Open fit volledig draadloze oordoppen met anc

0
159

Huawei FreeBuds 4

€ 149,-
7.4

Diskidee Performance Rating

7.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.1/10

Pros

  • Good audio quality
  • Light and comfortable
  • Multipoint connections

Cons

  • Limited Apple support
We testen de Huawei FreeBuds 4, echt draadloze oordoppen met een ‘open-fit’ ontwerp en actieve ruisonderdrukking. Maar hoe goed klinken ze?

De Huawei FreeBuds 4 zijn, logisch, de opvolger van de FreeBuds 3 uit 2019. Ze hebben een gelijkaardig ‘open-fit’ ontwerp, à la Apple AirPods Pro, waar ze uiterlijk sterk op lijken, net zoals overigens de eerder geteste, goedkopere Huawei FreeBuds 4i.

 
Open-fit ontwerp

In tegenstelling daarmee zitten de doppen hier zonder extra bescherming van verwisselbare silicone tippen vast in de gehoorgang. De dubbel uitgevoerde microfoons bevinden zich in het staafje dat naar onderen gericht uit de oorschelp hangt.

De doppen zijn iets groter, omwille van de grotere 14 mm drivers in de FreeBuds 4, waar de 4i drivers van tien mm heeft, maar ook opdat ze vaster in de gehoorhang vastgezet kunnen worden.

Open-fit heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is een minder drukkend gevoel, plus geen noodzaak aan silicone tippen waar sommige gebruikers allergisch op reageren (al kan men de tippen ook van andere materialen, zoals schuim, vervaardigen).

Het belangrijkste nadeel is dat de doppen gemakkelijker uitvallen, vooral bij gebruikers die niet de ‘standaard’ gehoorgang hebben van de grootste gemene deler gebruikers waarmee de designer noodzakelijker wijze rekening houdt.

De FreeBuds 4 bleven bij ons stabieler zitten dan de FreeBuds 3, maar dit alleen op voorwaarde dat we goed opletten van ze juist in te brengen. Ietwat slordig ingebracht, hebben ze de neiging om bij onverwachte bewegingen toch uit te vallen. De FreeBuds 4i zitten in de opzicht stabieler, maar ze drukken ook sterker op de gehoorhang en voelen daardoor minder comfortabel aan.

Correct inbrengen is ook belangrijk voor een optimale geluidskwaliteit en goede werking van de automatische ruisonderdrukking.

 
Kenmerken

De FreeBuds 4 zijn verkrijgbaar in zilver of wit. Elke dop weegt slechts 4,1 g. De accu gaat gemiddeld slechts 2,5 uur mee bij gebruik van de automatische ruisonderdrukking. Schakel je die uit dan bedraagt de autonomie vier uur. Dat is veel minder dan bij de FreeBuds 4i, maar vergelijkbaar met de oudere FreeBuds 3. In vergelijking met echt draadloze anc-doppen van andere bekende fabrikanten is de autonomie echter eerder aan de (te) lage kant.

De onderkant van elk staafje heeft een metalen laadpunt waarmee je ze in het laaddoosje oplaadt. Het laaddoosje heeft de vormgeving van een gladde platte eivormige kei zoals je die soms in een rivier vindt. (De AirPods hebben een rechthoekig laaddoosje, tot daar het verschil.)

Het laaddoosje laadt zelf op met een meegeleverde usb-c kabel en kan de doppen op zijn beurt zelfstandig vier à vijf keer opladen, afhankelijk van hoe vaak je de anc-functie gebruikt. Vijftien minuten laden levert anderhalf uur luistertijd (zonder anc) op.

In tegenstelling tot de FreeBuds 3 zijn de FreeBuds 4 spatwaterbestendig volgens de IPX4 norm.

Nog een nieuwigheid is de ondersteuning van Bluetooth-multipointverbindingen: je verbindt deze doppen tegelijk met twee draadloze apparaten. In de bijbehorende Huawei AI Life app schakel je tussen twee actieve verbindingen uit een lijst van maximum acht onthouden connecties.

Huawei FreeBuds 4

Huawei FreeBuds 4 (© Huawei ; licentie: Huawei )

 
Specificaties
Product Huawei FreeBuds 4
Gewicht 4,1 g x 2 (53 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met anc
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.2, tien meter bereik
Aantal verbindingen Twee tegelijkertijd (‘multipoint’)
Bluetooth-profielen geen informatie
Codecs AAC, SBC
Frequentiebereik 20 Hz – 40.000 Hz
Aantal microfoons 2 x 2
Maximale luisterautonomie 4 uren zonder en 2,5 uren met ANC (maximaal)
Maximale spraakautonomie indien draadloos geen informatie
Laadtijd 60 m (anderhalf uur luistertijd na vijftien minuten laden)
Extra autonomie via laaddoosje 12 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Nee, open-fit ontwerp
Waterbestendigheid Ja, IPX4
Eigen volumeregeling? Ja
Andere controles Ja
Controle via slimme sensoren Ja, uitnemen pauzeert audio
Open luistermodus Ja
Software Huawei Ai Life voor Android en iOS (beperkte functionaliteit bij iOS)
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C
Andere mogelijkheden Lage latentie voor gaming bij Huawei EMUI 11  (150 ms) en HarmonyOS (90 ms) smartphones en tablets; pop-up koppelen bij openen laaddoos in combinatie met recente EMUI 10 Huawei smartphones en -watches; zoekfunctie voor de doppen in de app; twee kleuren: zilver, wit
 
Praktijk

De zijkanten van de doppen zijn aanraakgevoelig. Sommige functies, zoals dubbeltikken als er een oproep is om die te beantwoorden/beëindigen, zijn vast.

Andere, zoals dubbeltikken bij audio, kan je zelf apart definiëren voor de linker- en rechterdop in de AI Life app. Ingedrukt houden schakelt altijd de geluidsonderdrukking in of uit, behalve bij een oproep, wanneer ze de oproep beëindigt. Omhoog/omlaag vergen past het volume aan. Dit werkt allemaal vlot en probleemloos.

huawei_ailifeapp (3)

De werking van de aanraakgevoelige zijkanten van de FreeBuds 4 pas je gedeeltelijk aan met behulp van de AI Life app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

In de app kan je de geluidsondrukking configureren op twee sterktes: ‘gezellig’, zodat er meer omgevingsgeluid binnenkomt, of ‘algemeen’, het sterkste effect. De ruisonderdrukking werkt beter dan bij de FreeBuds 4i, maar slaagt er zoals bij de meeste oordoppen niet in om lage bromgeluiden en motorgeluiden volledig te onderdrukken.

De grotere drivers in vergelijking met de 4i leveren een iets beter geluid, ietwat voller en met natuurgetrouwere bassen, die je met behulp van de app eventueel verder versterkt, al bevat AI Life geen volwaardige equalizer, alleen functies om de lage en hoge tonen te versterken.

Conclusie
De Huawei FreeBuds 4 klinken goed en zien er mooi uit. De actieve ruisonderdrukking werkt zo goed als je van oordoppen kan verwachten, maar bijvoorbeeld het lawaai van vliegtuigmotoren zul je er wel nog mee horen. Dat je ze tegelijk met twee apparaten kan verbinden is een pluspunt, maar de lage acculevensduur is dan weer een minpunt.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBuiten-bewakingscamera met zeer hoge resolutie
Volgend artikelEcht draadloze oordoppen met game-modus
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.