Home Hardware

Betaalbare laptop met volwaardig toetsenbord

Acer Aspire 5 A515-56-55LT laptop review

0
500

Acer Aspire 5 A515-56-55LT

€ 699,-
7.5

Diskidee Price/Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Affordable
  • Intel Iris Xe graphics
  • Gigabit Ethernet Port

Cons

  • No SD-Card reader
  • USB-C cannot be used to power laptop
We testen de Acer Aspire 5 A515-56-55LT, een verhoudingsgewijs compacte 15,6-inch Windows-laptop met een volwaardig toetsenbord, compleet met apart numeriek klavier. Maar presteert deze betaalbare notebook computer ook goed?

De nieuwste generatie van de Acer Aspire 5 heeft elfdegeneratie ‘Tiger Lake’ Intel Core-processoren met 16 GB RAM en geïntegreerde Iris Xe-graphics, die dubbel zo snel presteert als de eerder door ons geteste vorige generatie.

Concreet betekent dit dat zelfs vrij intensieve 3D-games speelbaar zijn op Full HD-resolutie, met medium kwaliteitsinstellingen. Titels zoals Borderlands 3, Doom Eternal, Battlefield 5 en Far Cry New Dawn zijn speelbaar op 30 fps, terwijl minder belastende titels zoals Fortnite en GTA V tot 60 fps halen. Populaire multiplayergames zoals Counter-Strike: Global Offensive of League of Legens halen zelfs meer dan 100 fps.

Intel ‘Tiger Lake’-generatie laptops brengen daarmee voor het eerste 3D-gaming binnen het bereik van de gewone consument, die geen duizend euro of (veel) meer wil besteden aan een echte gaming-laptop.

De nieuwe Acer Aspire 5 heeft gelukkig een vergelijkbaar prijskaartje als de vorige generatie en mag je dus omschrijven als een betaalbare laptop, met een adviesprijs die nipt onder de 700 euro blijft. Mede dankzij de snellere grafische chip presteert deze generatie ettelijke procenten sneller dan zijn voorganger.

 
Kenmerken

Het ultradunne ontwerp van de houtskoolzwarte kunststoffen behuizing (alleen de klep achter het scherm is van aluminium gemaakt) geeft deze vrij brede laptop, die 1,9 kg weegt, een redelijk slank uiterlijk mee.

De randen rond het 15,6-inch Full HD IPS-scherm zijn trouwens redelijk smal.

Dankzij de breedte van iets meer dan 36 cm past er een volwaardig, verlicht ‘chiclet’-type toetsenbord in de behuizing, met een volwaardige verzameling navigatietoetsen (geen gesukkel met Fn-toetscombinaties) en een apart, weliswaar relatief smal, numeriek klavier. Werk je veel met cijfers dan is dat toch altijd een zeer handige voorziening.

De polssteunen zijn ruim bemeten en hetzelfde geldt voor het multitouch-aanraakvlak. De stroomtoets is de meest rechtse toets van de bovenste rij functietoetsen.

Als je het scherm iets naar achteren kantelt (dat kan tot ca. 135 graden), komt het toetsenbord lichtjes naar omhoog, voor een meer ergonomische typehouding.

De Acer Aspire 5 is ruim voorzien van USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s) Type A en Type C- en andere poorten; er zit zelfs een volwaardige ‘RJ-45’ Gigabit-Ethernetpoort op, meer en meer een zeldzaamheid bij moderne laptops. De behuizing is te dun om een traditionele ethernetpoort in te passen, reden waarom je een klepje naar onderen moet trekken om een netwerkkabel in deze laptop te kunnen steken.

De HD-webcam in de bovenste schermrand heeft twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid, maar geen privacyfunctie.

Alle informatie over de Aspire 5 A515 laptops vind je op de Acer-website.

Acer Aspire 5 A515-56

Acer Aspire 5 A515-56 (© Acer; licentie: Acer)

 
Software

Acer Care Center centraliseert hulpprogramma’s voor het updaten, optimaliseren en controleren van de laptop. Het bevat ook ondersteuningsinformatie. Gedeeltelijk wijzen de menu’s je gewoon door naar de in Windows 10 ingebouwde hulpmiddelen. Essentiële updates worden normaal automatisch toegepast, maar dit automatisme kan je uitschakelen.

Veel overbodige software staat er niet op deze pc, maar Acer JumpStart toont wel af en toe pop-ups met ‘aanbiedingen’ van games en dergelijke. Ook die kan je desgewenst uitschakelen.

Acer Carecenter

Acer Carecenter (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Norton Security Ultra is eveneens vooraf geïnstalleerd, maar de gratis proefperiode duurt slechts een maand. In de praktijk werkt de ingebouwde Windows-beveiliging even goed en die is gratis, dus je kan dit beveiligingsprogramma evengoed verwijderen.

100 GB gratis opslag bij Dropbox die een jaar geldig is, is in de prijs inbegrepen.

 
Praktijk

Het ruim bemeten toetsenbord typt comfortabel. Ons enige puntje van kritiek is dat de Enter-toets relatief klein is uitgevoerd: ze is wel breed, maar niet hoog. Acer koos ervoor om een aparte backspace-toets te maken van de bovenkant van de (al dan niet omgekeerde) ‘L-vorm’ die een ’traditionele’ Enter-toets meestal heeft.

Het Windows HDR-compatibele scherm is zeer helder, maar standaard is de achtergrondverlichting wat ons betreft te hoog afgeregeld, waardoor beelden een melkachtige schijn krijgen. Die helderheid kan je gelukkig snel bijregelen met kleine functietoetsen in de bovenste toetsenrij, of permanent lager instellen via het Energiebeheer van Windows 10. Videobeelden zien er redelijk goed uit, op voorwaarde dat je Windows HDR correct kalibreert. De melkachtige schijn kregen we toch niet helemaal weggeregeld. We beoordelen de schermkwaliteit daarom als adequaat eerder dan uitstekend.

Volgens Acer heeft de 45 Whr-accu een autonomie van acht uur bij normaal gebruik. Dat lijkt te kloppen met onze metingen. In de Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van 8,6 uur tijdens kantoorwerk, iets meer dan acht uur bij het bekijken van video’s en iets meer dan twee uur tijdens het spelen van games.  Bij normaal gebruik mag je dus rekenen op ruim een werkdag batterijlevensduur.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU, GPU en SSD, waarbij we toch nog eens willen benadrukken dat de nieuwe Aspire 5 met zijn elfdegeneratie Intel Core-i5 bijna dubbel zo snel is in de grafische benchmarks als zijn voorganger met tiendegeneratie Intel Core-i5. De geïntegreerde Intel Iris Xe-graphics blijkt dus effectief een flinke verbetering.

Acer Aspire 5 A514-52-531Q (i5-10210U, 8 GB, 512 GB, 51 Whr accu) Acer Aspire 5 A515-56-55LT (i5-1135G7, 16 GB, 512 GB, 45 Whr accu)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 691 526
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 741 489
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3651 4113
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 996 1265
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 122,19 206,15
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 5050 9741
Conclusie
De nieuwe generatie Acer Aspire 5 A515-56-serie (er bestaan verschillende modellen naast het door ons geteste model) is een flinke verbetering tegenover het vorige model, vooral dan grafisch en dit dankzij de elfde generatie Intel Core-cpu met geïntegreerde Iris Xe-gpu. De positieve eigenschappen van deze betaalbare laptop voor algemeen gebruik blijven behouden. Het apparaat is ruim voorzien van poorten, biedt voldoende opslagruimte en de accu houdt het een werkdag uit.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.