Kleine beheerde switch met 10G ethernet

Zyxel XGS1250-12 switch review

0

Zyxel XGS1250-12 Multi-Gigabit Switch

€ 239,-
8.1

Diskidee Performance Rating

8.8/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.4/10

Pros

  • Future proof for home office
  • Easy configuration
  • 2.5/5G/10G support

Cons

  • No power over ethernet
We testten de Zyxel XGS1250-12, een web-beheerde multigigabit switch voor thuisgebruik en kleine kantoren met drie 10G-ethernetpoorten.

De Zyxel XGS1250-12 multigigabit desktop-switch (voluit ‘XGS1250-12 12-Port Web-Managed Multi-Gigabit Switch with 3-Port 10G and 1-Port 10G SFP+’) is te beschouwen als opvolger van de eerder geteste XGS1210-12 switch.

Uitzicht, afmetingen en bouwkwaliteit van beide switches zijn trouwens identiek. Ook deze switch is klein en stil genoeg om in een woonkamer of werkruimte te installeren.

 
Design

De XGS1250-12 is een compacte twaalfpoortenswitch, niet groter dan twee naast elkaar gelegde pocketboeken en minder dan 800 gram zwaar.

Alle poorten bevinden zich vooraan; achteraan is er alleen een connectie voor de compacte externe voeding.

Deze netwerkschakelaar verricht zijn werk stil; onze decibelmeter kwam nooit boven de 40 dB(A).

 
Kenmerken

Het belangrijkste verschil tussen de (nog steeds leverbare, iets goedkopere) XGS1210-12 en de nieuwe XGS1250-12 is de toevoeging van 10G-poorten. Deze zijn uiteraard achterwaarts compatibel met lagere ethernetsnelheden.

De nieuwe versie heeft logischerwijze een hogere totale schakelcapaciteit of ‘backplane’ bandbreedte van in totaal 96 Gbit/s (tegenover 66 Gbit/s) en ‘switching forwarding rate’ van 71,42 Mbit/s (tegenover 49 Mbit/s).

Alle netwerkpoorten, netjes genummerd van 1 tot en met 12, vinden we vooraan.

De eerste zijn acht Gigabit Ethernet-poorten; nummer negen, tien en elf zijn 10 Gigabit Ethernet-koperpoorten, maar kunnen ook voor 2.5G-, 5G-, (één) Gigabit- en Fast Ethernet worden gebruikt.

Poort twaalf is een SFP+-aansluiting voor een snelle uplink naar een 10 Gbit/s glasvezelnetwerk-backbone (dat is dus één SFP+-poort minder dan bij de voorganger).

Leds op elke poort tonen de netwerksnelheid: lichtblauw voor 2,5G, rood voor 5G, donkerblauw voor 10G, groen voor 1 Gbit/s en oranje voor 10/100 Mbit/s.

Helemaal links naast de eerste poort is er nog een kleine pwr/svs-led.

Tussen de laatste 10G-koper en glasvezelpoorten staan twee leds in de vorm van kleine pijlen die de status van een eventuele glasvezel-uplink tonen.

Alle informatie over de XGS1250-12 switch vind je op de website van Zyxel.

Zyxel XGS1250-12 multigigabit-switch

Zyxel XGS1250-12 multigigabit-switch (© Zyxel ; licentie: Zyxel )

 
Ingebruikname

Configuratie en werking zijn hetzelfde als bij de voorganger. Je kan deze switch zonder configuratie in je netwerk hangen en ze zal direct werken.

Af-fabriek is de switch nu wel ingesteld om een netwerkadres via DHCP te verkrijgen, wat de installatieprocedure vereenvoudigt. Je dient natuurlijk wel nog een methode te gebruiken om de switch te ‘vinden’, maar dat kan bijvoorbeeld via het beheer van je router, of door het Zyxel ZON-hulpprogramma voor Windows te gebruiken (ZON is een uniforme installatietool om Zyxel-switches, AP’s en gateways te ontdekken en configureren).

Meerdere van deze en andere Zyxel-switches beheer je trouwen centraal met behulp van ZON. Dit is vooral interessant om centraal de ip-configuratie aan te sturen en firmware-updates uit te voeren.

De Quick Start Guide legt dit zowel visueel als met woorden uit, ook in het Nederlands.

Je logt in met het verstekwachtwoord ‘1234’ en dient uit veiligheidsoverwegingen direct een nieuw wachtwoord in te stellen. Vervolgens log je opnieuw in met het gekozen wachtwoord en kan je de switch verder configureren.

 
Beheer

Het (Engelstalige) beheer en de configuratiemogelijkheden zijn hetzelfde als bij de XG1210-12 en hebben we in de review toen uitgebreid beschreven. Ik verwijs je dus door naar dat artikel voor alle details.

Zyxel XGS1250-12 beheer

Zyxel XGS1250-12 beheer (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Conclusie
De Zyxel XGS1250-12 switch is klein, licht en stil, maar krachtig genoeg voor gebruik thuis of in kleine kantoren. Het beheer bevat alles wat je nodig hebt om het netwerkverkeer in huis te beveiligen en te optimaliseren. Het werkt met eenvoudige menu’s, die door iedereen met een beetje netwerkkennis te begrijpen zijn. Spijtig genoeg is de beheerinterface eentalig Engels. De toevoeging van 2.5G/5G/10G-koperpoorten maakt deze switch toekomstbestendig voor bijvoorbeeld 4×4 WiFi-6 routers en toegangspunten en NAS-apparaten. Bestaande bekabeling hoef je niet te wijzigen, zelfs 5G wordt gehaald op bestaande Cat 5e-ethernetkoperverbindingen. Toekomstige 10G-snelheden vereist wel het gebruik van Cat 6a-koper.
Foto van ZyXEL
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.