Home Hardware

Smartphone die ook werkt als pc

Motorola moto g100 5g smartphone review

0
465

Motorola moto g100 5g

€ 464,-
7.7

Diskidee Performance Rating

8.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.6/10

Pros

  • Fast
  • Desktop dock
  • Functions as computer

Cons

  • Relatively bulky
We testen de Lenovo moto g100, een Android 11-smartphone met Ready For-platform. Je kan op groot scherm mobiele games spelen, videogesprekken voeren of apps gebruiken zoals bij een desktop-pc. Een desktop-standaard met HDMI-kabel is meegeleverd. Toetsenbord en muis zorg je zelf voor. Maar hoe goed functioneert dat allemaal?

De moto G-serie is Lenovo’s productserie van smartphones uit de middenklasse, met hier en daar een model dat trekjes heeft van modellen uit de hogere klasse.

Dat geldt zeker voor de moto g100, met zijn krachtige Qualcomm-processor (weliswaar een model dat intussen twee jaar oud is), zware 5000 mAh-accu en verbeterd camerasysteem met meerdere sensoren.

De gebruikte Snapdragon 870 5G mobile platform soc zou je kunnen omschrijven als een ‘light’-versie van de 888 soc die je terugvindt in veel duurdere high-end Android-smartphones zoals de Samsung Galaxy S21 en OnePlus 9.

Processor, geheugen en opslagruimte zijn voldoende performant om de Android-desktopmodus te draaien. Die was al aanwezig in Android 10 (maar alleen als ‘developer’-optie), is verbeterd in Android 11 en zal nog functioneler zijn in Android 12. Maar je vond die modus tot nu toe alleen bij duurdere smartphones.

 
Ready For

De meeste fabrikanten geven aan de desktopmodus een eigen invulling en naam. Denk aan Samsung Dex en Huawei Easy Projection.

De moto g100 is een van de weinige ‘midrange’-smartphones gebruik maakt van een groot scherm (computermonitor of tv). Bij Motorola heet deze mogelijkheid Ready For.

Motorola gaat nog een stap verder dan de concurrentie door de moto g100 standaard te bundelen met een aanpasbare ‘Ready For Adjustable dock’ met geïntegreerde ventilator om de smartphone koel te houden tijdens intensieve taken. Ook een HDMI-adapter wordt meegeleverd.

Andere fabrikanten hebben dergelijke docks ook, maar verplichten je niet om die samen met de smartphone te kopen.

De g100 is niet te koop zonder de dock, waardoor zijn aankoopprijs enkele tientallen euro’s hoger ligt dan wanneer je hem los zou kunnen kopen.

Het Motorola dock is momenteel jammer genoeg op zijn beurt niet apart verkrijgbaar, hoewel het bruikbaar is met bijna alle smartphones die de Android desktop-modus ondersteunen. Een oudere Huawei P20 Pro functioneerde er bijvoorbeeld probleemloos in. Motorola meldt zelf dat zijn moto edge s en edge+ smartphones ook compatibel zijn met dit dock.

 
Vier modellen

Motorola heeft overigens vier moto g100 ‘modellen’, al zijn dit eerder bundels, die in adviesprijs variëren van € 549,- (smartphone met dock en kabel) tot € 678,- (‘Ultimate’-model met twee jaar extra garantie, de dock en kabel en Lenovo True Wireless In-Ear Headphones).

Kijken we naar reële marktprijzen dan kan je de standaardversie, dus die met smartphone, dock en kabel, kopen voor een gemiddelde straatprijs van € 478,-, nog binnen de categorie van middenklasse-smartphones.

Motorola moto g100 met Ready for dock

Motorola moto g100 met Ready for dock (© Lenovo; licentie: Lenovo)

 
De g100 als smartphone

Voor we het hebben over de desktopmodus, moeten we de g100 eerst als smartphone beoordelen.

Inzake prestaties, zowel algemeen als grafisch, doet deze gsm niet onder voor de actuele topmodellen die vaak twee keer of meer zo duur zijn.

Opvallend zijn de uitstekende prestaties van het vaste flash-geheugen, waarop vlak na de ingebruikname nog 109 GB vrije ruimte aanwezig is.

Ook de accu doet het met bijna dertien uur autonomie goed in de PCMark for Android Work 3.0 Battery benchmark. De grote batterij volledig opladen duurt ongeveer anderhalf uur met de 20W TurboPower lader (ook de dock ondersteunt 20W snelladen).

De opslagruimte breid je verder uit met een microsd-geheugenkaartje van maximaal 1 TB, te steken in één van beide sim-sleuven (dus het is ofwel duo-sim gebruik, ofwel gebruik met één sim en met geheugenuitbreiding).

 
Compromissen

Maar voor de relatief lage prijs zijn compromissen natuurlijk onvermijdelijk. Het 6,7-inch scherm is een weliswaar 90 Hz langwerpig (21:9) LCD-scherm met een scherpte van 409 ppi, maar geen helderder en kleurrijker Amoled-scherm.

Het is ook beschermd door een oudere generatie Corning Gorilla Glass 3, wel extra behandeld met een ‘coating’ die vingerafdrukken afstoot.

De achterkant van de telefoon is gemaakt van kunststof. De vingerafdruksensor zit niet onder het glas, maar aan de zijkant en werkt tegelijk als standby en stroomknop.

Gezichtsherkenning is gelukkig ook van de partij, en werkt dankzij de dubbele camera aan de voorkant behoorlijk goed.

Omwille van de grote accu, het type scherm en andere onderdelen is dit een behoorlijk forse smartphone, met een dikte van 9,69 mm en een gewicht van 215 gram. Bij intensieve taken wordt de achterkant ook behoorlijk warm (reden wellicht waarom in de desktop-standaard een ventilator is gemonteerd).

De meegeleverde doorzichtige hoes voegt nog enkele millimeters toe aan de dikte en enkele grammen aan het gewicht. De smartphone past overigens probleemloos met hoes in de Ready For-dock.

Motorola motog100 schakelen tussen 'ervaringen'

Motorola Ready For schakelen tussen ‘ervaringen’ bij gebruik van de dock (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Camera

De belangrijkste verbetering tegenover eerdere hoger gepositioneerde moto g-modellen is het camerasysteem aan de achterkant, met een 64MP quadpixel-hoofdcamera, 16MP breedbeeldsensor (met ringflitser) en 2MP dieptesensor, aangevuld met een TOF geavanceerde laser-autofocus sensor.

De camera heeft allerlei snufjes, zoals een goede macromodus, een functie om een spot-kleur te kiezen en de rest van de foto in zwartwit te laten, een heldere nachtmodus en de mogelijkheid om de achtergrond van een portret wazig te laten.

Inzake video kan je filmen tot 6K UHD aan 30 fps, met slow-motion, met eventueel dubbele opnames in één beeld van zowel de selfie- als de hoofdcamera en met audiozoom, waarbij de drie microfoons zich naar je onderwerp richten, en omgevingsgeluid filteren (dit wordt geactiveerd wanneer je minstens 2x digitaal inzoomt op je onderwerp).

 
Software

Motorola voegde vrijwel niets toe aan de standaard Android 11-interface en gebruikt dus een erg ‘cleane’ versie van het besturingssysteem, zonder vertragende extra’s.

Wel loopt Motorola behoorlijk achter met de veiligheidspatches. Het lijkt erop dat die maar om de drie maanden of zo toegepast worden (toen wij de test in juli uitvoerden was nog altijd maar de patch van maart geïnstalleerd).

Behalve klaar voor 5G is de moto g100 ook al voorzien van de nieuwste wifi-6 ax-standaard, met hogere doorvoersnelheden dan wifi-n en wifi-ac, tot gemiddeld 680 Mbit/s in onze informele doorvoertesten vlakbij een ax-router van D-Link.

Samenvattend is de g100 5g zeker voor zijn geld een uitstekend presterende, relatief grote en zware smartphone met redelijk scherm, snelle interne opslag en een behoorlijk goed camerasysteem, het beste tot nu toe in de moto g-serie.

Alle informatie over de moto g100 5g vind je op de Motorola (Lenovo)-website.

 
De g100 als pc

De Android-desktopmodus vergt behalve een krachtige soc en voldoende geheugen ook een USB 3.2 Gen 1 (USB 3.1) aansluiting met DisplayPort-ondersteuning. De USB-C aansluiting aan de onderkant van de moto g100 voldoet aan die vereisten.

Heb je een recente monitor met ondersteuning voor video via USB-C dan activeer je de desktopmodus van de moto g100 via een standaard USB-C kabel. Of je gebruikt een USB-C naar HDMI-adapter voor hetzelfde effect. De smartphone wordt tegelijk opgeladen.

De meegeleverde moto dock is dus geen vereiste om de Android-desktopmodus te gebruiken; onderweg volstaat het om een geschikte kabel mee te nemen en de modus werkt vervolgens op elke USB-C monitor (of HDMI-monitor mits gebruik van een adapter).

Het docking station vereenvoudigt wel het gebruik van de desktopmodus. Je kan de smartphone dan rechtop of op zijn kant naast het beeldscherm of de tv plaatsen. Twee mechanische in- en uitklapbare steunen aan de zijkanten garanderen dat de gsm stevig vastzit in de magnetisch op een stevige voet bevestigde, 180 graden draaibare dock-lade.

Een ventilator aan de achterkant, die zijn stroom net zoals de gsm van de USB-C aansluiting betrekt, zorgt voor de nodige koeling. Die ventilator werkt permanent en kan je niet stilzetten, maar hij maakt nauwelijks geluid: alleen in een heel stille kamer hoor je hem een beetje.

De USB-C poort van de gsm past in de dock-lade en de zelf te zorgen USB-C- of meegeleverde USB-C naar HDMI-kabel sluit je achteraan het dock aan.

 
Vier ervaringen

Zodra je de smartphone in de dock steekt, verschijnt op zijn scherm een speciaal ‘Ervaring’-menu met vier mogelijkheden: Mobiele desktop, TV, Game en Videochat. De namen van deze ervaringen of modussen zijn zelfverklarend.

Elke ervaring configureert het grote aangesloten scherm voor de gekozen modus.

De videochat-ervaring bijvoorbeeld verplaatst de chats naar het grote scherm, waarbij je de smartphone omgekeerd in het dock kan steken om de hoofdcamera als videocamera te gebruiken. Voordeel daarvan is behalve de hogere resolutie tegenover de selfiecamera de veel bredere kijkhoek van de ultrawide-sensor en slimme software die bewegingen volgt en iedereen in het frame houdt. Dit is vooral interessant als je een videochat met de ganse familie wil doen.

In de game-ervaring krijg je een gameconsole-achtige interface en kan je een Bluetooth-controller gebruiken.

In de TV-ervaring kijk je naar streamingvideo op het grote scherm, en kan je berichten controleren en andere taken uitvoeren op het tweede smartphone-scherm.

De desktop-ervaring tovert een ChromeOS-achtig desktopbesturingssysteem op het grote scherm, compleet met Windows-achtige desktop-met-pictogrammen voor veelgebruikte apps, hoofdmenu en taakbalk met daarin snelle toegang tot functies zoals de accuwerking, geluid-, video- en desktopinstellingen, meldingen en het maken van schermafdrukken.

Motorola moto g100 desktopmodus

Motorola moto g100 desktopmodus (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Niet alle oudere apps werken full-screen, maar recente Android-apps kan je wel vergroten en verkleinen. Zo functioneert de Android-versie van Microsoft Office vergelijkbaar met de Windows-versie.

 
Console

Voor een console (Bluetooth-toetsenbord en -muis) zorg je zelf, al is een muis geen absolute vereiste want het scherm van de smartphone kan als aanraakgevoelig muisvlak functioneren. (Wij gebruikten een ouder Microsoft Wedge Mobile Keyboard en Touch Mouse dat we nog hadden liggen en dit functioneerde probleemloos.)

Gebruik je het smartphonescherm als aanraakvlak verlies je wel de mogelijkheid om je gsm-scherm tegelijk met het hoofdscherm te gebruiken (al kan je in de praktijk wel wisselen tussen de apps op je smartphone, maar dan werkt de aanraakvlak-app natuurlijk tijdelijk niet meer).

Schakelen tussen de verschillende ervaringen kan van in de desktoplodus met de Motorola Mediacentrum-app, waarvan het pictogram standaard op de desktop geplaatst is.

Kan de moto g100 in combinatie met het dock en een Bluetooth-console een desktop-pc of laptop vervangen? Zeker wel, op voorwaarde dat je bij Android de apps vindt die je nodig hebt voor je favoriete taken.

Er zijn nog wel enkele details die je zelf dient te regelen, zoals bijvoorbeeld gemakkelijke toegang tot de bestanden op je thuisnetwerk via samba, iets wat standaard niet aanwezig is in Android, maar vrij eenvoudig te regelen is met een gratis app zoals Cx File Explorer.

Conclusie
De Motorola (Lenovo) moto g100 is een uitstekend presterende Android-smartphone met een goede camera, die dankzij de meegeleverde dock ook bruikbaar is als behoorlijk capabale pc en mediaspeler. Dit voor een betaalbare prijs. Hier en daar zijn er onvermijdelijke compromissen om de prijs te drukken, zoals de kunststoffen achterkant of een weliswaar goed, maar niet uitstekend scherm. Dit is ook niet de kleinste, noch de lichtste smartphone die je kan kopen. Maar dit doet niks af van het feit dat Motorola met de moto g100 een toekomstbestendige gsm heeft, met computerfunctionaliteit die voor veel gebruikers volstaat. Al wat ze zelf nog moeten toevoegen voor een bijna-volwaardige pc-ervaring is een monitor of tv en een Bluetooth-console.
Gemiddelde prijs
Gemiddelde straatprijs 487 euro
Foto van Motorola
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.