Home Hardware

Koolmonoxide bewaken met app en alarm

Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder review

0
300

Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

€ 99,-
8.4

Diskidee Rating

8.4/10

Pros

  • No hub required
  • No additional fees
  • 10-year battery life

Cons

  • Expensive
We testen de Slimme Koomonoxidemelder van Netatmo. Meldingen gebeuren op het apparaat zelf, maar ook op je smartphone. De batterij gaat tien jaar mee. Hoe gebruiksvriendelijk is deze CO-bewaker?

Netatmo is een Frans bedrijf voor smart home-producten zoals thermostaten, slimme camera’s (bijvoorbeeld de eerder door ons geteste Netatmo Presence), weerstations en beveiligingsapparatuur (bijvoorbeeld de eerder door ons geteste Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor). Sinds 2018 is het onderdeel van de Franse industriële groep Legrand.

 
Kenmerken

De elektrochemische sensor in de Slimme Koolmonoxidemelder meet constant het koolmonoxideniveau en slaat alarm wanneer dit onzichtbare gas gedetecteerd wordt. CO is vooral een potentieel probleem in ruimten met verbrandingstoestellen zoals boiler, open haard, kachel, gasfornuis.

Rook detecteert deze melder niet. Bedoeling is dat je daarnaast ook nog een rookmelder installeert, zoals de Slimme rookmelder van Netatmo, die dezelfde Home + Security app gebruikt en samen met de CO-melder verkrijgbaar is in een bundel met tien euro korting.

Specialisten raden de integratie van rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat af, omdat de ideale locatie voor de ene niet dezelfde is als die voor de andere. Rookmelders worden aan het plafond bevestigd, terwijl CO-melders tegen een muur gemonteerd worden. Rook stijgt, maar koolmonoxide vermengt zich met de lucht.

Het ingebouwde 85 dB-alarm van de Netatmo-melder klinkt even luid als een cirkelzaag of een mixer die op volle kracht draait. De melder stuurt tegelijk via zijn wifi-verbinding een waarschuwing naar je smartphone.

Een verbinding met Apple HomeKit is ook mogelijk dankzij de ingebouwde Bluetooth Low Energy-verbinding. Dan kan je via die weg de status van het apparaat controleren en de geluidstest vanaf je smartphone starten. Je kan via Siri ook vragen ‘Is er koolmonoxide in mijn huis?’, al lijkt ons dat eerder een gimmick dan een nuttige functie.

De batterij gaat tien jaar mee. Dat is tegelijk de maximale levensduur van de melder. De batterij kan je niet vervangen.

Een paar weken voor de batterij helemaal leeg is, zal een LED op de zijkant van de melder elke minuut oranje knipperen. Elke twee minuten weerklinken twee pieptonen. Op je smartphone verschijnt een melding dat de melder aan vervanging toe is.

De melder heeft een ingebouwde zelftestprocedure en controleert regelmatig zelf zijn optimale werking.

De Netatmo Home + Security-app voor Android en iOS centraliseert alle beveiligingsapparatuur van Netatmo. Behalve de CO- en rookmelders betreft het ook slimme camera’s voor binnen en buiten, slimme deur- en raamsensoren en een slimme videodeurbel.

Netatmo Slimme CO-melder

Netatmo Slimme CO-melder (© Netatmo; licentie: Netatmo)

 
Koomonoxide-blootstelling

CO ontstaat als gevolg van onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout, steenkool, bezine, stookolie, aardgas, aardolie of propaan. Bij inademing remt dit gas het vermogen van bloed in het lichaam om zuurstof te vervoeren. Dit kan potentieel dodelijk zijn.

De effecten van CO-blootstelling hangen af van de aanwezige hoeveelheid van dit onzichtbare, smaakloze en geurloze gas. In ‘deeltjes per miljoen luchtdeeltjes’ (ppm) zijn de effecten als volgt (informatie afkomstig van Netatmo):

  • 100 ppm = lichte blootstelling. Lichte hoofdpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid, griepachtige symptomen.
  • 200 ppm = gemiddelde blootstelling. Kloppende hoofdpijn, slaperigheid, verwardheid, snelle hartslag.
  • 400 ppm = hoge blootstelling. Duizeligheid, misselijkheid, gezichtsscherpte, verandering, spierzwakte. Levensgevaar na drie uur blootstelling.
  • 800 ppm = extreme blootstelling. Stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies, hersenbeschadiging, hart- en longfalen gevolgd door overlijden. Levensgevaar na twee uur blootstelling.
 
Ingebruikname

De ivoorwitte, vierkante, 1,8 cm dikke melder is niet veel groter dan een flinke mannenhand. Tegen een muur gemonteerd is het een discreet blokje, met het Netatmo-logo en een ronde muteknop in het midden. De zijkant wordt rondom in het midden onderbroken door een metalen rooster die de lucht doorlaat naar de sensor. Op de bovenste rand zitten drie LEDs: alarm (rood), storing (oranje) en geactiveerd (groen).

De montage is simpel: schroef de kleine ronde montageplaat tegen een muur met behulp van de twee meegeleverde pluggen en schroeven. Lijn de inkepingen op de melder uit met de montageplaat en draai hem rechtsom vast tot je een luide piep hoort. De LEDs op de bovenkant lichten ook eventjes op.

Je monteert de melder tegen een wand, waarbij je het apparaat maximaal op anderhalve meter hoogte plaatst. Ook bewaar je een afstand van minstens twee meter (vier is beter) van kooktoestellen en één meter van deuren, vensters, koelings- of verwarmingstoestellen en ventilatieopeningen.

Controleer met je smartphone dat het wifisignaal op de beoogde montageplek sterk genoeg is. De CO-detectie werkt ook zonder wifisignaal, maar dan krijg je alleen een melding op het apparaat zelf, niet op je smartphone.

Download of open de Netatmo Home + Security app, creëer of login bij een account, kies ‘Installeer’ en tik de Slimme koolmonoxidemelder aan in de getoonde productenlijst. Tik op ‘Beginnen’ en geef de app de gevraagde locatietoegang.

Scan vervolgens de QR-code die je achterop de snelhandleiding en op het apparaat vindt. Als het goed is, vindt de app de melder binnen de minuut. Typ het wifiwachtwoord en tik op ‘Valideren’. Geef de melder eventueel een unieke naam.

De initiële installatie gebeurt via de Bluetooth-verbinding van je smartphone; je dient dus in de buurt van de melder te blijven tot de wificonfiguratie voltooid is.

Netatmo CO-melder in de Security app

Netatmo CO-melder in de Security app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Praktijk

De installatie lukte probleemloos zoals beschreven in de handleiding. We dienden wel via de app de firmware te updaten, omdat de app een foutieve wifiverbinding meldde, terwijl die verbinding in de praktijk wel perfect werkte.

De app werkt in het Nederlands, maar sommige schermen zijn (nog) niet vertaald en worden in het Engels getoond.

Gebruik je meerdere van deze CO-melders dan zijn ze onderling niet verbonden. De app ondersteunt wel een onbeperkt aantal melders. Maar als de ene melder CO detecteert, zal die alleen zelf alarmeren en een melding naar de smartphone sturen; het alarm van eventueel andere aanwezige CO-melders gaat echter niet af. In een (zeer) grote woning kan de afwezigheid van een onderlinge connectie een nadeel zijn als men niet constant zijn smartphone bij zich heeft.

De CO-melder voert zelfstandig jaarlijks een geluidstest en maandelijks een wifiverbindingstest uit. Zijn er problemen dat krijg je een melding via de app.

De groene led op het apparaat zelf knippert verder elke minuut heel kort om de juiste werking van de melder aan te geven.

Conclusie
Een CO-melder verhoogt de veiligheid in ruimten met verbrandingstoestellen. De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder gaat tien jaar mee, is gecertificeerd door een Franse overheidsinstelling en is permanent via wifi verbonden met je smartphone. De installatie is eenvoudig. Eens geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar. In vergelijking met niet-verbonden CO-melders, die vaak vijftig euro of meer kosten, vinden we de prijs redelijk.
Foto van Netatmo
Website: Netatmo
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.