Echt draadloze oortjes met actieve ruisbeheersing

Huawei FreeBuds 4i review

0
271

Huawei FreeBuds 4i

€ 80,-
7.9

Diskidee Performance Rating

7.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.4/10

Pros

  • Good audio quality
  • Light and comfortable

Cons

  • Weak ANC
  • No iOS app support
We testen de Huawei Freebuds 4i, echt draadloze oordoppen met actieve ruisonderdrukking die toch betaalbaar zijn. Maar klinken ze ook goed?

Echt draadloze oordoppen die onderling niet verbonden zijn door een kabel kostten soms honderden euro’s, zeker als ze ook ANC of actieve ruisbeheersing ondersteunen. De nieuwe Huawei Freebuds 4i heb je echter al voor (minder dan) tachtig euro. Is het een koopje of moet je (te) veel compromissen sluiten?

 
Kenmerken

Het design van de Huawei FreeBuds 4i lijkt als twee druppels water op dat van de Apple AirPods Pro. Het zijn gelijkaardige ‘open-fit’ doppen die je in beide oren vasthangt zonder ze in het oorkanaal vast te draaien.

Deze doppen zijn verkrijgbaar in blinkend wit, rood of zwart.

Verwisselbare siliconen oordoppen zorgen voor een stabielere betere pasvorm in vergelijking met voorganger FreeBuds 3.

Huawei levert drie verschillende maten mee, waarvan de ‘normale’ maat al gemonteerd is.

De dubbel uitgevoerde microfoons bevinden zich in beide staafjes die naar onderen gericht uit je oorschelpen hangen.

Op het einde van elk staafje bevindt zich opzij een zilverkleurig metalen laadpunt waarmee je ze in het laaddoosje plugt. Het laaddoosje heeft de vormgeving van een gladde platte eivormige kei zoals je die soms in een rivier vindt. (De AirPods hebben een rechthoekig laaddoosje, tot daar het verschil.)

Het laaddoosje laadt op met een meegeleverde usb-kabel en kan de doppen zelfstandig tweemaal opladen.

In tegenstelling tot de AirPods 2 en net zoals de AirPods Pro zijn de FreeBuds 4i voorzien van actieve ruisonderdrukking of ANC.

Een Huawei Kirin processor zorgt voor die automatische ruisonderdrukking en voor het tegelijk streamen van audio via bluetooth 5.2 naar beide draadloze oordoppen.

 
Specificaties
Product Huawei FreeBuds 4i
Gewicht 5,5 g x 2 (47,5 g laaddoosje inbegrepen)
Soort Stereo volledig draadloze oordoppen
Draagvorm Dynamisch, draadloos in het oor (doppen)
Draadloze transmissietechniek Bluetooth 5.2, tien meter bereik
Aantal verbindingen Eén tegelijkertijd (geen ‘multipoint’, telkens opnieuw paren bij nieuw apparaat)
Bluetooth-profielen geen informatie
Codecs AAC, SBC
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Aantal microfoons 2 x 2
Maximale luisterautonomie 10 uren zonder en 7,5 uren met ANC (maximaal)
Maximale spraakautonomie indien draadloos 6,5 uren zonder ANC
Laadtijd 90 m (vier uur luistertijd na tien minuten laden)
Extra autonomie via laaddoosje 12 uren
Vervangbare doppen, cq. wingtips? Ja, drie maten siliconen doppen meegeleverd
Waterbestendigheid Nee
Eigen volumeregeling? Nee
Andere controles Ja
Controle via slimme sensoren Ja, uitnemen pauzeert audio
Open luistermodus Ja
Software Huawei Ai Life voor Android
Meegeleverd hard etui (oplaaddoosje), USB-kabel Type-C
Andere mogelijkheden Lage latentie voor gaming bij Huawei EMUI 11 smartphones en tablets; pop-up koppelen bij openen laaddoos in combinatie met recente EMUI 10 Huawei smartphones en -watches; drie kleuren: rood, zwart, wit

 

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i (© Huawei ; licentie: Huawei )

 
Bediening

De zijkanten van de doppen zijn aanraakgevoelig; de functie van de knoppen wijzig je met behulp van de Huawei Ai Life app, alleen beschikbaar voor Android en alleen in de Huawei AppGalery.

(De doppen zelf werken wel met iOS voor de basisfuncties, maar geavanceerde functies zoals ANC of de ’transparante modus’, waarbij het omgevingsgeluid via de microfoons doorgelaten wordt, kan je daar niet met de app in- of uitschakelen; updaten van de firmware werkt bovendien alleen met een Android-apparaat.)

De rechter- of linkerdop aantikken en vasthouden schakelt standaard om beurten de ANC in, het omgevingsgeluid (‘bewustzijn’) in of de ruisbeheersing uit. Je kan dit in de app uitschakelen, of slechts twee of één functie inschakelen.

Dubbeltikken op een van de doppen pauzeert de muziek of start ze opnieuw.

De dubbeltikfunctie kan je met behulp van de app voor elke dop apart configureren. Er is keuze tussen volgend nummer, vorig nummer, spraakassistent activeren of ‘geen’.

Het volume regelen kan echter alleen met de volumeknoppen van het verbonden apparaat, niet op de doppen zelf.

Neem je de doppen uit het oor dan pauzeert de audio en herneemt zodra je ze weer insteekt.

 
Ingebruikname

De Freebuds 4i werken met elk Bluetooth-apparaat. De koppelingsmodus activeer je met de knop op de zijkant van het laaddoosje; zodra de LED wit knippert, kan je ze verbinden met een smartphone, tablet of laptop.

Wens je geavanceerde functies te bedienen of de firmware te updaten dan kan heb je de Huawei Ai Life app voor Android nodig.

Ai Life verzamelt nogal wat informatie en dit moet je aanvaarden, anders kan je de app niet installeren. Verzamelde gegevens zijn Huawei-id, bijnaam en profielfoto, netwerkinformatie (inclusief ip-adres), apparaatinformatie (ook mac-adres) en alle denkbare gebruiksgegevens (ook logboeken!).

De verwerkingsverantwoordelijke is Aspiegel Ltd, een dochterbedrijf van Huawei in Ierland, waarvan het bekend is dat de gegevensverwerkingsautoriteit de meest lakse van de ganse EU is.

De app heeft verder toegang nodig tot internet, locatie, Bluetooth en NFC.

Druk op het plusteken, ‘handmatig toevoegen’, selecteer de Freebuds 4i uit de lijst en volg de instructies.

Je dient het doosje te openen en de knop aan de rechterknop ingedrukt te houden tot de led op de voorkant wit knippert. Druk op volgende. Als het goed is worden de oordoppen direct gevonden en gekoppeld en zijn ze gebruiksklaar.

Huawei Freebuds 4i Ai Life app

Huawei Freebuds 4i Ai Life app (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Een eventuele nieuwe firmware kan je vervolgens toepassen. Het maakt daarbij niet uit of het doosje open of gesloten is, maar de doppen dienen zich wel in het laaddoosje te bevinden. De accu moet minstens twintig procent opgeladen zijn.

Nieuwe firmware 1.9.0.152 verbetert de audiokwaliteit, de stabiliteit van de Bluetooth-verbinding, verbetert de iOS-connectie en voegt ondersteuning voor draagdetectie toe voor niet-Huawei apparaten. De update duurt een minuut of vijf.

 
Praktijk

Dankzij de toevoeging van siliconen beschermstukjes blijven deze ‘open-fit’ oordoppen beter in de oorschelp steken dan hun voorgangers de FreeBuds 3.

De geluidskwaliteit is goed, vooral dan bij de middentonen, maar bassen klinken zwak. Ook de gesprekskwaliteit is goed; we kregen geen klachten van onze correspondenten.

Deze doppen bieden door hun ontwerp nauwelijks passieve lawaaionderdrukking, maar ook de ANC werkt maar matig. In onze standaard ‘ventilatorlawaaitest’ hoorden we nauwelijks lawaaiverschil met of zonder ANC. De ruisbeheersing onderdrukt lage tonen een klein beetje, maar verwacht geen wonderen.

Onderweg op straat veroorzaakt de ANC soms een storende ruistoon, bijvoorbeeld bij veel wind. Ook de ‘bewustzijn’-stand die het omgevingsgeluid binnenlaat, voegt ruis toe aan de audio.

Conclusie
De Huawei FreeBuds 4i hebben een aantrekkelijk ontwerp, bieden een behoorlijke audiokwaliteit, een goede autonomie en zijn vooral redelijk betaalbaar. Verwacht echter geen wonderen van de automatische ruisonderdrukking. Motor- of vliegtuiglawaai bijvoorbeeld zullen deze doppen niet onderdrukken.
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare laptop met volwaardig toetsenbord
Volgend artikelAMD Ryzen doet Intel Core de baard af
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.