Home Audio / Video

Entertainment-tablet en draagbaar hdmi-scherm

Lenovo Yoga Tab 13 review

0

Lenovo Yoga Tab 13

€ 699 ,-
8.3

Diskidee Rating

8.3/10

Pros

  • Good performance
  • Also a portable 2K-monitor
  • Integrated kickstand

Cons

  • Expensive
We testen de Lenovo Yoga Tab 13, een snelle entertainment-tablet met geïntegreerde standaard en een micro-hdmi poort. Het is tegelijk een draagbare monitor voor onderweg. Hoe goed functioneert dat?

Draagbare of portable monitoren laten toe om je laptop op verplaatsing uit te breiden met een tweede scherm, om zo een draagbaar werkstation te creëren. De Lenovo Yoga Tab 13 is op de eerste plaats een Android-tablet, maar werkt dankzij de micro-hdmipoort met hdcp 1.4-ondersteuning ook als tweede monitor voor onderweg.

Dankzij de 2K-resolutie is deze portable 13-inch monitor annex tablet zelfs gedetailleerder dan het ingebouwde scherm van de meeste laptops. Schaf je de optionele pen aan, dan is het apparaat ook bruikbaar als schets- en schrijftablet met Windows.

 
Kenmerken

De Lenovo Yoga Tab 13 draait Android 11 en is voorzien van een recente, snelle octacore Qualcomm-chipset (Snapdragon 879 met Adreno 650 GPU). De versie die wij testten heeft 8 GB RAM en 128 GB ROM, met nog 111 GB vrije ruimte voor eigen gebruik. Er is ook een iets duurdere 256 GB-variant.

Het 13-inch, 60 Hz TFT LTPS LCD-scherm heeft een resolutie van 1350 x 2547 pixels (196 ppi) een ingebouwde digitizer, bruikbaar met de apart verkrijgbare Lenovo Precision Pen 2.

Dankzij de ingebouwde standaard kan je de tablet rechtop zetten of aan een haak ophangen.

De kickstand klapt volledig dicht in het chassis, maar dan nog blijft er onderaan een flinke ronde uitstulping over waarin de vier door JBL getunede speakers gemonteerd zijn.

De usb-c poort vind je rechts aan de zijkant van die uitstulping, terwijl de micro-hdmipoort zicht aan de linkerzijkant bevindt.

Een 3,5mm analoge audiopoort ontbreekt, maar Lenovo levert wel een usb-c naar 3,5mm converter meer.

Visueel zijn deze poorten niet gemakkelijk te onderscheiden, ook al door het pikzwarte design van deze tablet, die achteraan afgewerkt is met zwarte, zacht aanvoelende alcantara. Er is wel een opschrift dat het type van de poort vermeldt, maar ook dat is zwart, zodat het bijna niet te lezen is. Het is dus opletten geblazen dat je niet de foute kabel in de verkeerde poort forceert.

Alle informatie over de Lenovo Yoga Tab 13 vind je op de Lenovo-website.

Lenovo Yoga Tab 13

Lenovo Yoga Tab 13 (© Lenovo ; licentie: Lenovo )

 
Praktijk

Deze tablet werkt zowel handig staand, hangend als op je schoot liggend. Het tabletgedeelte is zelf maar 6,2 mm dik; de kleine balk aan de onderkant met daarin de luidsprekers en de kickstand is 24,9 mm dik.

Gebruik je de tablet liggend dan zorgt het balkje ervoor dat het scherm in een kleine, ergonomisch verantwoorde hellingsgraad op je schoot  of op een oppervlak ligt. Daarbij stralen de luidsprekers dan ook naar voor.

Gebruik je hem als hdmi-monitor dan positioneer je het scherm naadloos schuin tussen nul en negentig graden. Een micro-hdmi kabel wordt standaard meegeleverd.

Er is geen osd-menu om het scherm bij te regelen; het enige wat je op de monitor zelf kan wijzigen is de helderheid.

Daarvoor tik je kort op het scherm, waarna onderaan een balk verschijnt met de helderheidsknop en een knop om de beeldverhouding te wijzigen tussen 16:9 en 16:10. De balk toont ook informatie over de accutoestand.

Hoewel het scherm aanraakgevoelig is, werkt de aanraakfunctie niet onder Windows of een ander besturingssysteem. Lenovo voorziet hiervoor helaas geen drivers. Wat wél werkt, is de digitizer, dus als je de optionele Lenovo Precision Pen 2 (€ 59,-) met 4.096 drukniveaus aanschaft, kan je de Yoga Tab 13 onder Windows gebruiken als teken- en schrijftablet. Omdat de pen bij ons testexemplaar ontbrak, hebben we dit niet kunnen testen.

Het hdmi-geluid regel je met de geluidsknop van de tablet rechts opzij.

De 10200 mAh-accu houdt het volgens Lenovo ongeveer twaalf uur uit in de Google Power Load Test-tool. Gebruik je de tablet als portable monitor dan kan je eventueel de usb-c voeding insteken voor een onbeperkte gebruiksduur. Lenovo levert een 30 watt-snellaadvoeding mee.

Veeg je vanaf het tabletstartscherm naar rechts, dan verschint de Entertainment Space, met toegang tot films, video’s, tv-programma’s, games, boeken en audio. Log je in met je abonnementsgegevens dan wordt al je ‘content’ hier getoond. Dit is dezelfde functionaliteit die je ook terugvindt bij Google TV. De Yoga Tab 13 is gecertificeerd om Netflix in HD te streamen.

 
Prestaties

In de Futuremark 3DMark- en PcMark-tabletbenchmarks gooit de Yoga Tab 13 hoge ogen. Grafisch is het zelfs de snelste tablet die we al hebben getest, nipt sneller dan de vorige recordhouder, de Samsung Galaxy Tab S7+.

In de PcMark Work-benchmarks is de Lenovo Tab 13 dan weer een tikje trager, maar in de opslagbenchmarks presteert hij beter. Dit is alleszins een van de snellere Android-tablet van het moment.

De accu houdt het in de PcMark Battery Life benchmark bijna dertien uur uit, wat voor het prestatieniveau een uitstekende score is.

Conclusie
De Lenovo Yoga Tab 13 presteert uitstekend, heeft een lange batterijduur en is bruikbaar als hdmi-beeldscherm. De prijs voor al dit moois is wel aan de stevige kant.
Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Update 4 jaar geleden.

Mobiele versie afsluiten