Discrete wifi-6 mesh-stekker

AVM Fritz!Repeater 1200 AX review

0
1275

AVM Fritz!Repeater 1200 AX

€ 79,-
7.1

Diskidee Performance Rating

6.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.9/10

Pros

  • Easy to install
  • Easy to use
  • Small

Cons

  • No integrated electrical socket
  • Only one ethernet port
We testen de AVM Fritz!Repeater 1200 AX, een kleine draadloze repeater met wifi-6 en wifi-mesh compatibiliteit.

De AVM Fritz!Repeater 1200 AX mesh-repeater is grotendeels identiek aan de eerder geteste AVM Fritz!Repeater 1200 mesh-repeater, maar dan met de toevoeging van de snellere draadloze standaard 802.11ax (wifi-6).

Het nieuwe model is ongeveer twintig euro duurder dan de oudere stekker, die overigens verkrijgbaar blijft.

Deze compacte stekker breidt het bereik uit van elk wifi 4/5/6-netwerk en is compatibel met zowat alle gebruikelijke draadloze routers, maar de mesh-functie werkt alleen in combinatie met AVM-routers en -adapters. Met routers van andere merken functioneert deze adapter als gewone wifi-repeater.

 
Kenmerken

De AVM Fritz!Repeater 1200 AX heeft vier interne antennes en twee wifi-zenders, in de 5 GHz frequentie (2.400 Mbit/s) en in de 2,4 GHz frequentie (600 Mbit/s). Deze repeater ondersteunt 160 MHz brede zend- en ontvangstkanalen.

Deze compacte repeater heeft dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht als de wifi-4/5 versie (namelijk ca. 80 x 80 x 37 mm en 160 g).

Het apparaatje past in elk stopcontact, met of zonder aarding. Een doorlusstopcontact zoals bijvoorbeeld de adapters van devolo die wel hebben, ontbreekt helaas.

De mesh-functie werkt alleen in combinatie met AVM-routers en -adapters. Dat zijn dezelfde apparaten die opgesomd worden in de review van de Fritz!Repeater 1200, aangevuld met de nieuwe routers en adapters die AVM na het schrijven dat artikel op de markt bracht.

AVM Fritz!Repeater 1200 AX

De Fritz!Repeater 1200 AX heeft onderaan één Gigabit LAN-poort voor computers, printers, audio-video-spelers en andere netwerkapparatuur. Die poort werkt ook als LAN-brug wanneer je ze op een router aansluit.

De repeater verbruikt volgens AVM maximaal 8,4 watt. Het opgegeven gemiddelde verbruik is ongeveer vier watt. Wij maten een gemiddelde van 3,30 watt.

AVM geeft vijf jaar garantie op het apparaat. Alle verder technische details vind je op hun website.

 
Praktijk

Ingebruikname en beheer zijn exact hetzelfde als bij alle andere recente wifi-adapters van AVM, zoals de Fritz!Repeater 1200 of Fritz!Repeater 3000.

In mesh-modus moet je in feite nooit in het beheer van de repeater zijn, want alle instellingen regel je in het webbeheer van de gekoppelde AVM-router. De repeater neemt die vervolgens naadloos over. Ik verwijs je voor details naar onze eerdere review van de Fritz!Repeater 3000.

Avm Fritz!Repeater 1200 AX beheer

Avm Fritz!Repeater 1200 AX beheer (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

De AVM Fritz!Repeater 1200 AX haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, tussen 188,5 en 268 Mbit/s, afhankelijk van de meetlocatie.

De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 235,2 Mbit/s. De prestaties in onze testomgeving zijn dus wel een beetje, maar niet dramatisch veel hoger als die van het wifi-5 model.

Conclusie
De AVM Fritz!Repeater 1200 AX is compact, eenvoudig te installeren en te gebruiken en presteert acceptabel in verhouding tot zijn prijs.
Gemiddelde prijs
€ 79,-.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKoolmonoxide bewaken met app en alarm
Volgend artikelDraagbaar 16-inch beeldscherm voor onderweg
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.