Home Hardware

Draadloze netwerkcentrale met wifi-6 mesh

AVM FRITZ!Box 7590 AX router review

0

AVM FRITZ!Box 7590 AX

€ 331,-
7.9

Diskidee Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Long support
  • Lots of features
  • Good performance

Cons

  • Expensive
  • No 2.5G WAN
We testen de Fritz!Box 7590 AX, het nieuwe topmodel van AVM, met wifi-6, mesh-ondersteuning en support voor de recentste xdsl-standaarden.

Uiterlijk verschilt de AMV Fritz!Box 7590 AX weinig van de eerder geteste Fritz!Box 7590, het wifi-5 topmodel origineel gelanceerd in 2017 en nog steeds verkrijgbaar en voortdurend bijgewerkt.

Intern is er wel een verschil, met een wifi-module die wifi-6 snelheden ondersteunt, maar compatibel blijft met wifi-5 en oudere standaarden. De isdn-ondersteuning werd verwijderd bij de internationale versie, die bij ons gebruikelijk is.

 
Kenmerken

De AVM FRITZ!Box 7590 AX  is een dual-band wifi-6 router met ax (wifi-6)-snelheden tot 1200 Mbit/s in de 2,4 GHz- en tot 2.400 Mbit/s in de 5 Ghz-frequentiebanden. De theoretische maximale wifi-5/4-snelheid blijft zoals voorheen 800 + 1733 Mbit/s.

Het xdsl-modemgedeelte biedt zoals voorheen vdsl2-‘downstream’-snelheden tot maximaal 300 Mbit/s over een gewone koperen telefoonlijn voor zover de telefoonmaatschappij dit aanbiedt en afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale.

Momenteel is de 7590 AX in België nog altijd niet “whitelisted” en kan je dus het xdsl-modemgedeelte niet gebruiken. De rest van de functionaliteit kan je wel gewoon gebruiken.

Alle andere aansluitingen zijn zoals voorheen. De wan-poort, waarop je ook gewoon een glasvezel- of kabelmodem mag aansluiten zodat het apparaat als ‘gewone’ router functioneert, biedt gigabit snelheden en is dus geen 2.5G-poort zoals bij de Fritz!Box 6660, AVM’s eerste (kabel)router met wifi-6.

Ook de vier lan-poorten hebben gigabitsnelheden. Dan zijn er nog de gebruikelijke telefonie- en xdsl-poorten en twee usb 3.0-aansluitingen, één achteraan en één opzij. Die aanvaarden trouwens de meeste mobiele-modemsticks (3G/4g/5g), die als ‘fail-over’ voor de hoofdverbinding met het internet kunnen functioneren.

De usb-poorten zijn ook bruikbaar om er een extern geheugen op aan te sluiten, dat daarna op het thuisnetwerk bruikbaar is via de ingebouwde upnp- en dlna-mediaserver.

Zoals meestal bij AVM is er een telefooncentrale aanwezig, met één analoge telefonieaansluiting, een ingebouwde dect-server die tot zes draadloze telefoons ondersteunt en tot tien sip (internet)-telefoons, met elk hun eigen digitaal antwoordapparaat.

Daarnaast kan deze modemrouter smart home-stekkers van AVM en andere fabrikanten besturen, bijvoorbeeld de eerder geteste draadloze radiatorthermostaat.

 
Wifi mesh

De Fritz!Box 7590 AX functioneert verder als server of client in een draadloos AVM-meshnetwerk.

In dat wlan mesh kan men zowat alle recente AVM-routers en -adapters opnemen, bijvoorbeeld de recent geteste AVM Fritz!Repeater 1200 AX, al dien je bij oudere apparatuur wel eerst de recentste versie van het Fritz!OS-besturingssysteem te installeren.

De lange ondersteuning en dus levensduur van de apparatuur is één van de sterkste punten van AVM.

Vele AVM-routers en -repeaters die jaren geleden op de markt kwamen, kan men tot op vandaag gebruiken als mesh-client, mits je de firmware vernieuwt.

Alle informatie over de FRITZ!Box 7590 AX vind je op de website van AVM.

AVM FRITZBox 7530 AX

AVM FRITZBox 7530 AX (© AVM ; licentie: AVM )

 
Installatie

De verbindings- en inloggegevens vind je aan de onderzijde van het apparaat. Of je koppelt de router initieel direct aan je pc of switch en surft naar http://fritz.box. WPS wordt eveneens ondersteund. Ten slotte is er een nood ip-adres waarop de router altijd bereikbaar is, namelijk 169.254.1.1.

Allereerst dien je een taalkeuze te maken (ook Nederlands is van de partij). Vervolgens typ je het beheerwachtwoord dat je aan de onderzijde vindt. Daarna kies je het land. Ten slotte moet je het type dsl kiezen zoals je medegedeeld door je provider. Die stap is natuurlijk niet nodig als je een andere modem gebruikt: dan volg je in de wizard de instructies voor ‘eigen internetverbinding’.

Daarna start de configuratiewizard waarbij je achtereenvolgens de telefonie inricht (stap die je ook kan overslaan) en de wlan-instellingen regelt.

Standaard krijgen beide wifi-frequenties hetzelfde ssid; clients verbinden automatisch met het beste signaal.

Een samenvatting van alle instellingen stuurt de router optioneel naar je e-mailadres. In die e-mail vind je een registratieknop waarmee je de router eventueel registreert bij AVM en vervolgens toevoegt aan de beveiligde MyFritz!-clouddienst waarmee je hem veilig via het internet configureert en bereikt.

De router controleert nu of er een nieuwe versie is van de Fritz!OS-firmware, past die eventueel toe en is daarna gebruiksklaar.

 
Praktijk

AVM heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router te beheren en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken. Met FRITZ!App Fon verbind je smartphones via wifi met de FRITZ!Box en gebruik je ze als voip (internet)-telefoon.

Overigens past de klassiek ogende, want volledig menu- en tabgestuurde webinterface zich automatisch aan aan je browser en werkt het ook perfect op een mobiel apparaat.

Standaard zijn niet alle opties zichtbaar. Het “Advanced View” met alle opties schakel je in via het driepuntjes-menu rechtsboven in de beheerinterface.

Het Fritz!OS-besturingsysteem en zijn interface is hetzelfde op alle AVM-apparatuur (met natuurlijk alleen die onderdelen actief die het betrokken apparaat ondersteunt). Dat vereenvoudigt het beheer in omgevingen met meerdere AVM-apparaten.

Beheerinterface van de Fritz!Box 7590 AX (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de twee wifi-frequenties (2,4 en 5 GHz). We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren (om zo opstartafwijkingen uit te sluiten). We voeren met een analyse-app ook een bereiktest uit in de 2,4 GHz-frequentie op in totaal zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden. Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

De Fritz!Box 7590 AX presteert op zichzelf al goed in onze grote testomgeving en benadert op zichzelf al de prestaties en het bereik van sommige goedkopere dual-band ax-meshsystemen met verschillende modules zoals de D-Link COVR X1862/X1863.

De 7590 AX router haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 447 Mbit/s.

De maximale gemeten doorvoersnelheid in ideale omstandigheden (dicht bij de router) bedraagt 683 Mbit/s. Op de eerste etage, vrij ver van de 7590 AX, noteren we nog altijd een gemiddelde van 427 Mbit/s.

Het grote bereik van deze router wordt bevestigd in de test, waar de 7590 AX de hoogste score haalt van meer dan vijftig eerder op dezelfde manier geteste wifi-routers.

In combinatie met de eeder getest, krachtige AVM Fritz!Repeater 6000, die ook wifi-6 ondersteunt en als mesh-uitbreiding aan de 7590 AX router kan worden gekoppeld, verbeteren de prestaties op dezelfde locatie nog tot een gemiddelde van 574 Mbit/s. Op de eerste etage, ver van de router, noteren we 520 Mbit/s.

Ook het bereik verbetert nog lichtjes in combinatie met de mesh-module, die dus in grotere locaties een interessante aanvulling kan zijn op de router alleen.

 
Prijs

€ 331,-

Conclusie
De AVM Fritz!Box 7590 AX is een goed presterend, functioneel zeer uitgebreid netwerkapparaat dat verschillende functies (modem, router, telefonie, home networking, nas, mobiele toepassingen) in één gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige interface verenigt. Je betaalt er wel flink wat geld voor, waarbij het ontbreken van een 2.5G wan-poort een jammere ommissie is met het oog op toekomstige uitbreiding, zoals fiber. En die lange softwareondersteuning is nu precies een van de sterke punten van deze Duitse fabrikant.
AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Update 9 jaar geleden.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten