Moderne alles-in-één desktopcomputer

MSI Modern AM241P AiO PC review

1
529

MSI Modern AM241P

€ 1.209,-
6.7

Diskidee Performance Rating

6.4/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.0/10

Pros

  • Sleek design
  • Adjustable hight
  • Lots of ports

Cons

  • Screen could be brighter
We testen de MSI Modern AM241P, een alles-in-één desktop-pc in de vorm van een slanke 23,8-inch Full Hd monitor, voorzien van elfdegeneratie Intel Core-processoren. Maar hoe goed presteert deze Windows-computer?

De MSI Modern AM241P oogt als een slanke 23,8-inch (60,5 cm) monitor met smalle schermranden, gemonteerd op een stevige, kantelbare en in de hoogte verstelbare voet. Deze AiO PC is verkrijgbaar in zwart of wit.

De achterkant verraadt dat dit meer is dan een gewoon beeldscherm. De onderste schermhelft is enkele centimeters dikker dan de bovenste en bevat alle computeronderdelen.

Je zou kunnen stellen dat MSI een soort laptop verborgen heeft in de achterkant van een slank desktopscherm.

 
Elfde generatie

De hardware-uitrusting is vergelijkbaar met die van een recente laptop. De Modern AM241P gebruikt trouwens 10 nm mobiele Intel-soc’s van de elfde ‘Tiger Lake’-generatie.

Deze alles-in-één pc is naar keuze verkrijgbaar met dual-core Intel Pentium Gold 7505 en Core i3-1115G4 soc’s met UHD Graphics of met quad-core Core i5-1135G7 en Core i7-1165G7 processoren met Iris Xe Graphics.

Het werkgeheugen, vervat in twee SO-DIMM DDR4 RAM-sleuven, is maximaal uit te breiden tot 64 GB, al zijn de geheugensleuven niet eenvoudig extern te bereiken. Hetzelfde geldt voor de M.2 NVMe SSD die voor de nodige opslag zorgt.

De opslagruimte zelf verder uitbreiden kan echter wél zonder de pc te openen. Rechts achteraan is er immers een klep met een verwisselbare aluminium storageslede waarin een zelf te monteren 2,5″ SSD of HDD passen. MSI noemt dit het ‘Storage Rapid Upgrade Design’ en wat ons betreft is dit een bijzonder handige voorziening.

Een extra schijf monteren of verwisselen gaat snel: de Parker-schroef van de beschermklep losmaken, de aluminium schijfslede uit de behuizing nemen, een 2,5-inch PCIe-schijf monteren (schroefjes zorg je zelf voor), alles insteken, de klep sluiten, weer vastschroeven en klaar.

MSI Modern AM241P met afneembare webcam

MSI Modern AM241P met afneembare webcam (© ; licentie: MSI )

 
Versies

Op processor, geheugen en opslagruimte na zijn alle versies van de MSI Modern AM241P hetzelfde.

Wij testten een van de duurdere uitvoeringen met Intel Core i7-processor, 16 GB RAM en 512 GB NVMe SSD (ca. 1.200 euro).

De gebruikte onderdelen zijn van goede kwaliteit. De RAM-latjes in ons testexemplaar zijn bijvoorbeeld afkomstig van Samsung, terwijl de gebruikte schijf een WD PC SN530 NVMe SSD-latje blijkt.

Waar we minder een fan van zijn is dat MSI de opslagruimte af-fabriek in twee partities opdeelt: 215 GB vrije ruimte op de C:-partitie met het Windows Home besturingssysteem (Windows Pro is ook een optie, maar kost ca. 80 euro méér) en 169 GB grote, volledig lege D:-partitie. Natuurlijk wijzig je dit achteraf vrij eenvoudig zelf, maar we zien toch liever standaard één C:-partitie.

 
Scherm

Wij testten de versie met niet-aanraakgevoelig scherm; de varianten met aanraakscherm hebben de typeaanduiding AM241TP, waarbij we veronderstellen dat de T voor ‘Touch’ staat.

Het 16:9 Full HD IPS-scherm heeft een scherpte van 92,5 ppi, een kijkhoek van 178 graden, een reactiesnelheid van 14 ms en een helderheid van 250 nits ofwel cd/m2.

De schermkwaliteit behoordelen we als goed, met natuurgetrouwe kleuren en redelijk diepe zwarttinten. De maximale schermhelderheid vinden we eerder matig; standaard staat die helderheid trouwens op de hoogst mogelijke waarde ingesteld.

Ons testexemplaar vertoonde overigens geen enkele kapotte pixel.

Achteraan vind je zowel HDMI-in als uitgangen.

MSI Modern AM241P achterkant

MSI Modern AM241P achterkant (© MSI; licentie: MSI)

Via de HDMI-uitgang koppel je eenvoudig een tweede scherm aan de AM241P dat je via de gebruikelijke Windows-instellingen uitbreidt, dupliceert of als nieuw hoofscherm configureert.

Omgekeerde gebruik je de AM241P via de HDMI-ingang als normale monitor, waaraan je bijvoorbeeld een laptop of andere pc koppelt.

Schakelen tussen de scherminvoer gebeurt met behulp van de vijf-weg mini-joystick rechts onderaan het scherm aan de achterkant. Maar als de pc uitgeschakeld is, werkt hij direct als gewone computermonitor: een bron aansluiten volstaat om de HDMI-ingang te activeren.

 
OSD Navigator

Met de gemakkelijk te bedienen ‘OSD Navigator’-joystick en het on-screen menu, dat overigens niet in het Nederlands beschikbaar is, regel je alle  andere scherminstellingen. De joystick achteraan werkt in elk geval een stuk comfortabeler om het OSD-menu te bedienen dan de bij de meeste monitoren gebruikelijke druktoetsen aan de onderkant.

Zo selecteer je bijvoorbeeld de verschillende standaard weergavemodussen: ‘Cinema’, ‘Designer’, ‘sRGB’, en ‘Reader’. Of je definieert je eigen ‘User’-instellingen voor helderheid, contrast, scherpte, kleurtemperatuur en schermverhouding.

Hier schakel je ook de ‘Eye Saver’ in die de hoeveelheid blauw licht beperkt. (Maar de standaard ‘Reader’-instelling schakelt dat blauw licht sowieso al uit en Windows heeft natuurlijk zelf ook de nodige opties hiervoor).

 
Audio

De 2 x 3 watt stereoluidsprekers zijn adequaat voor het gewone computerwerk, maar ze spelen niet erg luid en klinken metaalachtig.

Wil je met deze pc ook video’s bekijken of audio beluisteren dan investeer je best in kwalitatievere externe luidsprekers.

De goed bereikbare 3,5 mm analoge audiopoort links opzij heeft een dubbele functie. Je kan er een koptelefoon of een microfoon aan koppelen.

 
Aansluitingen

Behalve de al vernoemde HDMI- en audio-aansluitingen heeft de AM241P nog een heleboel USB-poorten, zeven in totaal, waarvan vier snellere USB 3.2 Gen 2’s (2x Type A en 2x Type C).

Sommige bevinden zich achteraan bij de HDMI-poorten, andere vind je beter bereikbaar links opzij, vlak boven de elektronische tiptoets waarmee je de pc in- en uitschakelt.

Een veiligheidsslot (Kensington-type) is eveneens van de partij. Een geheugenkaartlezer ontbreekt helaas.

MSI Modern AM241P aansluitingen linkerkant

MSI Modern AM241P aansluitingen linkerkant (© MSI ; licentie: MSI )

 
USB-webcam

MSI levert een losse 2.1MP Full HD (1080p@30fps) USB-webcam mee. Die klem je vast op de bovenkant van het scherm en vervolgens steek je de vast gemonteerde USB-kabel in de daartoe speciaal voorziene USB-A poort (USB 2.0 snelheid) halverwege de dikke rand van het PC-gedeelte aan de achterkant van het scherm. Aan de voorkant zie je niets van die kabel.

De webcam plaats je desgewenst naast of onder het scherm, of je monteert het apparaatje op een statief via de daartoe voorziene aansluiting aan de onderkant.

De webcam heeft geen elektronische sluiter, maar een reeds gemonteerd plastic schuifje kan de lens wel fysiek bedekken.

Zeer privacygevoelige gebruikers kunnen de webcam natuurlijk ook gewoon uittrekken wanneer ze hem niet nodig hebben. Dat is volgens MSI het voordeel van een losse webcam, maar het is natuurlijk ook zo dat de schermrand van deze pc gewoon te smal is om er de lens van een webcam vast in te monteren.

Het plastic klemvoetje van de meegeleverde webcam overlapt trouwens een beetje met het scherm, wat sommige gebruikers mogelijk storend zullen vinden. Maar zoals al gezegd kan je de camera ook gewoon onder het scherm neerzetten.

MSI Modern AM241P rechterkant met de SSD-uitbreidingssleuf

MSI Modern AM241P rechterkant met de SSD-uitbreidingssleuf (© MSI ; licentie: MSI )

 
Verbindingen

Eveneens achteraan vinden we nog een Gigabit Ethernet-poort, maar deze aio pc is ook voorzien van een Intel AX201 wifi-kaartje waarmee onder ideale omstandigheden draadloze gigabit-netwerksnelheden haalbaar zijn.

Wij voerden alle testen uit via de wifi-verbinding en het installeren van alle benchmarks verliep via die weg vrijwel even snel als via een vaste netwerkverbinding. De pc stond bij ons wel vlakbij een wifi-6 router opgesteld.

Het Intel-kaartje verzorgt ook de Bluetooth-connectie, eventueel bruikbaar voor het koppelen van een draadloos toetsenbord en dito muis die standaard niet worden meegeleverd.

Er zijn ook voldoende USB-poorten voor een optionele kabelde console.

 
Montage

Achteraan de MSI Modern AM241P zit in het midden van de dikkere rand met de ingebouwde pc-hardware een standaard 75 x 75 mm VESA-montageaansluiting. Je kan deze alles-in-één-pc op elke VESA-plaat of -voet bevestigen.

MSI levert een verstelbare voet met VESA-aansluiting en vier stevige VESA-schroeven mee, maar je zou deze computer dus ook kunnen monteren op apart verkrijgbare geavanceerde monitorarmen, zoals de zwenkbare MSI MAG-MT81.

Die monteer je in principe zelf, tenzij je deze pc vooraf gemonteerd bij een dealer koopt.

Zelf monteren is gelukkig een erg eenvoudige klus. Het scherm is niet al te zwaar zwaar: één persoon kan alles gemakkelijk uitpakken en in elkaar steken.

Leg het scherm met zijn voorkant neer op een krasvrije ondergrond zoals een tafel of mat. Schroef de arm van de meegeleverde voet vast op de VESA-plaat aan de achterkant van het scherm.

Vervolgens klik je de voetplaat vast op de onderkant van de arm en schroeft ze vast met de vast gemonteerde duimschroef.

Alles past maar op één manier, dus er kan haast niks fout gaan. Het enige werktuig dat je tijdens deze klus nodig hebt, is een Parker-schroevendraaier om de vier VESA-schroeven achteraan stevig aan te draaien.

 
Voeding

Ten slotte sluit je de externe 120 watt (6,15 A bij 19,5 V) Chicony-voeding aan. De omvang daarvan valt mee: ze heeft ongeveer dezelfde grootte als een traditionele laptopvoeding.

De vast gemonteerde stroomkabel van de stroomadapter zelf is 1,8 m lang, ruim voldoende om hem ergens onderaan een werkplek uit het zicht te verbergen. De voet heeft ook de nodige uitsparingen voor kabelbeheer.

Aan de andere zijde heeft de Chicony-voeding een standaard 3-punts laptop-voedingskabelaansluiting. MSI levert uiteraard een geschikte voedingskabel mee, maar desnoods kan je zelf een langer exemplaar gebruiken.

 
Software

Een bundel multimediasoftware van Cyberlink wordt standaard geïnstalleerd. Het betreft MSI-specifieke versies van AudioDirector 7 audiobewerkingssoftware, ColorDirector 5 en PowerDirector 17 videobewerkingssoftware en PhotoDirector 10 Essential fotobewerkingssoftware.

Geen van deze pakketten werken in het Nederlands. Je kan enkele van deze pakketten pas gebruiken nadat je een Cyberlink-account creëert of inlogt bij een bestaande Cyberlink-account.

msi_modernpc_cyberlink

Verschillende multimediaprogramma’s van Cyberlink zijn vooraf geïnstalleerd. Het betreft oudere versies, die bovendien niet in het Nederlands werken. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Op onze test-pc was tevens een exemplaar van Magix Music Maker Jam muzieksoftware geïnstalleerd, maar dat weigerde te starten (zonder enige foutmelding).

Ook een probeerversie van NortonLifeLock Security die zestig dagen geldig is, is vooraf geïnstalleerd.

Software die je niet nodig hebt, kan je uiteraard zelf verwijderen om meer ruimte vrij te maken op de C:-partitie waarop alles vooraf geïnstalleerd is.

 
Algemene prestaties

Aan de hand van de UL Futuremark PCMark 10 benchmarkscores mogen we concluderen dat de MSI Modern AM241P AiO PC krachtig genoeg is voor typische kantoortaken en vrij intensief multimediawerk zoals foto- en videobewerking of het creëren van digitale inhoud. De algemene prestaties zijn beter dan vijftig procent van alle historische PCMark 10-resultaten in de UL Futuremark-database.

De WD SSD presteert ook goed, met een gemiddelde bandbreedte van 201 MB/s in de UL Futuremark Full System Drive Benchmark.

msi_modernpc_pcmarkresults

 
Grafische prestaties

Niet al te intensieve gaming is mogelijk met deze pc, voor zover je een van de varianten met Intel Iris Xe graphics kiest.

Op basis van de 3DMark benchmarkresultaten schatten we de gemiddelde ‘frame rates’ bij 3D-games die je speelt met de maximale resolutie van het scherm (1080p) op iets meer dan 30 fps in Battelfield V, iets minder dan 30 fps in Apex Legends en GTA V en minder dan 20 fps in Fortnite.

De DirectX 12 grafische prestaties zijn beter dan eenendertig procent van alle historische 3DMark-resultaten in de UL Futuremark-database.

msi_modernpc_nightraidresults

 
Lawaaiproductie

Zelf bij intensieve gaming of multimedia doet de AM241P zijn werk fluisterstil. MSI zelf beweert dat het speciaal ontwikkelde ‘Silent Pro Cooling System’, met stille ventilatoren en een koelingsvin die ook in servers wordt gebruikt, een fluiterstille werking garandeert van 32,5 dBA bij maximale belasting en 23,8 dBA wanneer de pc in ruststand is.

Zelf maten we tijdens de UL Futuremark 3DMark stresstesten nooit meer dan een nog steeds fluisterstille 37,9 dBA.

Conclusie
De MSI Modern AM241P is een slanke, stille, goed presterende alles-in-één desktopcomputer voor een schappelijke prijs. Extra positief zijn de in de hoogte verstelbare en kantelbare voet, waardoor je het scherm altijd in de beste ergonomische positie kan plaatsen, de handige OSD Navigator, de mogelijkheid om de pc als gewoon computerscherm te gebruiken en de extra schijfbaai waardoor je eenvoudig zelf de opslagruimte uitbreidt met een 2,5 inch schijf. Wat ons betreft had het scherm iets helderder mogen zijn.
Foto van MSI
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare smartphone presteert uitstekend
Volgend artikelSnelle wifi-6 uitbreiding in elke kamer
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Heb reeds drie jaar een 24 inch met i5 Dell AIO en het is een goede aankoop geweest.
    Nu is er een pixel die constant op wit blijft bovenaan midden scherm maar stoort niet echt. HD vervangen verleden jaar door een SSD en dat was een groot werk omdat de bay midden van het toestel is en je dus bijna de gehele AIO moet demonteren.
    Koop ik terug een AIO, dat wel maar nu een 27 inch in plaats van deze 24.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.