Home Hardware

Kleine modules met zelfregelend draadloos netwerk

Asus ZenWifi XD6 AX5400 Dual-band WiFi6 System review

0

Asus ZenWifi XD6 AX5400 Dual-band WiFi6 System

Vanaf € 389,-
7.6

Diskidee Performance Rating

8.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.7/10

Pros

  • Excellent performance
  • User-friendly
  • Extensive, free security

Cons

  • Not the cheapest
We testen het Asus ZenWifi XD6 AX5400 Dual-band WiFi6-systeem met twee kleine modules die een locatie tot 400 m2 voorzien van een stabiel, zelfregelend draadloos netwerk. Hoe goed presteert het?

Het Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi 6 systeem bevat twee kleine, lichte witte of zwarte modules, veel compacter dan de inzake vormgeving voor de rest vergelijkbare modules van het eerder geteste tri-band Asus ZenWiFi AX (XT8)-systeem.

 
Kenmerken

Asus ZenWiFi XD6 levert maximaal 574 Mbit/s in de 2,4 GHz-frequentieband voor AX-verbindingen (tot 500 Mbit/s voor N-verbindingen) en tot 4802 Mbit/s in de 5 GHz frequentie voor AX-connecties (tot 4333 Mbit/s voor AC-verbindingen).

De zes antennes zijn onzichtbaar binnenin gemonteerd.

Alle aansluitingen (drie gigabit-netwerkpoorten, een gigabit-wan/lan-poort, ronde stroompoort voor de kleine externe 12V/2A-voeding) vind je achteraan.

In de voet van elke module zijn verder nog kleine reset- en wps-druktoetsen voorzien.

Op de voorkant toont onderaan één status-led statusinformatie in verschillende kleuren. Bij normaal gebruik en met een stabiele verbinding tussen de modules en met het internet kleurt deze led wit. Je kan de led uitschakelen in het beheer.

Alle informatie over de ZenWiFi XD6 vind je op de website van Asus.

Asus ZenWiFi XD6 2 pack

Asus ZenWiFi XD6 2 pack (© Asus ; licentie: Asus )

 
Installatie

Download de Asus Router app. In de verpakking zit een QR-code die je rechtstreeks naar de Android- en iOS-appwinkels leidt.

Open de app en tik op het plusteken om een nieuw apparaat toe te voegen. selecteer in de getoonde lijst een ‘Router uit Asus ZenWiFi-serie’. Geef de app toegang tot de locatie van de smartphone.

Schakel beide modules in. De module die je aan je internetrouter of ethernetswitch koppelt, is de mesh ‘master’ of Asus AiMesh-router; de tweede module is automatisch een Asus AiMesh-node.

Tijdens de installatie dienen beide modules dicht bij elkaar geplaatst te worden, niet verder dan drie meter uit elkaar.

De app vindt de AiMesh-router automatisch, op voorwaarde dat Bluetooth op de smartphone actief is (dit wordt uitsluitend tijdens de setup gebruikt).

Je vult een wifi-netwerknaam en -wachtwoord in. Standaard worden beide wifi-frequenties gekoppeld, maar optioneel kan je dit splitsen door het balkje bij ‘2.4GHz en 5GHz scheiden’ naar rechts te schuiven.

Configureer vervolgens het beheerwachtwoord; dit mag niet hetzelfde zijn als het fabriekswachtwoord.

De instellingen worden nu binnen de paar minuten toegepast, waarbij alle configuratieopties automatisch worden gedetecteerd en ingesteld. Uiteraard kan je hier achteraf wijzigingen aanbrengen.

Tijdens de configuratieprocedure knipperen de leds op de modules blauw, te beginnen met de hoofdmodule en daarna gevolgd door de elke bijkomende module. Zodra alles in orde is, branden de leds op alle modules stabiel wit.

Vergeet niet je smartphone te verbinden met het zopas aangemaakte wifinetwerk. De app zal daarna het netwerk automatisch optimaliseren.

Je kan die optimalisatie achteraf opnieuw uitvoeren via het hoofdscherm van de app; dit is nodig als je de modules op een andere plaats neerzet, of als je extra modules toevoegt aan het mesh-netwerk. Elke module voegt ca. 225 vierkante meter dekking toe. Hoeveel modules maximaal kunnen worden toegevoegd, wordt nergens vermeld.

De eerste keer vraagt de app of je verbinding op afstand wil toelaten; dan wordt automatisch een beveiligde Asus DDNS-verbinding gecreëerd, zodat je de router ook buiten het lokale netwerk kan beheren.

Lukt het met de app niet of verkies je direct een geavanceerde installatie dan kan dit op de traditionele manier met een webbrowser op een pc die gekoppeld is aan de AiMesh-router module. Surf dan naar router.asus.com en login met admin/admin.

We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

 
Beheer

Recht uit de verpakking werkt alles zoals het moet, maar via de Asus Router-app kan je bepaalde apparaten voorrang verlenen, een vpn-verbinding configureren, de veiligheidsinstellingen wijzigen of een gastnetwerk creëren.

Gevorderde gebruikers vinden zaken zoals OpenVPN-ondersteuning, een redelijk uitgebreide firewall, DMZ, poortdoorschakeling, mogelijkheid om apparaten via triggers te manipuleren, mesh-fijnregeling, Amazon Alexa-koppeling, en ingebouwde Asus AiProtection Pro-bescherming tegen malware, met uitgebreide blokkeringsopties, dit alles gebaseerd op Trend Micro-beveiligingstechnologie.

Met ‘Ouderlijk Toezicht’ beperk je het internetgebruik volgens schema en/of blokkeer je bepaalde of alle apparaten.

App en webbeheer van de Asus XD6 zijn beide Nederlandstalig en even uitgebreid. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Onder het ‘Gezin’-pictogram vind je voorgeprogrammeerde profielen voor internetactiviteitsbeheer voor kleuters, kinderen, tieners en volwassenen. Bijvoorbeeld voor ‘Kleuters’ wordt de meeste netwerkinhoud geblokkeerd, behalve internetradio en tv. Je voegt apparaten toe aan deze Asus AiProtection-profielen en de regels worden dan automatisch toegepast.

Nieuwe firmwares worden automatisch geïnstalleerd, maar dit kan ook manueel. De procedure duurt een drietal minuten.

Er is ook een uitgebreid (Nederlandstalig) webbeheer, met een overzichtelijke, app-achtige interface, die geïnspireerd is op die van de Router-app.

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door Asus geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarin we alle routers testen.

Het duopack van de ZenWifi XD6 wifi-6 mesh-oplossing haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 585 Mbit/s, met een piek van 834 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de router-module en van 515 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de mesh-node op de eerste etage.

Op de testlocatie het verst van de router haalden we toch nog 404 Mbit/s. Dat zijn uitstekende testresultaten.

Ook het gemiddelde bereik is uitstekend.

Conclusie
Het Asus ZenWifi XD6 AX5400 Dual-band WiFi6 System presteert uitstekend, is gebruiksvriendelijk en heeft discrete, stijlvolle modules. App en webbeheer zijn uitgebreid, maar toch gebruiksvriendelijk. Ook de standaard beveiligingsopties zijn zeer uitgebreid en je hoeft er niet extra voor te betalen, dit in tegenstelling tot bij sommige concurrenten. Aanbevolen!
Asus
Categorieën: Producenten
Update 12 jaar geleden.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten