Volledig draadloze oordoppen met multipoint

JBL LivePro+ TWS oordoppen review

0
489

JBL LivePro+ TWS

€ 145,-
8.2

Diskidee Performance Rating

8.2/10

Pros

  • Good audio quality
  • High comfort
  • Multipoint connection

Cons

  • No hi-res audio
We testen de JBL LivePro+ TWS echt draadloze oordoppen met automatische ruisonderdrukking en de mogelijkheid om ze met twee apparaten tegelijk te verbinden. Maar hoe klinken ze?

De JBL LivePro+ TWS volledig draadloze oortjes met automatische ruisonderdrukking bestaan in zwarte, beige, roze en witte uitvoeringen.

 
Kenmerken

Het zijn doppen in een omgekeerde L-vorm, met microfoons verwerkt in staafjes die naar onderen gericht uit je oorschelpen hangen en ronde oorstukken die je in de gehoorgang vastdraait met op het uiteinde verwisselbare silicone beschermtippen, waarvan er vijf verschillende maten worden meegeleverd.

De middelste maat is al gemonteerd. De (Nederlandstalige) JBL My Headphones-app heeft een wizard die je helpt om de tippen met de beste pasvorm te vinden.

De meeste volledig draadloze oordoppen onthouden de acht recentste Bluetooth-verbindingen, maar kan je maar met één apparaat tegelijk gebruiken. De LivePro+ TWS werken echter met twee apparaten tegelijk in een Bluetooth-multipoint verbinding. Je kan ze dus tegelijk connecteren met bijvoorbeeld je smartphone en je laptop.

Elke dop weegt slechts 5 g en wanneer je ze in het harde, kleine laaddoosje met je meeneemt, weegt het geheel maar 59 g.

De doppen hebben, wanneer ze volledig opgeladen zijn, een luistertijd van zes uur met en zeven uur zonder ANC. Het laaddoosje geeft achttien uur extra luistertijd zonder en eenentwintig uur bijkomende autonomie met de automatische ruisonderdrukking.

Volledig laden duurt twee uur, maar tien minuten laden volstaat voor één uur luistertijd.

Nieuwe firmware wordt naar keuze op de achtergrond toegepast, waarbij je de oortjes kan blijven gebruiken, of direct en tweemaal sneller als je de oortjes tijdelijk niet gebruikt. In dat geval duurt de vernieuwingsprocedure slechts een tweetal minuten.

 
Specificaties
Product JBL LivePro+ TWS (JBLLIVEPROPTWSBEG of -BLK)
Gewicht 5 g x 2 (59 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen met ANC
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.0, 10 meter bereik
Aantal verbindingen acht apparaten onthouden, twee tegelijkertijd (multipoint)
Bluetooth-profielen A2DP, AVRCP, HFP
Codecs AAC, SBC
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 3
Maximale luisterautonomie 7 uren (6 uren met ANC)
Maximale spraakautonomie geen informatie
Laadtijd 120 m (5 min laden voor 1 uur luistertijd)
Extra autonomie via laaddoosje 21 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja (vijf maten meegeleverd)
Waterbestendigheid Ja, IPX4 (spatwaterdicht)
Eigen volumeregeling? Ja
Andere controles Ja, media- en telefooncontrole, activeren spraakassistent (functies zelf toe te wijzen via app)
Controle via slimme sensoren Ja, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodus Ja
Software JBL My Headphones app voor Android en iOS
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, extra verwisselbare silicone adapters in vijf verschillende maten
Andere mogelijkheden schakelen automatisch uit na in de app instelbare periode

Alle informatie over de LivePro+ TWS oordoppen vind je op de JBL-website.

JBL LIVE PRO+ TWS BEIGE

JBL LIVE PRO+ TWS BEIGE (© Harman; licentie: Harman)

 
Praktijk

De passieve ruisonderdrukking is op zichzelf al goed, mits je de juiste oortippen monteert en de doppen met een halve draaiende beweging vastzet in de gehoorgang.

De automatische ruisonderdrukking verhoogt dit nog, al is het effect uiteraard niet zo sterk als bij over-het-oor koptelefoons met ANC. Vooral lage bromgeluiden en motorgeluiden blijven hoorbaar, al worden ze wel wat verzacht.

De open luistermodus of ‘ambient mode’ zoals JBL het in de app noemt en die het omgevingsgeluid via de microfoons binnenlaat, heeft meer dan bij andere oordoppen met dezelfde functie een negatief effect op de muziekkwaliteit.

Die is bij normaal gebruik goed, dit ondanks het ontbreken van ondersteuning voor hires muziekcodecs zoals aptX of LDAC. Hoge en middentonen worden meer benadrukt dan bassen, maar zelfs bij een neutrale eq-instelling zijn de lage tonen redelijk in evenwicht met de rest van het geluid.

Ondanks hun lage gewicht blijven de doppen goed in de gehoorgangen zitten. Ze dragen zeer comfortabel, zelfs in die mate dat je na een tijdje vergeet dat je ze inhebt.

De zijkanten zijn aanraakgevoelig en hebben standaardfuncties waarmee je onder andere de anc- en ambient-modus regelt, muziek pauzeert of de stemassistent van je smartphone activeert. In de app kan je die functies naar hartelust zelf wijzigen; ook het volume kan je op die manier desgewenst bijregelen door op de zijkanten van de doppen te drukken.

jbl_myheadphonesapp (4)

JBL My Headphones app (zoekfunctie) (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

In de app is er een functie om de doppen terug te vinden; als je tikt op het pictogram van de linker en of rechterdop geven die een luide pieptoon. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je deze functie gebruikt wanneer je ze draagt; de app waarschuwt daar terecht voor.

Conclusie
De JBL LivePro+ TWS oordoppen dragen zeer comfortabel en leveren een goede audiokwaliteit voor een scherpe prijs.
Foto van JBL
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSmartphone die ook werkt als pc
Volgend artikelForse smartphone met krachtige accu en lader
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.