Draadloze headset met hifi en ruisonderdrukking

EPOS Adapt 560 Series draadloze koptelefoon review

0
425

EPOS Adapt 560

€ 220,-
8.4

Diskidee Performance Rating

8.4/10

Pros

  • Excellent audio quality
  • Excellent ANC
  • Protects hearing

Cons

  • No mobile app
We testen de EPOS Adapt 560, een bluetooth-koptelefoon met automatische ruisonderdrukking, geoptimaliseerd voor ‘unified communications’ in bedrijfsomgevingen.

Epos Audio is een merknaam van de Deense Demant-bedrijvengroep die al sinds 1904 hoorapparaten en andere medische apparatuur maakt.

Epos Audio is gespecialiseerd in de productie van koptelefoons en headsets. Zo is het verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van Sennheiser’s gaming-headsets (GSP Series).

Het Deense bedrijf brengt vanaf nu ook koptelefoons op de markt onder de eigen merknaam. De GSP Series blijft voorlopig een ‘co-branding’ van Epos en Sennheiser, maar nieuwe gaming headsets zullen voortaan alleen onder de Epos merknaam worden verkocht.

Daarnaast lanceert het bedrijf onder eigen merknaam een serie professionele headsets bedoeld voor unified communications (UC)-gebruik zoals met Microsoft Teams.

De hier geteste Epos Adapt 560 Series is daar een voorbeeld van. Eerder testten we al de Epos Adapt 460 Series, met vergelijkbare functionaliteit, maar dan in de vorm van een in-het-oorkoptelefoon.

Beide gebruiken trouwens dezelfde Epos BTD 800 USB Bluetooth-dongle, die zowel in USB-A- als USB-C-varianten verkrijgbaar is.

Je kan deze koptelefoon natuurlijk ook zonder dongle gebruiken. Als Epos Adapt 563 wordt deze headset trouwens zonder verkocht. Je bespaart dan 50 euro tegenover de met dongle geleverde Adapt 560, maar verliest de officiële Microsoft Teams-certificatie die het gebruik van de dongle vereist.

 
Kenmerken

De EPOS Adapt 560 weegt 229 g, maar draagt door de verstelbare beugel met zacht beschermmateriaal en oorschelpen met dikke, zachte kussens behoorlijk comfortabel.

De oorschelpen drukken wel redelijk tegen de zijkanten van het hoofd, wat al een goede passieve geluidsisolatie geeft, die nog versterkt kan worden als je de automatische ruisonderdrukking inschakelt. Dan dringt zo goed als geen omgevingsgeluid nog binnen. Dit werkt ook wanneer je de koptelefoon gewoon opzet, dus zonder te telefoneren, te chatten of naar muziek te luisteren.

Wie geconcentreerd wil werken in een drukke kantoormgeving heeft met de Adapt 560 een oplossing.

Beide oorschelpen kan je naar binnen plooien om de koptelefoon op die manier mee te nemen in het meegeleverde zachte opbergetui, waarin ook de USB-C kabel (bruikbaar voor zowel opladen als audio) en de dongle passen.

De dubbel uitgevoerde spraakmicrofoon is gemonteerd op een korte, draaibare beugel die vast bevestigd is aan de zijkant van de rechter oorschelp.

Gebruik je de microfoon niet dan draai je hem naar boven, waarbij de audio tegelijk stilgezet wordt. Je kan de koptelefoon dus wel niet omdraaien, de microfoon bevindt zich altijd rechts.

Op de onderste zijde van de rechteroorschelp vind je alle bedieningsknoppen.

Op de zijkant van elke schelp zorgen in totaal vier discrete microfoons voor de automatische ruisonderdrukking.

De headset ondersteunt de verbeterde APTx Bluetooth audiocodec.

Je koppelt ze aan acht apparaten, waarvan je er twee tegelijk kan gebruiken (bijvoorbeeld laptop en smartphone). Het draadloze bereik bedraagt in ideale omstandigheden maximaal 25 meter.

EPOS ActiveGard technologie beperkt piekgeluiden tot maximaal 118 dB om zo gehoorbeschadiging te voorkomen. Vanaf firmware 1.4.9 worden ook EU en Australische G616 gehoorbeschermingsmechanismen ondersteund.

De EU limiter beperkt de maximale geluidsdruk tot 85 dB, al kan de gebruiker dit verhogen tot maximaal 100 dB. Maar in de EPOS Connect-app vonden we niet direct een instelling om tussen deze mechanismen te kiezen. Het is ons daarom niet helemaal duidelijk hoe EPOS dit in de praktijk implementeert.

De accu gaat 46 uur mee zonder en 24 uur met de ruisonderdrukking. De gesprekstijd is tot 41 uur zonder en tot 24 uur met ANC. De headset is in 3 uur en 40 minuten tijd volledig opgeladen. De standby-tijd gaat tot 81 dagen.

Alle informatie over de Adapt 560 en 563 vind je op de EPOS-website.

Epos Adapt 560

Epos Adapt 560 (© Epos; licentie: Epos)

 
Praktijk

Met behulp van de EPOS Connect-desktopapplicatie update je de firmware van usb-dongle en headset en wijzig je instellingen zoals het al dan niet gebruiken van voice prompts die je bijvoorbeeld waarschuwen wanneer de verbinding met de smartphone verbroken is.

De geluidskwaliteit van de Epos Adapt 560 is zeer goed. Het geluid is wel ietwat donker gekleurd, maar met voldoende details en een stevige, maar niet onrealistische bas. Via het schuifschakelaartje onderaan op de rechter oorschelp regel het het volume traploos bij, maar op de hoogste stand speelt deze koptelefoon behoorlijk (te?) hard.

De actieve ruisonderdrukking, die je in- en uitschakelt met een drukknopje op de rechteroorschelp (tweemaal voor in/uit en eenmaal voor de open luistermodus), werkt uitstekend en onderdrukt ook diepe bromgeluiden en motorgeluiden heel goed.

De afstand waarover de draadloze verbinding stabiel functioneert, is met bijna twintig meter in onze testomgeving ook behoorlijk indrukwekkend.

Conclusie
De EPOS Adapt 560 Series biedt een zeer goede geluidskwaliteit, met ondersteuning voor draadloos hifigeluid via de Bluetooth AptX-codec. De automatische ruisonderdrukking is zeer effectief. De officiële prijs ligt met 299 euro aan de hoge kant, maar in de praktijk vind je deze draadloze headset voor een flink lagere prijs, we zagen hier en daar zelfs prijzen van rond de 220 euro en dan biedt ze een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Vorig artikelCompacte multimedia NAS met PCIe-sleuf
Volgend artikelCompacte NAS met intuïtieve interface
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.