Vederlichte laptop voor algemeen gebruik

HP Pavilion Aero 13 (AMD) review

0
218

HP Pavilion Aero 13 (AMD)

€ 999,-
7.1

Diskidee Performance Rating

6.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.7/10

Pros

  • Good performance
  • Sleek and light
  • Excellent screen

Cons

  • Enclosure partly from plastic
  • Plastic keyboard keys
Wij testen de HP Pavilion Aero, een verderlichte 13-inch laptop voor algemeen gebruik die naar keuze verkrijgbaar is met Intel Core- of AMD Ryzen-processoren. Wij bekeken een variant met AMD Ryzen 5000 Series 5.

HP Pavilion laptops zijn er in verschillende afmetingen en uitrustingen. De Pavilion Aero is de kleinste en lichtste van de productreeks. Deze vederlichte laptop weegt rond de kilogram en is zo dun dat de USB-A-poorten bijna niet in de behuizing passen: USB-stekkers passen er alleen maar in dankzij een klepje dat je bij het insteken naar onderen duwt.

 
Kenmerken

Met nog geen kilogram gewicht kan je de HP Pavilion Aero 13 echt ultralicht noemen. Rond het 13,3-inch (33,8 cm) scherm zitten trouwens zeer dunne randen, wat resulteert in een verhouding tussen scherm en behuizing van bijna negentig procent (89,65% om precies te zijn).

De Pavilion Aero bestaat zowel met Full HD- als met 2K-schermen, met prijzen die starten aan € 699,-.

Onze testversie heeft een IPS LCD-scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een prijskaartje van € 999,-. Dit scherm heeft een hoge helderheid (400 nits) en toont honderd procent van de kleuren in de sRGB-kleurenruimte.

De behuizing is slechts 16,9 mm dun, reden waarom de twee 5 GBit/s USB-A-poorten aan de linker- en rechterkant van de behuizing een klepje hebben, dat naar beneden duwt wanneer je er een kabel insteekt.

In de behuizing vonden de ingenieurs verder nog plaats voor een 10 Gbit/s USB-C poort (USB-voeding, DisplayPort 1.4, HP opladen in slaapstand), een HDMI 2.0-aansluiting, een ronde stroomaansluiting en een 3,5 mm analoge audiopoort (hoofdtelefoon/microfoon combo).

De compacte 65 watt netvoedingsadapter laadt de 43 Wh lithium-ion polymeer accu (drie cellen) in dertig minuten tijd tot de helft bij. HP vermeldt een gemiddelde batterijlevensduur van tieneneenhalf uur.

De variant met AMD Ryzen 5000 Series-processoren is er zowel met Ryzen 5 als 7 APU’s, telkens met geïntegreerde AMD Radeon Graphics, 8 of 16 GB DDR4-3200 MHz ram (vast op de hoofdkaart gesoldeerd) en naar keuze 512 GB of 1 TB SSD’s.

Wij testten een versie met AMD Ryzen 5 5600U APU, 8 GB RAM en 512 GB SSD met na de installatie van Windows 11 nog 431 GB vrije ruimte.

HP Pavilion Aero13 (AMD)

HP Pavilion Aero13 (AMD) (© HP; licentie: HP)

 
Praktijk

De behuizing is gemaakt van een stevige, maar lichte magnesium-aluminiumlegering.

Verschillende onderdelen zijn echter van kunststof gemaakt, grotendeels uit de oceanen gerecycleerd plastic.

Dat is het geval voor de achterkant van het scherm (het schermframe is wel van metaal), de volledige bodemplaat en de daarachter gemonteerde, B&O getunede stereospeakers.

Ook de grote, comfortabel typende verlichte toetsen van het ruim bemeten toetsenbord zijn van kunststof gemaakt. Welke invloed dit heeft op de levensduur, vooral dan van de zilverkleurige bedrukking, weten we niet, maar het is iets om rekening mee te houden.

Het toetsenbord heeft volledige navigatietoetsen en aparte cursortoetsen. Ook enter- en spatietoetsen zijn voldoende groot om er heel vlot met tien vingers op te kunnen typen.

De kleine, vierkante ELAN WBF-vingeradruksensor rechts van het multitouchaanraakvlak reageerde bij ons niet altijd even vlot.

Nog een ergernis zijn de vele pop-ups die getoond worden door zowel HP-ondersteunings en garantiesoftware als voorgeïnstalleerde software zoals Dropbox, ExpressVPN, LastPass Premium en McAfee LiveSafe.

Je kan dat allemaal uitschakelen en de-installeren, maar al die reclame wekt ergernis op. Tenslotte gaat het telkens om proefversies die slechts dertig dagen gratis werken en waarvoor je daarna moet betalen.

De schermkwaliteit van het 2K-scherm is goed. De ontspiegeling en trillingsvrije werking garanderen een rustig beeld.

HP Support Assistent-software

HP Support Assistent-software bevat o.a. een onderdeel om de accu te controleren (© DTL BV; licentie: CC BY_SA)

 
Prestaties

De prestaties zijn goed, vooral in verhouding tot het prijskaartje. Alleen de eerder geteste, op veel vlakken vergelijkbare Acer Swift 3 SF314-511 (met Intel Core) doet het in onze benchmarks nog iets beter. Maar die laptop heeft wel een minder goed Full HD-scherm (wat o.a. de langere batterijlevensduur verklaart).

HP Pavilion Aero 13  (AMD Ryzen 5 5600U, 8 GB, 512 GB) Acer Swift 3 SF314-511-7793 (i7-1165G7, 16 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 614 855
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 483 918
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 5463 4598
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1728 1166
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 213,73 189,51
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 12990 18231

 

Conclusie
De HP Pavilion Aero 13 (AMD) is een zeer draagbare, goed presterende laptop voor algemeen gebruik, met een uitstekend scherm en een behoorlijke autonomie, voor een betaalbare prijs.
Gemiddelde prijs
€ 999,- voor het geteste model; modellen verkrijgbaar vanaf € 699,-.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDraagbaar 16-inch beeldscherm voor onderweg
Volgend artikelMeeneem-beeldscherm met aanraakfunctie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.