Bluetooth headset met Microsoft Teams knop

EPOS Adapt 460 & 460T draadloze headset review

0

EPOS Adapt 460 Series

€ 259,-
7

Diskidee Performance Rating

7.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.1/10

Pros

  • Comfortable
  • Light
  • Protects hearing
We testen de Epos Adapt 460T, een bluetooth-stereoheadset voor kantoorgebruik met oordopjes, vibrerende nekband en actieve ruisonderdrukking.

Epos Audio is een merknaam van de Deense Demant-bedrijvengroep die al sinds 1904 hoorapparaten en andere medische apparatuur maakt.

Epos Audio is gespecialiseerd in de productie van koptelefoons en headsets. Zo is het verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van Sennheiser’s gaming-headsets (GSP Series).

Het Deense bedrijf brengt vanaf nu ook koptelefoons op de markt onder de eigen merknaam. De GSP Series blijft voorlopig een ‘co-branding’ van Epos en Sennheiser, maar nieuwe gaming headsets zullen voortaan alleen onder de Epos merknaam worden verkocht.

Daarnaast lanceert het bedrijf onder eigen merknaam een serie professionele headsets bedoeld voor Unified Communications (UC). De hier geteste Epos 460 Series is daar een voorbeeld van.

Het is een combinatie van niet-losse oordopjes met een stevige, flexibele nekbeugel met daarop alle bedieningsknoppen en microfoons (zes in totaal: vier voor de actieve ruisonderdrukking en twee voor gesprekken).

De nekbeugel vibreert bij binnenkomende gesprekken. Dankzij de beugel kan je de doppen wanneer nodig gewoon uit je oren trekken en naar beneden laten hangen.

 
Kenmerken

De EPOS Adapt 460 weegt slechts 50 gram, wat zorgt voor een hoogdraagcomfort. De verwisselbare flexibele doppen passen comfortabel in de oorschelp op voorwaarde dat je de juiste maat monteert. Standaard is de mediummaat gemonteerd, maar xs, s en l-maten worden los meegeleverd.

Een USB Bluetooth-dongle wordt meegeleverd. Die bestaat zowel in een versie met USB-A als met USB-C aansluiting en ondersteunt Bluetooth 4.2. De headset zelf ondersteunt het energiezuinigere Bluetooth 5.0. Verder is de verbeterde APTx muziek-codec voor Bluetooth-streaming hifi-geluid aanwezig.

Je koppelt deze draadloze headset tegelijk aan acht apparaten. Aansluiten kan met twee apparaten tegelijk. Het draadloze bereik bedraagt in ideale omstandigheden maximaal 20 meter.

De Adapt 460 is geoptimaliseerd voor UC en gecertificeerd voor Google Meet en Voice en Alcatel Lucent. De Adapt 460T is Microsoft Teams gecertificeerd. Beide versies kosten evenveel en zijn identiek, op de functie van de belknop na: bij de T-versie geeft die direct toegang tot de functies van Teams.

Epos Adapt 460 Series

Epos Adapt 460 Series (© Epos Audio; licentie: Epos Audio)

Er is ook een vrij definieerbare functieknop waarmee je de voorkeur stemassistent van het verbonden apparaat activeert.

EPOS ActiveGard technologie beperkt piekgeluiden tot maximaal 118 dB om zo gehoorbeschadiging te voorkomen. Andere audiobeschermingsmechanismen zoals het beperken van de maximale geluidsdrukblootstelling tijdens een normale werkdag ontbreken evenwel.

De accu gaat vijftien uur mee zonder en veertien uur met de ruisonderdrukking. Veertien uur is ook de maximale gespreksautonomie. De headset is in twee uur tijd volledig opgeladen via een (afdekbare) USB-B poort op het uiteinde van de beugel. Een laadkabel en een stevig etui worden meegeleverd.

Alle informatie over de Adapt 460 Series vind je op de Epos Audio-website.

 
Praktijk

Met behulp van de EPOS Connect-desktopapplicatie update je de firmware van usb-dongle en headset en wijzig je instellingen zoals het al dan niet gebruiken van voice prompts die je bijvoorbeeld waarschuwen wanneer de verbinding met de smartphone verbroken is.

Epos Connect software

Epos Connect software (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Er is ook een mobiele EPOS Connect-app, maar die vond de Adapt 460T niet op ons Android-testtoestel. De headset zelf werkte uiteraard wel probleemloos op die smartphone.

De geluidskwaliteit is goed, zowel tijdens telefonie als bij het beluisteren van muziek.

De actieve ruisonderdrukking of ANC-functie heeft maar een beperkt effect. Lawaai in een kantooromgeving wordt redelijk onderdrukt, maar buiten in een drukke omgeving maakt de ANC weinig verschil uit. Lage frequenties worden behoorlijk weggedrukt, maar midden en hoge frequenties zoals die van spelende kinderen komen gewoon door.

De EPOS Adapt 460 presteert vergelijkbaar met de eerder geteste, heel vergelijkbare Plantronics Voyager 6200 UC, al heeft die laatste net een tikkeltje beter geluid en biedt grotere expliciete ondersteuning voor verschillende populaire UC-diensten. Bij EPOS is dit momenteel beperkt tot Lync, Zoom en Teams (voor de T-versie).

Conclusie
De EPOS Adapt 460 Series heeft een hoog draagcomfort en biedt een goede geluidskwaliteit, met ondersteuning voor draadloos hifigeluid via de Bluetooth AptX-codec. De officiële prijs ligt boven de 300 euro en dat is aan de hoge kant, maar in de praktijk vind je deze headset voor een flink lagere prijs, we zagen hier en daar zelfs prijzen die dicht bij de 200 euro liggen en dan biedt ze een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.