Lichte convertibele Windows-laptop

Dynabook Portégé X30W review

2
1188

Dynabook Portégé X30W

Vanaf € 1.500,-
6

Diskidee Price/Performance Rating

6.0/10

Pros

  • Very portable
  • Screen quality
  • Thunderbolt 4

Cons

  • Expensive
We testen de Dynabook Portégé X30W, een convertibele 13,3-inch Windows-laptop met Intel Evo-classificatie voorzien van elfdegeneratie Core-processoren.

De Dynabook Portégé X30W is verkrijgbaar met verschillende uitrustingsniveaus. Alle varianten wegen minder dan 1 kg. Wij testten de Portégé X30W-J-10C die 989 gram weegt.

Volgens Dynabook is dit de lichtste convertibele laptop met 13,3-inch scherm ter wereld. Dat is overigens niet hetzelfde als “lichtste 13,3E-inch laptop ter wereld”, die eer gaat nog steeds naar de eerder geteste Dynabook Portégé X30L-G-11E, een normale laptop met niet-roterend scherm.

 
Kenmerken

De Portégé X30W-J-10C heeft als kloppend hart een elfdegeneratie Intel Core i7-1165G7 mobiele processor met Intel Xe grafische coprocessor, 16 GB RAM en 512 GB SSD met nog 412 GB vrije ruimte na de eerste ingebruikname.

Het Full HD 13,3-inch aanraakscherm roteert 360 graden rond twee stevig aanvoelende aluminium scharnieren. Er zijn vier mogelijke gebruiksstanden: laptop, tent, presentatie en 1,79 cm dunne Windows 10-tablet.

Dynabook Portege X30W-J

De vier mogelijke gebruiksstanden van de convertibele Dynabook Portege X30W-J (© Dynabook ; licentie: Dynabook )

Het beeldscherm heeft een matte beschermlaag gemaakt van Corning Gorilla Glass.

Het is een Sharp TFT IGZO IPS LCD-paneel met een hoge helderheid van 470 nits, dit in combinatie met een laag energieverbruik. (Sharp is het moederbedrijf van Dynabook.)

Igzo of voluit ‘indium gallium zinkoxide’-panelen zijn lichter dan aSi (amorf siliconen) lcd-panelen waarvan tft-schermen meestal gemaakt zijn. Ze gebruiken een ander type, energiezuinigere transistor in de tft-laag. Op die manier houdt Dynabook het totale gewicht van de laptop laag; ook heeft het een positieve invloed op de levensduur van de accu.

De voor de rest vergelijkbare, ongeveer honderd euro goedkopere Portégé X30W-J-10P heeft een Core i5-1135G7 processor.

Deze laptop voldoet aan de Intel Evo Platform-vereisten voor slanke laptops met elfde-generatie Intel-chipsets, Wi-Fi 6, 40 GB/s Thunderbolt 4 via een gewone USB-C-koppeling (er zijn zo twee aansluitingen, naast een 5 Gbit/s USB-A poort), minimaal negen uur autonomie bij gebruik van een Full HD-scherm en een veertig procent verbeterde responsiviteit in vergelijking met twee jaar oude laptops. Een Evo-laptop dient ook in minder dan een seconde wakker te worden uit slaap- of sluimerstand.

 
Software

Dynabook Service Station Support Utility geeft informatie over de configuratie, bevat enkele diagnostische hulpprogramma’s en controleert op updates.

Dynabook Portégé X30W-J Settings

Het eco Utility van de Dynabook Portégé X30W-J heeft onder andere een “Peak Shift” functie, die het stroomverbruik verschuift naar perioden met minder netbelasting. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Met behulp van Dynabook Settings wijzig je specifieke instellingen voor de accu, het opladen, het opstarten en het toetsenbord. Ook een systeemwachtwoord (BIOS) stelt men hier in.

 
Praktijk

Het heldere scherm heeft een goede beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten. Als Windows-tablet ligt de Dynabook Portégé X30W-J goed in de hand en is voldoende licht om met één hand steunend op de onderarm vast te houden, waarbij je dan met de andere hand het scherm bedient, of erop schrijft of tekent met behulp van de optioneel verkrijgbare stylus.

Het verlichte chiclet-stijl toetsenbord heeft volwaardige navigatietotesen, dus bruikbaar zonder Fn-combinatie, maar deze zijn vrij klein. Ook de belangrijkste toetsen zelf zijn aan de kleine kant en liggen redelijk dicht bij elkaar. De functietoetsen in de bovenste rij zijn zelfs piepklein. De kwaliteit is op zichzelf wel goed, met een behoorlijke tactiele terugkoppeling, maar gebruikers met erg dikke vingers zullen wellicht tijdens het snel typen vaak toetsen dubbel aantikken.

 
Prestaties

In de UL Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van bijna elf uur tijdens kantoorwerk, bijna dertieneneenhalf uur bij het bekijken van video’s en nipt tweeëneenhalf uur tijdens het spelen van games. Dat stemt grotendeels overeen met wat Dynabook zelf aangeeft. Een flinke werkdag moet deze accu het gemakkelijk uithouden. Het Core i5-model heeft volgens Dynabook een ongeveer vijftien procent hogere autonomie, maar uiteraard een iets minder krachtige processor.

De overige prestaties zijn gewoon goed en wat je mag verwachten van het uitrustingsniveau.

Dynabook Portege X30L-G-11E (i7-10510U, 24,5 GB, 1 TB) Dynabook Portégé X30W-J-10C (i7-1165G7, 16 GB, 512 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 495 644
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 519 809
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 4210 4567
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 2232 855
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 356,6 137,5
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 5823 15666

 

Conclusie
De Dynabook Portégé X30W is een goed presterende erg lichte convertibele laptop met een behoorlijke autonomie en een uitstekend aanraakscherm. Je betaalt er wel een prijs voor.
Foto van Dynabook
Website: Dynabook België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelLichte Windows-laptop voldoet aan Intel EVO
Volgend artikelLichte laptop met virtueel numeriek klavier
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Dit zal wel niet juist zijn zeker ¨ 24,5 GB ¨ lijkt mij een raar getal.
    Is het nodig om die 0,5 te vermelden ?
    Accuratie mag maar ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.