Lichte laptop met virtueel numeriek klavier

Asus ZenBook 14 Ultralight UX435 review

1
1392

Asus ZenBook 14 Ultralight UX435

€ 1.399,-
6.9

Diskidee Price/Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Sleek and light
  • NumberPad
  • ErgoLift
We testen de Asus ZenBook 14 Ultralight UX435, een kleine laptop die minder dan een kilogram weegt met een aanraakvlak dat tegelijk als numeriek klavier functioneert.

De Asus ZenBook 14 UX435 laptop is leverbaar in twee varianten: met ScreenPad, een mini-aanraakscherm van 5,5 inches geïntegreerd in het toetsenbord op de plaats waar normaal het aanraakvlak zit (zoals beschreven in onze review van de Asus ZenBook 14 UX434), of met NumberPad 2.0, een numeriek klavier geïntegreerd in het aanraakvlak.

Wij testten de Ultralight-versie met NumberPad (UX435EAL / UX435EGL). Dat activeer je met het kleine, grijze rekenmachinepictogram rechtsboven in het aanraakvlak.

De versie met ScreenPad weegt iets meer dan een 1 kg en heeft daarom niet het ‘Ultralight’ label (UX435EA / UX435EG).

 
NumberPad

De cijfers en wiskundige symbolen van een tot dan toe onzichtbaar numeriek klavier lichten wit op als je een seconde drukt op het rekenmachinepictogram. Het aanraakvlak werkt vervolgens tegelijk als numeriek klavier en als cursorbesturing.

De helderheid van de symbolen op het virtuele numerieke klavier regel je met een tweede virtuele toets die zich aan de linkerbovenkant van het aanraakvlak bevindt. Door over die toets van links naar rechts te wrijven schakel je de Windows-calculator in.

Voor gebruikers die vaak met cijfers werkten is het Asus NumerberPad een zeer handige voorziening.

Wel even opletten, Linux-gebruikers: het Asus NumberPad functioneert alleen met het Microsoft Windows-besturingssysteem.

Asus ZenBook 14 UX435EAL met ErgoLift mechanisme

Asus ZenBook 14 UX435EAL met ErgoLift mechanisme (© Asus ; licentie: Asus )

 
Kenmerken

Zoals af te leiden is uit de productnaam is dit een zeer lichte laptop van minder dan 1 kg die voldoet aan de Intel Evo-classificatie voor slanke laptops met elfde-generatie Intel-chipsets, Wi-Fi 6, 40 GB/s Thunderbolt 4 via een gewone USB-C-koppeling (er zijn zo twee aansluitingen, naast een 5 Gbit/s USB-A poort), minimaal negen uur autonomie bij gebruik van een Full HD-scherm en een veertig procent verbeterde responsiviteit in vergelijking met twee jaar oude laptops. Een Evo-laptop dient ook in minder dan een seconde wakker te worden uit slaap- of sluimerstand.

De Asus ZenBook 14 Ultralight UX435 heeft twee USB-C poorten met Thunderbolt 4 (links) en één 5 GBit/s USB-A aansluiting (rechts).

In de schuin aflopende, platte behuizing (achteraan 14,9 mm en vooraan 15,6 mm dik) is er verder nog plaats voor HDMI- en 3,5 mm-audiopoorten en een sleufje voor een microSD-geheugenkaartje. Bij sommige versies van deze kleine laptop levert Asus een USB-C naar Ethernetadapter en een hoes.

De grijze aluminium behuizing is getest op hoogtewerking, vrije val, hoge temperatuur en lage temperatuur volgens de Amerikaanse MIL-STD-810H militaire standaard voor betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het 14-inch Full HD IPS TFT LED ‘NanoEdge’-scherm (schermbehuizingratio van 92%) kantelt maximaal 135 graden naar achteren. De onderste schermrand is breder dan de rest en wordt pas helemaal zichtbaar als je het scherm naar achteren kantelt.

Bij die handeling komt het verlichte chiclet-type toetsenbord drie graden naar omhoog (‘ErgoLift’), voor een ergonomische, schuine positionering en comfortabelere werking. Ook de door Harman-Kardon getunede stereoluidsprekers die verscholen zitten onder een zwarte grille aan de achterkant van het toetsenbord stralen dan vrijer en klinken iets beter.

Het toetsenbord heeft grote, comfortabele chiclet-stijl toetsen, met helemaal rechts een rij zelfstandig werkende navigatietoetsen en rechts onderaan volwaardige cursorstoetsen.

De kleinere bovenste toetsenrij bevat allerlei snelkoppelingen, bijvoorbeeld om de vliegtuigstand te activeren, de verlichting van scherm en toetsenbord te regelen, MyASUS-supportsoftware te activeren of om de IR HD-webcam met Windows Hello-authenticatie uit te schakelen.

Met de Fn+F toetscombinatie kies je uit drie prestatieniveaus: fluisterstil, gebalanceerd of performantie. De snelste modus is alleen bruikbaar wanneer de laptop aan de voeding hangt. Je kan dit ook schakelen via de MyASUS-software.

Alle informatie over de ZenBook 14 Ultralight UX435 vind je op de website van Asus.

 
Software

MyASUS bevat opties voor ondersteuning en updates, maar heeft ook enkele handige extra snufjes, zoals ‘Link to MyAsus’ om een iOS- (vanaf v 10.0) of Android-smartphone (vanaf v9.0) te verbinden met de laptop, waarbij je dan scherminformatie en gegevens uitwisselt, maar ook handenvrij kan telefoneren via de laptop. Dit werkt pas als je ook de MyASUS-app installeert op de smartphone.

Asus MyASUS software

Asus MyASUS software (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Verder is ook beveiligingssoftware van McAfee standaard geïnstalleerd, maar deze is slechts beperkt geldig vooraleer je ervoor moet betalen. De standaardbeveiliging van Windows 10 werkt even goed, dus deze app kan je veilig verwijderen.

 
Prestaties

De 63 Wh-accu houdt het volgens Asus tot zeventien uur uit op een volle lading bij het afspelen van 1080p video. Echter, dat zijn de testcijfers voor het model met Intel Core i5 processor.

De door ons geteste versie met elfdegeneratie Intel Core i7-1165G7, 16 GB gesoldeerde en niet uitbreidbare RAM en 1 TB SSD (met nog 920 GB vrije ruimte vlak na de ingebruikname) hield het in de UL Futuremark PCMark 10 videobatterijbenchmark bijna 14,5 uur uit (en tien minuten minder in de Office Battery Benchmark). Tijdens het gamen houdt de batterij het 135 minuten uit in de benchmark.

De overige prestaties zijn wat je mag verwachten voor dit uitrustingsniveau, waarbij we wel willen opmerken dat de 1 TB Intel SSD het erg goed doet: in de PCMark 10 Full System Drive Benchmark noteren we een bandbreedte van 213 MB/s.

De overige prestaties zijn goed tot zeer goed.

Conclusie
De Asus ZenBook 14 Ultralight UX435 is een lichte, compacte, goed presterende laptop voor algemeen gebruik. Het Asus NumberPad 2.0 (numeriek pad geïntegreerd in het aanraakvlak) is een goede investering voor wie vaak met cijfers werkt.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLichte convertibele Windows-laptop
Volgend artikelLichte laptop met lange accuduur
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.