Verbonden sportbandje met gezondheidsbewaking

Oppo Band review

0
1085

Oppo Band

€ 59,-
6.5

Diskidee Performance Rating

5.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.4/10

Pros

  • Light and comfortable
  • Long battery life
  • Fairly reliable sports tracking (when worn correct)

Cons

  • No physical buttons
  • Cumbersome charge system
  • No built-in GPS sensor
We testen de Oppo Band, een lichte, kleine fitnesstracker met hartslag- en slaapbewaking. Hoe presteert deze goedkope sportband?

De Oppo Band heeft twaalf fitness- en sportmodussen en drie gezondheidsbewakingsfuncties. Daarnaast functioneert deze lichte en goedkope fitnesstracker ook als wekker, timer en stopwatch, kan je er berichten van je smartphone mee bekijken en de camera- en muziekspeler van je gsm bedienen.

 
Kenmerken

Samen met de meegeleverde flexibele, verwisselbare sportband weegt de ca. 1,2 cm hoge, 4 cm lange en 1,8 cm brede Oppo Band slechts 23 g. Je merkt nauwelijks dat je hem om je pols hebt, waarbij je trouwens kan kiezen tussen de linker- en rechterpols.

Kloppend hart van deze fitness tracker is een Ambiq Apollo3 ARM Cortex-M4F MCU. Het besturingssysteem is gebaseerd op Oppo’s ColorOS 7.1, gebaseerd op Android.

Om de tracker via Bluetooth 5.0 met je telefoon te verbinden en alles te bedienen heb je de Oppo HeyTap Health app nodig, beschikbaar voor Android 6.0 en iOS 12.0 en later.

De tracker zelf bedien je via het aanraakgevoelige 1,1-inch (2,8 cm) 291 ppi Amoled-scherm. Op het heldere scherm passen maximaal vijftig tekens, bijvoorbeeld om telefoonberichtjes weer te geven en statusboodschappen te tonen.

Fysieke bedieningsknoppen ontbreken. Je kan de Oppo Band via het bedieningsmenu uitschakelen (bijvoorbeeld als je hem een tijd niet gebruikt), maar inschakelen is alleen mogelijk door de module uit de sportband te halen en in het meegeleverde USB-A laadstation (met twee Pogo laadpins) te duwen, dat je vervolgens in een USB-lader of -poort steekt.

Er is geen fysieke ‘stroomknop’. Zodra de module stroom van het laadstation krijgt, schakelt ze zichzelf weer in.

De module in en uit de sportband en in en uit het laadstation halen, vergt enige oefening, maar als je het enkele keren gedaan hebt, is het niet zo moeilijk. Het is wel ietwat onhandig.

Gelukkig hoef je dit niet al te vaak te doen: gemiddeld houdt deze tracker het zes à twaalf dagen uit op een volledige opgeladen accu, afhankelijk van hoe intensief je de functies gebruikt. Gebruik je de permanente slaapbewaking niet, dan is twaalf dagen haalbaar; gebruik je die wel dan is de autonomie eerder zes dagen, of nog iets minder wanneer je ook de continue SpO2-monitoring (zuurstofverzadiging) inschakelt.

De Oppo Band heeft een versnellingssensor, een optische hartslagsensor en een optische zuurstofverzadigingsensor. Andere sensoren zoals een ingebouwde GPS ontbreken.

Deze fitness tracker is bestand tegen onderdompeling in water tot 5 ATM. Je kan er dus mee douchen en zwemmen, maar niet mee duiken.

Alle informatie over de Oppo Band vind je op de website van de fabrikant.

Oppo Band

Oppo Band (© Oppo; licentie: Oppo)

 
Specificaties
Oppo Band (0B1981)
Kleur Zwart of beige
Material Kunststof en 2,5D krastbestendig glas
Afmetingen & Gewicht 17,6 x 40,4 x 11,95 mm, 10,3 g (23 g met bandje)
Scherm 1,1” (2,8 cm)126 x 294 px AMOLED, aanraakscherm, 100% DCI-P3 kleurengamma, maximaal 50 weergegeven tekens, glazen beschermlaag
Batterij 100 mAh Li-ion, tot twaalf dagen levens duur

Pogo pin laden via klein USB-A laadstation (zeer korte USB-kabel)

AP Ambiq Apollo3 ARM Cortex-M4F MCU
OS Color OS 7.1 gebaseerd (HeyTap Health App nodig)
Geheugen 1 MB ROM, 16 MB opslag, 386 MB RAM
Connectiviteit Bluetooth v5.0
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Optische hartslagsensor, Optische SpO2 sensor
Waterdichtheid 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android: Android 6.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig; iOS 12.0 of hoger (beperkte ondersteuning)
 
Praktijk

De HeyTap Health App vereist een gebruikersaccount bij Oppo. De gevraagde gegevens beperken zich tot je land, e-mailadres, geslacht, lengte en gewicht. De app eist voor een goede werking ook dat je een aantal toestemmingen geeft, zoals het permanente gebruik van de gps van de smartphone, toegang tot meldingen en telefoonfuncties en het delen van gegevens met Google Fit.

Tijdens de installatie word je ook gevraagd of je de tracker om je linker- dan wel je rechterpols draagt. De ingebruikname is op enkele minuten gefikst en verloopt heel gebruiksvriendelijk.

Tik eenmaal op het scherm om de gekozen wijzerplaat te tonen (keuze uit veertig verschillende wijzerplaten, waarvan er maximaal vijf tegelijk op de Band zelf bewaard worden); tik tweemaal voor een samenvatting van de status- en gezondheidsgegevens (stappen, hartslag, accuniveau, datum, verbindingsstatus); veeg naar beneden voor meldingen; naar boven om te schakele tussen apps; naar rechts om terug te gaan; of bedek de wijzerplaat met je hand om ze uit te schakelen.

Bij de wijzerplaten is er ook een waaraan je een zelfgekozen foto als achtergrond kan toevoegen.

Dat is allemaal redelijk zelfverklarend. De krasbestendige glazen beschermplaat blijkt wel zeer gevoelig voor vingerafdrukken en staat snel vol met vettige vegen.

Het scherm is standaard ingesteld op twintig procent helderheid, voldoende voor gebruik binnenshuis of buiten tijdens bewolkte dagen.

De Oppo Band heeft geen ingebouwde lichtsensor, dus een hogere schermhelderheid bij bijvoorbeeld fel zonlicht dien je manueel via de instellingen te activeren. Op de hoogste stand is het scherm zeer helder en afleesbaar bij fel zonlicht. Maar dan loopt de accu natuurlijk sneller leeg.

De Oppo Band heeft evenmin een eigen GPS-sensor. De tracker gebruikt die van de verbonden smartphone om trainingen op een Google Maps-kaart te tonen in de HeyTap Health app. De app dient daarvoor wel permanent toegang te hebben tot de GPS. Zonder permanente toegang tot de gps of als je je smartphone tijdens de training niet bij je draagt, houdt de tracker wel fitnessstatistieken, maar geen kaartgegevens bij.

De statistieken die de Oppo Band bijhoudt, komen goed overeen met die van andere geteste trackers zoals de Fitbit Sense, waarvan de review later op Diskidee verschijnt, of van eerder geteste smartwatches zoals de Huawei Watch GT 2 Pro. De statistieken verschillen niet meer dan enkele percenten.

Oppo Heytab Health app hoofdscherm

Oppo Heytab Health app hoofdscherm (© DLT BV; licentie: CC BY-SA)

 
Slaapbewaking

De slaapbewaking is eveneens grotendeels vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld het slimme Huawei polshorloge. De Oppo Band toont de totale slaapduur, ingedeeld in periodes voor diepe en lichte slaap en onderbrekingen. REM-slaap kan deze tracker in tegenstelling tot die van Huawei echter niet meten.

Bij elke fase wordt telkens een beoordeling geplaatst, zoals ‘normaal’, ‘overmatig’ of ‘laat’. In combinatie met een permanente Sp02 meting toont de Heytap Health ook een algemene slaapbeoordeling met een cijfer op honderd punten. De app houdt de slaapstatistieken dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks bij en toont voor al die periodes gemiddelds voor de belangrijkste criteria.

Ook hier verschillen de metingen lichtjes tussen de verschillende trackers, maar bijvoorbeeld de gedetecteerde tijdsduur verschilt hoogstens enkele minuten. De fasedetectie en slaapbeoordeling verschilt méér, maar elke tracker gebruikt een eigen beoordelingsmethode (Oppo geeft over de zijne overigens geen verdere informatie).

Slaapbeoordeling door Oppo Band

Slaapbeoordeling door Oppo Band (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het is maar de vraag wat de waarde is van dit soort metingen. Je kan er eventueel ademhalingsproblemen (indicatie voor apneu) mee vaststellen, maar dat is het een beetje. Een slechte slaper heeft heus geen tracker of slim horloge nodig om te weten dat er iets schort aan de nachtrust. Suggesties die de tracker geeft zoals ‘ga tijdig slapen’, of ‘drink niet te veel’ kan je zelf ook wel verzinnen…

Conclusie
De Oppo Band is klein, licht en goedkoop en biedt toch heel wat functies, met een behoorlijk goede fitness tracking, permanente zuurstofverzadiging- en hartslagmetingen en een uitgebreide slaapbeoordeling. Het scherm is klein en de tracker is alleen via dat scherm te bedienen. Schakel je hem uit, dan kan je hem alleen weer inschakelen door de module uit de sportband te halen en in het laadstation te steken: dat is ietwat omslachtig. Je hebt ook een aparte gezondheidsapp van Oppo op je smartphone nodig om deze tracker te kunnen gebruiken. De verzamelde gegevens kunnen overigens worden gedeeld met Google Fit.
Foto van Oppo
Website: Oppo
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelForse smartphone met krachtige accu en lader
Volgend artikelStevige laptop met antibateriële behuizing
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.