Snelle wifi-6 uitbreiding in elke kamer

AVM Fritz!Repeater 6000 review

2

AVM Fritz!Repeater 6000

€ 215,-
7.6

Diskidee Performance Rating

8.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Easy to install
  • Easy to use
  • Excellent performance

Cons

  • Expensive
We testen de AVM Fritz!Repeater 6000, een draadloze wifi-6 repeater met drie zenders en mesh-ondersteuning. Hoe goed presteert deze wifi-uitbreiding?

De AVM Fritz!Repeater 6000 mesh-repeater is compatibel met alle wifi-routers met de draadloze standaarden 802.11ax/ac/n/g/b/a (dus tot en met de nieuwe wifi-6 standaard), maar werkt uiteraard extra goed samen met recente AVM-routers en -repeaters die over wifi-mesh beschikken.

Het voordeel tegenover een gewone wifi-repeater is dat het draadloze netwerk alle verbindingen zelf regelt. Je merkt niets van een eventuele overgang naar een ander draadloos toegangspunt in het draadloze “spinnenweb”.

Van vertraging of halvering van de verbinding is geen sprake, omdat één van de drie draadloze zenders uitsluitend wordt gebruikt voor de mesh-communicatie.

Draadloze apparatuur kan dan een verbinding maken met de twee overblijvende zenders.

De AVM Fritz!Repeater 6000 lijkt sterk op de eerder geteste AVM Fritz!Repeater 3000, met als belangrijkste verschil de toevoeging van wifi-6.

 
Kenmerken

De Fritz!Repeater 6000 heeft drie wifi-zenders: twee met een theoretische maximale snelheid van 2.400 Mbit/s in de 5 GHz frequentie en één 1.200 Mbit/s-zender in de 2,4 GHz frequentie. Wanneer je de repeater verbindt met een mesh-router uit het productgamma van AVM dan communiceert de repeater met de router via een van de twee 5 GHz-zenders.

AVM routers met mesh (eventueel pas geactiveerd nadat je de recentste firmware installeert, vanaf Fritz!OS 6.90) zijn Fritz!Box 7590 AX, 7590, 7530, 7490, 7430, 3490, 4040, 4020, 6660 Cable, 6490 Cable, 6890 LTE en 6820 LTE.

Ook sommige eerdere AVM-routers, zoals de AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 en nog oudere 7360, kunnen met een firmware-upgrade mesh-ondersteuning krijgen en dus gekoppeld worden aan deze nieuwe mesh-repeater.

Een aantal van deze routers testten we in het verleden en die tests vind je terug door op de link te klikken.

De Fritz!Repeater 6000 heeft achteraan één 2.5G- en één 1G-ethernetpoort voor computers, printers, audio-video-spelers en andere netwerkapparatuur. Ze zijn ook bruikbaar als LAN-brug.

Alle details over de Fritz!Repeater 6000 vind je op de website van AVM.

AVM FRITZ!Repeater 6000

AVM FRITZ!Repeater 6000 (© AVM ; licentie: AVM )

 
Ingebruikname en beheer

De installatieprocedure is dezelfde als die bij de Fritz!Repeater 3000. Voor details verwijzen we je naar onze eerdere review.

We testten deze repeater cq. mesh-node in combinatie met de Fritz!Box 7590 AX router.

In mesh-modus moet je in feite nooit in het beheer van de repeater zijn, want alle instellingen regel je in het webbeheer van de gekoppelde AVM-router. De repeater neemt die vervolgens naadloos over. Alleen in heel specifieke gevallen moet je in de repeater-interface zijn.

Ook eventuele firmware-updates worden automatisch door de router op de repeater toegepast. Je kan wel informatie opvragen in het webbeheer van de repeater. En uiteraard moet je ook daar zijn als je de repeater om een of andere reden als een klassieke repeater of bridge wil inzetten.

avm_fritzbox7590ax_repeater_updaten

Beheer tot en met updaten van de firmware kan via de in mesh gekoppelde AVM-router, zoals hier de 7590 AX (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-oplossing. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties.

De Fritz!Repeater 6000 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, tussen 520 en 665 Mbit/s, afhankelijk van de meetlocatie.

De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 574 Mbit/s. De prestaties zijn dus uitstekend.

Conclusie
De AVM Fritz!Repeater 6000 presteert nog iets beter dan zijn voorganger de Fritz!Repeater 3000. Installatie en gebruik zijn even gemakkelijk. De prijs is wel aan de stevige kant.
Gemiddelde prijs
€ 215,-.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelModerne alles-in-één desktopcomputer
Volgend artikelVolledige draadloze oordoppen filteren ruis
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ik heb hier thuis tweemaal de 3000 versie. Deze presteren icm mijn FritzBox 7590 perfect. Nooit spijt van gehad en overal in huis, tuin en zelfs bij de buren twee huizen verderop (rijtjeswoning) geweldig bereik.
    De prijs vd 6000 én eventueel de 7590ax is alleen wel zwaar over de top vind ik. Zelfs voor zo’n goed werkend mesh systeem. Met deze prijzen denk ik dat mensen veel eerder voor alternatieven gaan kiezen. Ik bedoel; €430 voor twee repeaters (waarom die verkeerde benaming repeater eigenlijk) en dan nog een 7590ax, dan gaat het om een aanschaf van ruim €600 !!!!!!! Dat lijkt een beetje op zelfoverschatting van AVM.

    • Inderdaad, de prijzen zijn zeer hoog. Maar goed, dat is aan AVM om te beslissen (de 7590ax is nog niet officieel uit bij ons voor zover ik weet, maar heb ik ook getest, de review verschijnt later op de site zodra de internationale versie verkrijgbaar is).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.