze switch heeft tien poorten. De vier linkse leveren maximaal 1 Gbit/s. De twee volgende hebben een maximale snelheid van 2,5 GBit/s. De twee daaropvolgend gaan maximaal tot 5 Gbit/s.

Bij de PoE+ versie leveren de eerste acht RJ45-poorten elke dertig watt met een totaal budget van 180 watt.

RJ45-poort nummer negen ondersteunt alle ethernetsnelheden tussen 1G en 10G.

In de tiende poort ten slotte, eveneens met uplink-snelheden tussen 1G en 10G, past een optioneel verkrijgbare SPF+-module voor integeratie in een groter (bedrijfs)-netwerk. Standaard is de poort afgesloten met een kunststof dop zodat er geen vuil of stof in kan terechtkomen wanneer ze niet gebruikt wordt.

2.5GbE-snelheden zijn haaldbaar over oudere Cat5e- of hoger kabels; 5GbE over Cat6- of hoger kabels, telkens tot honderd meter. Het webbeheer bevat onder andere een kabeltestonderdeel waarmee je de kabellengte van een aansluiting kan inschatten.

Netgear ProSafe MS510TXT switch

 
Beheer

Het uitgebreide beheer heeft een zeer klassieke, tekstgebaseerde, door een sterk wachtwoord beveiligde webinterface met menu’s bovenaan en aan de zijkanten van het scherm. De interface is zowel lokaal als via de Netgear Insight Cloud (op afstand) bereikbaar.

Deze switch ondersteunt acht verschillende LAGs met maximaal acht leden in elke LAG of ‘link aggregation group’ (gekoppelde poorten).

Je kan het netwerk in maximaal 256 vlan-segmenten onderverdelen. Toewijzen van ‘quality of service’-prioriteit kan naar keuze poortgebaseerd of automatisch op basis van informatie in de netwerkpakketten, voor zover de aangesloten apparatuur dit ondersteunt.

Je kan tot op poortniveau toegangsrechten instellen, met inbegrip van IEEE 802.1x poortauthenticatie. Verder kan je bepaalde poorten vastzetten voor telefonie (voip)- en videosurveillance-doeleinden (‘protected ports’). Dergelijke poorten blokkeren alle unicast,- broadcast- en multicast-verkeer, zodat er niet kan worden afgeluisterd of meegegluurd door onbevoegden.

Netgear ms510tx switch beheer: poortbeveiliging

Netgear ms510tx switch beheer: poortbeveiliging (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Alle informatie over de MS510TX en MS510TXPP multigigabitswitches vind je op de Netgear-website.

Conclusie
De Netgear MS510TX en MS510TXPP multi-gigabit switches zijn snel en bieden veel mogelijkheden. Die vele mogelijkheden maken het beheer uiteraard iets ingewikkelder dan bij een vergelijkbaar geprijsde, eenvoudigere switch zoals de Netgear MS108EUP. De interne voeding maakt de installatie eenvoudiger, terwijl de actieve koeling dan weer een nadeel kan zijn in een thuisomgeving, al maakt de ‘gewone’ variant zonder PoE nauwelijks lawaai. In verhouding tot hun mogelijkheden zijn de MS510TX en MS510TXPP alleszins redelijk geprijsd.
Gemiddelde prijs
€ 299,- (MS510TX); € 469,- (GMS510TXPP)
Foto van Netgear
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle Android-smartphone met goede camera
Volgend artikelSnelle smartphone met wifi-6e en pc-functie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.