Volledige draadloze oordoppen filteren ruis

Sony WF-1000XM4 oordoppen review

0
216

Sony WF-1000XM4 oordoppen

€ 279,-
8.4

Diskidee Performance Rating

8.4/10

Pros

  • Good audio quality
  • Acceptable ANC
  • Smart functions

Cons

  • Expensive
We testen de Sony WF-1000XM4 volledig draadloze oordoppen met automatische ruis- en windruisonderdrukking. Hoe goed klinken ze?

De nieuwe Sony WF-1000XM4 volledig draadloze oordopjes met ruisonderdrukking verschillen redelijk van de eerder geteste voorganger Sony WF-1000XM3.

Ze gebruiken nieuw 6mm Sony-driverunits met een twintig procent sterkere magneet, nieuwe ‘beamforming’ microfoons, een ander soort beter isolerende silicone oordoppen, hebben een botgeleidingssensor die de gesprekskwaliteit verbetert, zijn voorzien van een nieuwe Sony V1-processor voor de automatische ‘noice cancelling’ en zijn spatwaterdicht volgens de IPX4-normen, allemaal dingen die de vorige generatie niet had.

 
Kenmerken

De gewijzigde elektroncia maakte een ander design noodzakelijk. Deze Sony-doppen zijn meer rond dan langwerpig zoals de voorganger. Ze zijn ook flink groter, echter gelukkig niet zwaarder, integendeel.

Elke dop weegt 7,5 g, tegenover 8 g voor de voorganger. Laaddoosje en doppen wegen samen slechts 55 g.

Medium eartips zijn al gemonteerd, maar vervang je eenvoudig zelf door de meegeleverde kleinere en grotere maten.

De tips bestaan uit een zacht en elastich polyurethaanschuim-materiaal met volgens Sony een betere isolerende werking en hogere passievere geluidsisolatie dan silicone tips.

Je ‘draait’ de doppen als het ware in het oorkanaal, waarbij de keuze van de juiste eartips belangrijk is. De Sony Headphones-app bevat trouwens een soort wizard die je helpt bij het kiezen van de best passende (lees: best isolerende) doppen voor jouw oren.

Bij continu afspelen van muziek gaan de batterijen tot acht uur mee met ingeschakelde en tot twaalf uur met uitgeschakelde actieve ruisfiltering.

Bij continu telefoneren of chatten gaan de batterijen tot zes uur mee zonder anc, iets minder lang met ruisonderdrukking.

De batterijen zijn in anderhalf uur weer volledig opgeladen. Vijf minuten laden geeft een uur luisterrijd.

De extra accu in het kleine laaddoosje geeft maximaal zestien uur bijkomende luistertijd.

De oortjes klikken magnetisch vast in het doosje; ze in- en uitbrengen gaat heel snel en zonder kans op vergissingen qua juiste oriëntering van de laadcontacten.

De Sony WF-1000XM4 doppen ondersteunen de standaard Bluetooth-audiocodecs SBC en AAC, maar hebben in tegenstelling tot de voorganger nu ook LDAC. Met LDAC worden er circa drie keer meer gegevens overgedragen (tot 990 Kbit/s) dan bij SBC. Alle Android-smartphones sinds 2018 ondersteunen LDAC. Dit belast de accu wel sterker, maar in welke mate vonden we niet terug in de technische specificaties.

Daarnaast worden gecomprimeerde muziekbestanden opgewaardeerd met Sony’s DSEE Extreme-technologie. Of dit veel toevoegt aan de audiokwaliteit, is bediscusieerbaar. Wij merkten in elk geval weinig betekenisvol verschil tussen muziek afgespeeld met en zonder deze technologie. (De mp3’s of aac’s moeten blijkbaar minstens een originele bit-rate hebben van 249 Kbit/s opdat DSEE Extreme een verschil maakt.)

Alle informatie over de WF-1000XM4 oordoppen vind je op de website van Sony.

Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4 (© Sony; licentie: Sony)

 
Slimme functies

De ANC-functie regel je in de Sony Headphones-app of via de aanraakgevoelige zijkanten, die je ook helemaal in de app programmeert. Je kan ze desgewenst zelfs gebruiken om het volume te regelen, wat voorheen niet kon.

Interessant is de windruisfunctie, die de ruisonderdrukking adaptief maakt: pas wanneer de oortjes windruis detecteren, schakelen ze de ANC in. Uiteraard is er ook een functie om tijdelijk het omgevingsgeluid binnen te laten via een knop of via de app, maar het kan ook automatisch als je in de app de ‘spreek om te chatten’-functie activeert.

Die moet je eerst je stem leren herkennen en de doppen zullen dan automatisch de ruisonderdrukking stoppen en de microfoons inschakelen om geluid binnen te laten wanneer ze detecteren dat je met iemand staat te praten. In de praktijk bleek dit behoorlijk goed te functioneren.

De adaptieve geluidsregeling die we kennen van de voorganger en van andere Sony-koptelefoons is ook hier aanwezig.

Ze detecteert je acties (bijvoorbeeld zitten, wandelen, rennen, voertuig) en past de manier waarop het omgevingsgeluid wordt ingenomen en de ruisonderdrukking functioneert automatisch aan. Hiervoor dient de app wel permanent toegang tot je locatie te hebben, ook wanneer je de doppen niet gebruikt.

In de app configureer je dit alles in detail, compleet met de mogelijkheid om een discreet geluidssignaal configureren dat je waarschuwt wanneer de adaptieve geluidsregeling de audio omschakelt.

Het zijn dit soort geautomatiseerde slimmigheden waarmee deze Sony-oordoppen zich onderscheiden van de concurrentie.

 
Praktijk

Als je de doppen juist inbrengt, blijven ze goed en comfortabel zitten, al vonden we de eerder geteste, ook ronde Sennheiser Momentum True Wireless 2 net een tikkeltje comfortabeler dragen.

De ruisonderdrukking functioneert vergelijkbaar met de vorige generatie en is dus bij de betere voor volledig draadloze oordoppen, al doorstaat het niet de vergelijking met de ANC-functie van grotere over-het-oor koptelefoons zoals de eerder geteste Sony WH-1000XM4. Vooral lage brom- en motorgeluiden komen nog behoorlijk binnen.

Sony_headphonesapp (2)

De Sony Heaphones-app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

De geluidskwaliteit is goed en redelijk neutraal, zonder overdreven bassen, al kan je dit via de equalizerinstellingen in de Headphones-app natuurlijk altijd bijregelen. Dit blijven bij de meest ‘muzikale’ oordoppen die we kennen. De Sennheiser Momentum True Wireless 2 is bijvoorbeeld zeker vergelijkbaar, maar geeft wel een iets donkerder, meer gekleurd geluid, met zelfs bij een neutrale eq-instelling diepere bassen.

Conclusie
De Sony WF-1000XM4 oordoppen klinken goed, hebben een in verhouding tot hun omvang goed werkende actieve ruisonderdrukking, een lange luistertijd en veel slimme functies die het gebruiksgemak verhogen. Voor al dit moois betaal je wel behoorlijk veel geld.

Gemiddelde prijs
€ 279,-.
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle wifi-6 uitbreiding in elke kamer
Volgend artikelSlanke studentenlaptop met volwaardig toetsenbord
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.