Echt draadloze oordoppen filteren lawaai

Sennheiser Momentum True Wireless 2 review

0

Sennheiser Momentum True Wireless 2

€ 299,-
8.1

Diskidee Performance Rating

8.1/10

Pros

  • Good audio quality
  • Excellent fit
  • Splashproof (IPX4)

Cons

  • Expensive
We testen Sennheiser Momentum True Wireless 2, echt draadloze oordoppen met automatische ruisonderdrukking. Hoe goed klinken ze?

De Momentum True Wireless 2 zijn de tweede generatie van Sennheiser’s echt draadloze oordoppen.

 
Kenmerken

Het belangrijkste verschil met de eerste generatie is de toevoeging van ANC ofwel automatische ruisonderdrukking.

Dat belast de accu uiteraard sterker, maar dat merk je niet aan het gewicht, dat zelfs nog iets daalde tegenover de eerste generatie.

Elke dop weegt 6 g en als je het kleine laaddoosje meetelt weegt het geheel maar 70 g en is dus zeer draagbaar.

Door het iets slankere ontwerp passen deze doppen nog beter in het oorkanaal dan de eerste generatie. Toch veranderde Sennheiser niets aan de 7 mm drivers: die zijn dezelfde als in de eerste generatie.

De nieuwe generatie heeft duidelijk een efficiëntere lithium-ion accu en/of processor, want hebben een luistertijd van zeven uur, in plaats van vier uur bij de vorige versie.

Als je de ANC-functie permanent gebruikt, vermindert de gemiddelde luistertijd met een uur (tot zes uur).

Het laaddoosje geeft 21 uur extra autonomie, voor een totaal van 28 uur als de doppen zelf ook al volledig opgeladen waren. Volledig laden duurt ongeveer anderhalf uur.

Tien minuten laden geeft je anderhalf uur luistertijd. Deze doppen schakelen zichzelf automatisch uit na een uur stilte of vijftien minuten zonder Bluetooth-verbinding.

Deze oordoppen hebben Qualcomm aptX, een audiocodec die beter klinkt dan AAC en vooral SBC, de standaard Bluetooth-muziekcodecs.

Het afspeelapparaat moet deze codecs overigens ook ondersteunen, anders worden automatisch de standaardversies gebruikt.

Aptx is iets energiehongerig dan aac en sbc; in de Sennheiser Smart Control is er daarom een optie om AptX uit te schakelen. Bij recente Android-smartphones kan je dat meestal ook bij de Bluetooth-instellingen wanneer luistertijd belangrijker is dan audiokwaliteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

 
Specificaties
ProductSennheiser Momentum True Wireless 2 (M3IETW2)
Gewicht6 g x 2 (70 g laaddoosje inbegrepen)
SoortStereo volledig draadloze oordoppen met ANC
DraagvormDynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniekBluetooth 5.1, 10 meter bereik
Aantal verbindingenacht apparaten onthouden, één tegelijkertijd (geen multipoint)
Bluetooth-profielenA2DP, AVRCP, HSP, HFP
CodecsAAC, SBC, aptX
Frequentiebereik5 Hz – 21.000 Hz
Aantal microfoons4 (een extra aan elke kant voor ANC); frequentiebereik ‘beamforming’ gespreksmicrofoons: 100 Hz tot 10 kHz
Maximale luisterautonomie7 uren (6 uren met ANC)
Maximale spraakautonomie7 uren (6 uren met ANC)
Laadtijd90 m (10 min laden voor 1,5 uur luistertijd)
Extra autonomie via laaddoosje21 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips?Ja (xs, s, m, l)
WaterbestendigheidJa, IPX4 (spatwaterdicht)
Eigen volumeregeling?Ja
Andere controlesJa, media- en telefooncontrole, activeren spraakassistent (functies zelf toe te wijzen via app)
Controle via slimme sensorenJa, pauzeer muziek als je ze uitneemt
Open luistermodusJa
SoftwareSennheiser Smart Control, Android v8.0 en iOS v13.0 of later
Meegeleverdhard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C, extra verwisselbare silicone adapters in verschillende maten (xs, s, m, l)
Andere mogelijkhedenschakelen automatisch uit na 60 minuten stilte of 15 minuten geen vebinding; verkrijgbaar in wit of zwart

Alle informatie over de Monumentum True Wireless 2 vind je op de website van Sennheiser.

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Sennheiser Momentum True Wireless 2 (© Sennheiser; licentie: Sennheiser)

 
Praktijk

Deze oordoppen onderdrukken omgevingslawaai al vrij goed op passieve wijze. Dit dankzij de goed sluitende silicone doppen en de sluitende manier van inbrengen in het oorkanaal (met een draaibeweging).

De ANC-functie voegt daar een extra laag rust aan toe. Ze functioneert goed in verhouding tot de omvang van de doppen, maar verwacht geen effect zoals bij een volwaardige  over-het-oorkoptelefoon.

Motorgeluiden worden een beetje, maar zeker niet volledig onderdrukt, dus bijvoorbeeld in een vliegtuig zul je toch nog het gebrom van de motoren horen, weliswaar enigszins gedempt. Zachtere omgevingsgeluiden worden wel redelijk efficiënt weggedrukt.

De Monumentum True Wirless 2 draagt even comfortabel als de vorige versie en dat waren al van de meest comfortabele echt draadloze oordoppen die we kennen. Ze vallen in elk geval niet gemakkelijk uit als je ze correct inbrengt.

Medium silicone beschermstukjes zijn gemonteerd en Sennheiser levert naast de gebruikelijke kleine en grote ook extra kleine ‘xs’-doppen mee.

Deze doppen zijn ‘spatwaterdicht’ volgens de IPX4-norm.

Muziek pauzeert automatisch als je een van de doppen uitneemt en herneemt zodra je die weer insteekt. Daarnaast is er ook een open luistermodus die het omgevingsgeluid via de microfoons binnenlaat.

Dat regel je met behulp van de aanraakgevoelige knoppen op de zijkant of in de bijbehorende Sennheiser Smart Control app (geen Nederlands). Nieuw is dat je de functies van de aanraakgevoelige zijkanten nu ook zelf kan programmeren in de app.

sennheiser_smartcontrolapp (4)

In de (Engelstalige) Sennheiser Smart Control app bepaal je de functies van de aanraakgevoelige zijkanten zelf (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Het volume regel je hoger en lager door constant op de zijkanten te drukken (links lager, rechts hoger). Bij het maximumvolume waarschuwt een Engelstalige stem je. Zo krijg je ook andere statusboodschappen zoals over de connectiestatus.

De drivers zijn dezelfde als in de eerste generatie en die klonken al uitstekend; dit blijven bij de betere klinkende echt draadloze oordopppen die we kennen. Zeker als je ze correct insteekt, klinken ook de lage tonen goed, zelfs zonder dat je dit versterkt met de visuele equalizer in de Sennheiser Smart Control app. De geluidskwaliteit is zeker vergelijkbaar met die van de uitstekende, eerder geteste Sony WF-1000XM3 oordoppen.

Je kan tot acht Bluetooth-apparaten koppelen, maar slechts één kan tegelijk actief zijn. In de Smart Control app vind je via de knop ‘Connections’ een overzicht van alle gekoppelde apparaten en kan je het gewenste apparaat in- en uitschakelen door middel van schuifschakelaars.

Conclusie
De Sennheiser Momentum True Wireless 2 dragen comfortabel, leveren een behoorlijk lange luistertijd, klinken goed en kunnen omgevingsgeluiden enigszins wegfilteren. De adviesprijs is hoog, maar we zagen deze doppen her en der al voor veel minder geld aangeboden worden, met straatprijzen die rond de 240 euro liggen. Heb je overigens de ANC-functie niet nodig en kan je leven met een half zo lange luistertijd dan zijn de eerste generatie, die even goed klinken, ook nog verkrijgbaar voor veel minder dan 200 euro.
Foto van Sennheiser
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.